Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.04.2019. u 08:35

Još ne tako davno, njegov ulazak u Sabor bio je golema dobit za Živi zid, pa i za kontaminiranu hrvatsku politiku

Ako bi ikada ikoga zanimalo kako izgleda jedno kvalitetno i uspješno izvedeno političko samoubojstvo, dovoljno je da na YouTubeu potraži recentne snimke zastupnika Branimira Bunjca dok u gluhu noć saborskoj straži prijeti smrću. Prava šteta za njega, kojeg su do jučer nazivali “onim normalnim iz Živog zida”.

Za one rijetke koji još ne znaju, neki je dan saborsko osiguranje - i inače izloženo, kako kažu, “posebnim uvjetima rada u vidu podizanja, nošenja i spuštanja tereta s nepredvidljivom autonomnom voljom” - po direktivi krenuli nositi Ivana Pernara iz sabornice, što se Bunjcu nije svidjelo.

U neviđeno loše izvedenom igrokazu izgovorio je sljedeće: “Dosta toga, smradovi! Mrš, još mi jednom uzmi nešto iz ruke, kunem ti se, nećeš živ izaći odavde! Mrš, smeće, mrš!”

I, zaista, ovaj doktor znanosti, hrvatski branitelj, elokventni političar koji je i na ovom mjestu svojedobno nazvan “noćnom morom svakog premijera”, zapravo je samom sebi na glavu izlio kantu smeća od kojeg se neće tako skoro oprati. Još ne tako davno, njegov ulazak u Sabor iz potpune anonimnosti, umjesto posrnule Vladimire Palfi, bio je golema dobit za Živi zid, pa i za kontaminiranu hrvatsku politiku.

S njegovim dolaskom, i dvojac Sinčić-Pernar djelovao je sve suvislije, konciznije, konstruktivnije, a Živi zid dobio je na težini, sa sve manje destrukcije, a sve više argumenata. Branimir Bunjac mogao je biti najbolje što se dogodilo Saboru u cijeli niz godina, najbolje što se dogodilo tragično kompromitiranom hrvatskom političkom životu.

No, ova teza danas je pluskvamperfekt i upravo se podudara s padom rejtinga Živog zida, treće političke snage u Hrvatskoj kojoj, ako je suditi prema zadnjim istraživanjima, rapidno gubi potporu birača. Premda su se tijekom 2018. ozbiljno približili SDP-u, a prema nekim studijama ga i pregazili, s početkom ove godine otpočeo je njihov strmoglavi pad.

U veljači, tako, Živi zid je u odnosu na protekli mjesec zabilježio pad od skoro tri postotna boda, što je ujedno bio i najveći pad na ljestvici, ali i najveći pad podrške Živom zidu od kada se pojavio na političkoj sceni. Tendencija pada vidljiva je i danas kada ih bira 8,5 posto ispitanika u odnosu prema 10,4 posto iz ožujka, a mjereno prije incidenata u Saboru.

Angažmanom protiv dužničkog ropstva, djelovanjem u korist siromašnih, obespravljenih i poniženih, nije bilo teško pridobiti simpatije javnosti, no koliko njihovih potencijalnih birača u sebi može pomiriti legalizaciju marihuane, protivljenje obveznom cijepljenju, ukidanje fiskalizacije i Ustavnog suda, odustajanje od eura, zabranu isključivanja vode i struje zbog neplaćenih računa, izlazak iz NATO-a i EU te prijetnje smrću?

Kada je snimka Bunjčeva divljanja otišla u eter, nakon prospavane noći imao je prilike putem medija barem se ispričati ljudima kojima je zaprijetio smrću, ali je kazao: “To ćemo još vidjeti”.

Danas tvrdi da je govorio u afektu, no ispriku stražaru ne namjerava izravno uputiti. I to je stav koji ga čini tako običnim političarem, što je zapravo najgore što mu se moglo dogoditi. 

Ključne riječi

Komentara 69

Avatar miyamoto
miyamoto
11:59 10.04.2019.

ŽZ je stranka koja bi svojim nelogičnim i nerealnim potezima na evt. vlasti povela zemlju u standard južnoameričkih zemalja. I dalje ne razumijem te ideje o besplatnoj vodi i struji te da plaća tko želi i sl. Pa zemlja bi bila u izolaciji u roku od 6 mj. Bježite od populističkih stranaka i uvijek razumno promisliti da zemlja ima budućnost jedino u euroatlanskim integracijama, sve ostalo vodi u sfere trećeg svijeta. HDZ je iskustveno i spoznajno jedina stranka koja je kompetentna voditi RH u pravom smijeru.

ST
stefj
10:24 10.04.2019.

Bunjac je tipičan primjer političara koji prenosi birtijaške priče u sabor. Jako su mu rijetki argumenti, uvijek su to neke priče, uvijek se nešto zna itd. Nešto slično Grmoji. I ne, sigurno mu taj ispad ne urušava rejting...

DU
Deleted user
09:42 10.04.2019.

Evo - ovako izgleda hvalospjev na političara koji u Saboru prijeti ubojstvom pripadniku Saborske straže. Da se je kojim slučajem isti scenario odigrao s "glavnim" akterom na primjer iz HDZ-a ona bi doživjeli zvjezdane trenutke novinarstva - jer osudama tog "vandalskog, primitivnog čina" bila bi u okvirima koji bi tražili barem po jedno "izvanredno izdanje" dnevnigh medija zbog "nečuvene ugroze demokracije" - ali ovako - bilo je to od jednog "naprednijeg" a ne nekog "ognjištara" pa se o tome i ne treba puno baviti. Jer, računajući objektivnost svih izvjestitelja - jedna stvar postaje jasno kao biser: Prijetnja smrću izrečena od jednog "naprednog" iz Živog zida nije ništa ozbiljno, dok bi prijetnja jednog "ognjištara" u istom obliku predstavljala (medijski) kao žestoki napad na demokraciju, napad na parlament, napad na temelje "ove" države - dobio bi sve značajke "državnog udara". E, ovako - jučer bilo - danas se spominjalo - sutra zaboravilo. Nadam se kako DORH neće zaboraviti već iz činjenice da je protiv Bunjca podnesena kaznena prijava zbog prijetnje smrću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije