Premium Povodom lansiranja novog portala, Vecernji.hr svim čitateljima daruje mjesec dana besplatnog Premium sadržaja!
Naslovnica Premium Kolumne

Priznati sukob interesa je vrlina

Kako da javnost zna odlučuje li Martina Dalić sada isključivo vođena državnim interesima i jesu li njezine odluke posve očišćene od bilo kakvog potencijalnog sukoba utjecaja njezina supruga.
10. siječnja 2017. u 13:15 0 komentara 1303 prikaza
Martina Dalić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zašto potpredsjednica Vlade Martina Dalić, pa onda Vlada i premijer, tako grčevito inzistiraju na njezinu sudjelovanju u procesima oko Ine unatoč tomu što joj je suprug član uprave Ine? Umjesto da se izuzme iz svega oko Ine, ili da je barem pitala Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa treba li i kada to učiniti, ona samouvjereno vodi glavnu riječ, sudeći po ministru Slavenu Dobroviću koji je za N1 izjavio da je upravo ona predložila rješenje o otkupu MOL-ovih dionica Ine prodajom četvrtine dionica HEP-a. Čak i da je jedina sposobna to provesti, zbog toga se ne smije prijeći preko mogućeg sukoba interesa.

Predrag Matić PREDRAG MATIĆ: Kaže li im to HDZ, branitelji će od dionica odustati Peđa Grbin INTERVJU: PEĐA GRBIN 'Nekorektno je da se Martina Dalić bavi slučajem Ine'

Andrej Plenković i članovi Vlade mogu vjerovati da Dalić, kao što je i sama izjavljivala, nema privatnih interesa u Ini, odnosno mogu u nju imati povjerenje baš kao što su ga hadezeovci imali i u Tomislava Karamarka. Ali, to ne isključuje postojanje potencijalnog sukoba interesa koji postoji već zbog pozicija na kojima su ministrica i njezin suprug. Kako da javnost zna odlučuje li Martina Dalić sada isključivo vođena državnim interesima i jesu li njezine odluke posve očišćene od bilo kakvog potencijalnog utjecaja njezina supruga već zbog same činjenice što je on član uprave Ine.

Možda ona i suprug nisu nikad ni riječi razmijenili o Ini upravo kako bi eliminirali bilo kakav sukob interesa jer poslovne i političke odluke članova uprave Ine i Vlade ne moraju uvijek biti suglasne, ali ni to ne bi posve eliminiralo potencijalni sukob interesa. Sumnja u postojanje makar i potencijalnog sukoba interesa može bezrazložno kompromitirati ne samo postupke i odluke Martine Dalić već i Vlade.

Osobito na tako osjetljivoj temi kao što je zamjena četvrtine dionica HEP-a za dionice Ine, za što još ne znamo kakva je to poslovna i politička odluka. Nije slabost o tim okolnostima na vrijeme voditi računa ili to pravovremeno prepustiti nadležnom tijelu da riješi. To je vrlina, čin odgovornosti dužnosnika, a ne priznanja bilo kakvih kompromitirajućih okolnosti.

Dužnosnik to čini radi sebe, dužnosti i vjerodostojnosti tijela u kojem djeluje. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message