Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONA NE MIRUJE

Zadar nam je svima opomena: Krajnje je vrijeme da država to napravi

Zadar: Na Višnjiku svečano otvoren Regionalni teniski centar
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/7
22.06.2020.
u 21:18

Možda je krajnje vrijeme da država doista naredi (a ne samo preporuči) nošenje maski – barem u javnom prijevozu, trgovinama i na javnim okupljanjima.

Nakon što je bugarski tenisač Grigor Dimitrov, koji je zbog bolesti odustao od turnira, iz svoje rezidencije u Monte Carlu objavio da je zaražen koronavirusom, zbog čega je otkazan finale teniskog turnira Adria Tour, u Zadru je zavladala panika. Jer mnogi su se družili s Dimitrovom, fotografirali se s njim, a on je bio s mališanima na Kids’ Dayu (na zadarskom Forumu) i igrao košarku s ostalim tenisačima, sudionicima turnira, i s pojedinim košarkašima Zadra u Dvorani Krešimira Ćosića.

Već u nedjelju navečer Stožer civilne zaštite Zadarske županije organizirao je testiranje za tenisače i prateće osoblje turnira, ali ono nije bilo obvezno za one koji nisu imali simptome. Uglavnom, u prvoj rundi testirane su 22 osobe, oni koji su bili u neposrednom kontaktu sa zaraženim bugarskim tenisačem. Od njih 22 devetnaest ih je bilo negativno, no trojica su bila pozitivna. Među onima kojima je utvrđen virus našao se, nažalost, i naš mladi tenisač Borna Ćorić. A preostala dvojica su Dimitrovljev trener Nijemac Christian Groh i kondicijski trener Novaka Đokovića Talijan Marco Panichi.

Emotivna poruka

Svima onima koji su u Zadru bili negativni propisana je obvezna dvotjedna izolacija. Sastavljaju se popisi njihovih kontakata, formiraju se dodatni epidemiološki timovi, otvaraju se telefonske linije, a pripremljena je i karantena za igrače i stručno osoblje...

Borna Ćorić ubrzo je potvrdio da je pozitivan na koronavirus obrativši se javnosti emotivnom porukom:

– Želim vas informirati da sam pozitivan na COVID-19. Molim sve koji su bili u kontaktu sa mnom zadnjih nekoliko dana da se testiraju. Jako mi je žao ako sam bilo kome prouzročio problem. Dobro se osjećam i nemam simptome. Čuvajte se! Šaljem svima puno ljubavi! – objavio je Ćorić.

Zasad nije jasno kako se Borna zarazio. Možda se to dogodilo za trajanja susreta prvog kola zadarskog turnira s Dimitrovom u subotu, a možda i na nekom od neformalnih druženja s njim (između ostaloga i na zajedničkim večerama, zbog čega je jučer zatvoren i jedan poznati zadarski restoran). Znakovito je tek da je Dimitrov, možda predosjećajući da ga je napao virus, Ćorića i glavnog suca na kraju meča umjesto rukovanjem pozdravio – dodirom stisnute šake.

Među onima koji su (zasad) negativni bili su i Marin Čilić, Donna Vekić i Alexander Zverev.

I Čilić se javnosti obratio posebnim priopćenjem:

– Nakon nedjeljnog razvoja događaja u Zadru i prekida Adria Toura, želim vas obavijestiti da sam u najkraćem mogućem roku napravio test na koronavirus i da je moj nalaz negativan. Iako nemam nikakve simptome koji se povezuju uz COVID-19 i vjerujem da svi oni koji su posljednjih dana bili sa mnom u kontaktu nemaju razloga za brigu, otići ću u dvotjednu samoizolaciju.

Jer, unatoč negativnom testu, važno je da učinimo sve što je potrebno kako bi se smanjila mogućnost širenja eventualne zaraze. Sve upute vezane za samoizolaciju poštovat ću u potpunosti te ću pažljivo pratiti razvoj situacije. Bude li ikakvih promjena, pravovremeno ću sve obavještavati. Još jednom hvala svima na podršci i upitima o mom i zdravlju moje obitelji. Svima vam želim da ostanete zdravi! – poručio je Čilić.

Novak Đoković nije pristupio testiranju u Zadru jer, prema riječima njegova brata Đorđa, inače direktora Jadranske turneje, nije na to bio obvezan, a i nije osjećao nikakve simptome. Novak se, zajedno s obitelji, suprugom i dvoje djece, vratio u Beograd i navodno je odmah pristupio testiranju na koronavirus. Mnogima je ta odluka prvog tenisača svijeta – da izbjegne testiranje u Zadru – pomalo čudna, posebno zbog toga što je među zaraženima bio i njegov kondicijski trener, te takav Đokovićev potez tumače “smanjivanjem štete”.

No ne treba zaboraviti da je Đoković etablirani protivnik mogućeg cijepljenja protiv koronavirusa.

– Nisam za cijepljenje i ne bih volio da me netko na nešto prisiljava. Imam svoje mišljenje o tome, a hoće li se ono promijeniti, ne znam. Svjestan sam da je virus opasan, ali mislim da postoji neka vrsta cenzure medicinskih stručnjaka koji govore o nekim drugim rješenjima. Više bih volio da se govori o imunitetu – izjavio je nedavno Đoković.

Preporuke nisu dovoljne

Sljedeći dani će pokazati koliko se zapravo opasnosti skrivalo iza organizacije jednog ovakvog događaja u Zadru. Đokovićev motiv je jasan, on je organizacijom ciklusa regionalnih humanitarnih teniskih turnira želio poslati poruku da “život ne smije stati”, no možda je ipak bilo previše grljenja, slikanja, neobveznog druženja, pa i tulumarenja (posebice u Beogradu). Ovo je opomena i njemu i svima nama da korona ne miruje i da je još uvijek potreban maksimalan oprez.

Epidemiološke mjere bile su propisane i u Zadru, prvi dan svi su novinari nosili maske na presicama, no već sljedeći dan od toga se odustalo. A na tribinama nismo vidjeli nijednog gledatelja s maskom. Možda je krajnje vrijeme da država doista naredi (a ne samo preporuči) nošenje maski – barem u javnom prijevozu, trgovinama i na javnim okupljanjima.

Inače će nam se i dalje događati da u posljednjim minutama primamo – autogolove.

Šef Stožera civilne zaštite Šime Vicković potvrdio je da su zadarski gradonačelnik Branko Dukić i zadarski župan Božidar Longin otišli u samoizolaciju: – Rukovali su se s Ćorićem. Otišli su u samoizolaciju na preporuku epidemiologa. 

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
21:48 22.06.2020.

Zabranili ste maloj djeci da se idu igrati u park, zabranili ste tinejžerima da se druže na klupici u parku, zabranili ste seljacima da idu na polje baciti gnoj, odgodili ste pretrage oboljelima od raka, zabranili ste penzionerima da iziđu iz kuće i natjerali ih da čekaju hranu u redovima, zabranili ste ožalošćenima da dostojno isprate umrle, a s druge strane širite epidemiju putem nekakvih jugo derneka i antifašističkih komemoracija. Neobično dvolična mjerila za zemlju gdje se čak i na sam Uskrs na osebujan način zabranjuju mise. A već smo i vidjeli da za don Đorđa ne vrijede ista mjerila kao i za don Josipa.

KR
Kalkulirano riskantan
22:04 22.06.2020.

Nošenje maske je izraz POŠTOVANJA prema drugima, ne štiti nas 100 posto od zaraze, ali sprečava da mi druge zarazimo... Onaj tko ne nosi masku NE POŠTUJE mene koji nosim, jer ako je zaražen, može me zaraziti...

YE
Yeah
22:06 22.06.2020.

Koja je ovo propaganda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije