Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.06.2020. u 09:30

Naravno da su svi htjeli sve najbolje, ali umjesto promocije tenisa, turizma, Zadra i Dalmacije u “novom normalnom” u 110 zemalja svijeta, na žalost, dobili smo svjetsku promociju hrvatske nonšalancije spram pravila.

Ponijelo nas je, razbahatili smo se, podlegli uvjerenju da smo antivirusni prvaci svijeta. I, balansirajući između autoritarne policijske države i liberalne pravne države oslobođene od stožera u najgorem mogućem trenutku dogodilo nam se da smo sportsko-turistički spektakl u Zadru pretvorili u debakl.

Naravno da nam nije kriv Georgij Dimitrov, iako jest najveća njegova i odgovornost organizatora jer su mogli i morali znati kakav je potencijal za zarazu s obzirom na to da je prethodno putovao na relaciji Srbija, SAD, Bugarska, ali unatoč tomu ignorirali su epidemiološke mjere. I u pravu je Davor Božinović kad ispred Nacionalnog stožera tumači kako su za Zadar krivi svi oni koji se nisu pridržavali epidemioloških mjera, što uključuje i sve one roditelje, političare, znane i neznane koji su se rukovali, grlili, nedistancirano družili. Naravno da su svi htjeli sve najbolje, ali umjesto promocije tenisa, turizma, Zadra i Dalmacije u “novom normalnom” u 110 zemalja svijeta, na žalost, dobili smo svjetsku promociju hrvatske nonšalancije spram pravila.

Dobili smo što smo tražili. Kad je Zoran Milanović unatoč novim brojkama zaraženih neki dan podržao ublažavanje i ukidanje rigoroznih mjera, govorio je u ime svih nas, a osobito onih koji su rogoborili zbog bilo kakvih mjera i postojanja Stožera. Naravno, sad će se opet javiti svi oni sakupljači lopti na političkom terenu, koji će se kao pandemijski profiteri besramno upustiti u prikupljanje izbornih bodova iako su i sami dali ogroman doprinos opuštanju. Jer, zapravo se sve vrijeme o tomu radi, tko će više profitirati na virusu pri čemu birači imaju navodno slatku brigu, birati između onih koji bi željeli profitirati jer su nešto učinili, i onih koji tvrde da bi učinili više i bolje.

Stoga je odnos politike i epidemiologa trenutno u najosjetljivijem razdoblju, ali istodobno i jedni i drugi trebali bi biti svjesni da su izrazito ovisno o vlastitoj vjerodostojnosti i percepciji javnosti pa bi se osobito epidemiolozi trebali držati profesionalnih standarda, jer bilo kakvo podilaženje struke politici moglo bi trajno narušiti povjerenje koje je u ovoj krizi od presudna značaja.

Birači su sada u tretmanu sudionika teniske zabave u Zadru, uključujući stranih gostiju ali i domaćih sportskih i političkih zvijezda, dobili priliku testirati epidemiološke kriterije postupanja i ravnopravnost kod testiranja, samoizolacije... Naravno, to što je netko zaražen ne mora ništa govoriti o njegovoj nonšalanciji jer ne zaboravimo virus se može dogoditi i onima koji ga se pokušavaju čuvati kako radi sebe tako i radi drugih.

Na koncu, diljem Europe najviše je žrtava uzeo među onima koji su bili nepokretni ili slabo pokretni u staračkim domovima. Ali, to ne znači da nisu odgovorni oni koji možda i asimptomatski šire virus a da pri tomu ne čine ništa kako bi to spriječili radi vlastite komocije ili stava “lako ćemo” i “nije to baš tako”, odnosno koji su oko sebe širili atmosferu gotovo pa ismijavanja onih koji se pridržavaju preporučenih mjera, odnosno koji poput tenisača i organizatora u Zadru nisu pokazali ni minimum društvene odgovornosti. Malo će značiti Dimitrova isprika malim onkološkim i drugim teškim bolesnicima u zadarskoj županiji koji zbog događanja na Višnjiku do daljnjega neće moći vidjeti svoje najmilije, ili starima i njihovima bližnjima koji se možda neće moći ni posljednji put vidjeti .

U Zadru, ali očito ne samo tamo, demonstrirano je hrvatsko zajedništvo u kršenju pravila. Dok smo ih se držali bila je to, kako neki dan reče predsjednik države Zoran Milanović “reakcija straha, reakcija na nepoznato, novo, prijeteće” i onda smo uz svesrdnu pomoć politike shvatili koliko je to zapravo opasno ili bolje reći “bezopasno”. Ne odnosi se to samo na vladajuće, već na sve bez izuzetka, uključujući i medije koji su uglavnom nekritički promatrali rukovanja, grljenja, ljubljenja, nedistancirana druženja kandidata svih političkih opcija sa simpatizerima. Baš nikoga više se nije moglo vidjeti s maskom u zatvorenom prostoru, a i preporučeni razmak sve manje je održavan.

Ako je i ostalo dezinfekcijskih sredstava u ponudi na javnim i radnim mjestima tek rijetki su ih koristili. Na masovnom okupljanju na zadarskom Višnjiku prekršeno je i jedno od elementarnih epidemioloških pravila o zabrani masovnih okupljanja, a o organizacijskim propustima s obzirom na epidemiološke preporuke dan prije nego je Grigor Dimitrov u Monacu otkrio da je zaražen, pisao je Zadarski list dajući organizatorima palac dolje. I nazočnost političara u Zadru dala je legitimitet svemu što se tamo događalo. Ali, valja priznati, nije se opustila samo vlast, političari, mediji, riječ je bila o kolektivnom opuštanju.

VIDEO: Beroš: Epidemiolozi u Zadru primili preko 600 poziva

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:13 23.06.2020.

Teško razumjeti ovako teške riječi. Nažalost dobre namjere, često nemaju dobar uspijeh. Žao mi je da se dogdilo to što nitko nije htio. Da je sve prošlo u najboljem redu sad bi ova kolumna izgledala sasvim drugačija. Ako ima onih koji se raduju ili sole pamet drugima samo znači da im je potrebna med. pomoć. Pogledajmo što bih mogli naučiti kako bi spriječili slične pojave, jer otvaranjem, mobilonošću ovakve drame mogu postati stalna pojava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije