Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.01.2017. u 13:15

Kako da javnost zna odlučuje li Martina Dalić sada isključivo vođena državnim interesima i jesu li njezine odluke posve očišćene od bilo kakvog potencijalnog sukoba utjecaja njezina supruga.

Zašto potpredsjednica Vlade Martina Dalić, pa onda Vlada i premijer, tako grčevito inzistiraju na njezinu sudjelovanju u procesima oko Ine unatoč tomu što joj je suprug član uprave Ine? Umjesto da se izuzme iz svega oko Ine, ili da je barem pitala Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa treba li i kada to učiniti, ona samouvjereno vodi glavnu riječ, sudeći po ministru Slavenu Dobroviću koji je za N1 izjavio da je upravo ona predložila rješenje o otkupu MOL-ovih dionica Ine prodajom četvrtine dionica HEP-a. Čak i da je jedina sposobna to provesti, zbog toga se ne smije prijeći preko mogućeg sukoba interesa.

Andrej Plenković i članovi Vlade mogu vjerovati da Dalić, kao što je i sama izjavljivala, nema privatnih interesa u Ini, odnosno mogu u nju imati povjerenje baš kao što su ga hadezeovci imali i u Tomislava Karamarka. Ali, to ne isključuje postojanje potencijalnog sukoba interesa koji postoji već zbog pozicija na kojima su ministrica i njezin suprug. Kako da javnost zna odlučuje li Martina Dalić sada isključivo vođena državnim interesima i jesu li njezine odluke posve očišćene od bilo kakvog potencijalnog utjecaja njezina supruga već zbog same činjenice što je on član uprave Ine.

Možda ona i suprug nisu nikad ni riječi razmijenili o Ini upravo kako bi eliminirali bilo kakav sukob interesa jer poslovne i političke odluke članova uprave Ine i Vlade ne moraju uvijek biti suglasne, ali ni to ne bi posve eliminiralo potencijalni sukob interesa. Sumnja u postojanje makar i potencijalnog sukoba interesa može bezrazložno kompromitirati ne samo postupke i odluke Martine Dalić već i Vlade.

Osobito na tako osjetljivoj temi kao što je zamjena četvrtine dionica HEP-a za dionice Ine, za što još ne znamo kakva je to poslovna i politička odluka. Nije slabost o tim okolnostima na vrijeme voditi računa ili to pravovremeno prepustiti nadležnom tijelu da riješi. To je vrlina, čin odgovornosti dužnosnika, a ne priznanja bilo kakvih kompromitirajućih okolnosti.

Dužnosnik to čini radi sebe, dužnosti i vjerodostojnosti tijela u kojem djeluje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije