Naslovnica Premium Kolumne

Priznati sukob interesa je vrlina

Kako da javnost zna odlučuje li Martina Dalić sada isključivo vođena državnim interesima i jesu li njezine odluke posve očišćene od bilo kakvog potencijalnog sukoba utjecaja njezina supruga.
10. siječnja 2017. u 13:15 0 komentara 1303 prikaza
Martina Dalić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zašto potpredsjednica Vlade Martina Dalić, pa onda Vlada i premijer, tako grčevito inzistiraju na njezinu sudjelovanju u procesima oko Ine unatoč tomu što joj je suprug član uprave Ine? Umjesto da se izuzme iz svega oko Ine, ili da je barem pitala Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa treba li i kada to učiniti, ona samouvjereno vodi glavnu riječ, sudeći po ministru Slavenu Dobroviću koji je za N1 izjavio da je upravo ona predložila rješenje o otkupu MOL-ovih dionica Ine prodajom četvrtine dionica HEP-a. Čak i da je jedina sposobna to provesti, zbog toga se ne smije prijeći preko mogućeg sukoba interesa.

Predrag Matić PREDRAG MATIĆ: Kaže li im to HDZ, branitelji će od dionica odustati Peđa Grbin INTERVJU: PEĐA GRBIN 'Nekorektno je da se Martina Dalić bavi slučajem Ine'

Andrej Plenković i članovi Vlade mogu vjerovati da Dalić, kao što je i sama izjavljivala, nema privatnih interesa u Ini, odnosno mogu u nju imati povjerenje baš kao što su ga hadezeovci imali i u Tomislava Karamarka. Ali, to ne isključuje postojanje potencijalnog sukoba interesa koji postoji već zbog pozicija na kojima su ministrica i njezin suprug. Kako da javnost zna odlučuje li Martina Dalić sada isključivo vođena državnim interesima i jesu li njezine odluke posve očišćene od bilo kakvog potencijalnog utjecaja njezina supruga već zbog same činjenice što je on član uprave Ine.

Možda ona i suprug nisu nikad ni riječi razmijenili o Ini upravo kako bi eliminirali bilo kakav sukob interesa jer poslovne i političke odluke članova uprave Ine i Vlade ne moraju uvijek biti suglasne, ali ni to ne bi posve eliminiralo potencijalni sukob interesa. Sumnja u postojanje makar i potencijalnog sukoba interesa može bezrazložno kompromitirati ne samo postupke i odluke Martine Dalić već i Vlade.

Osobito na tako osjetljivoj temi kao što je zamjena četvrtine dionica HEP-a za dionice Ine, za što još ne znamo kakva je to poslovna i politička odluka. Nije slabost o tim okolnostima na vrijeme voditi računa ili to pravovremeno prepustiti nadležnom tijelu da riješi. To je vrlina, čin odgovornosti dužnosnika, a ne priznanja bilo kakvih kompromitirajućih okolnosti.

Dužnosnik to čini radi sebe, dužnosti i vjerodostojnosti tijela u kojem djeluje. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.