Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.05.2018. u 08:05

Razlog tenzija oko nagodbe leži u pokušaju što boljeg pozicioniranja aktera nakon 10. srpnja

Proces rješavanja krize izazvane kolapsom Agrokora došao je u završnu, po svemu sudeći, najdelikatniju fazu.

Do zakonskog roka predviđenog za nagodbu vjerovnika ostalo je manje od dva mjeseca, a slučajnom promatraču teško može biti jasna slika što se događa u pregovorima između izvanredne uprave i vjerovnika i vjerovnika međusobno te koje su stvarne posljedice dosadašnjih sudskih odluka koje na prvi pogled upravitelju Fabrisu Perušku vežu ruke u donošenju konačnog plana nagodbe. Zakompliciralo se i otvaranjem slučaja Hotmail, koji je čitavoj priči dao 'dublju' političku dimenziju.

Zbog pritiska javnosti i komunikacijskog nesnalaženja Andreja Plenkovića, možda i veću nego što to realno zaslužuje. Od početka krize u Agrokoru bilo je jasno da će pregovori o konačnoj nagodbi biti mukotrpni s krajnje neizvjesnim rezultatom. Isuviše je u čitavoj priči isprepletenih partikularnih interesa, koje povezuje samo jedan cilj – vratiti što više novca plasiranog u Agrokor tijekom vladavine Ivice Todorića. A upravo je Todorićev model upravljanja Agrokorom bio temelj opstanka dobrog dijela domaće prehrambene industrije.

Andrej Plenković
1/11

Čelnici ključnih kompanija u prehrambenom sektoru zajedno su s Todorićem satkali ekonomski model temeljen na povlaštenom plasmanu njihovih proizvoda i vraćanjem protuusluga u vidu manje ili više transparentnih financijskih aranžmana. Takav model, jasno, sad je došao na naplatu, a ključni razlozi tenzija vezanih za postizanje nagodbe leže u pokušaju što boljeg pozicioniranja vlastitih kompanija u razdoblju koje predstoji nakon 10. srpnja.

Zato se Adris, Franck i Agram, iako u odnosu na Agrokor nemaju puno zajedničkoga, tako grčevito i sasvim legitimno bore za svoje pozicije. U takvoj situaciji pozicija Fabrisa Peruška nije nimalo zavidna. Stoga je od presudne važnosti hitno imenovanje nasljednika Martine Dalić, koji će koordinirati, nadgledati i usmjeravati gospodarske aktivnosti Vlade. Odlaskom Martine Dalić, koja je funkcionirala kao kišobran u procesu vezanom za Agrokor, kao da su i miševi digli glavu.

 

Komentara 3

Avatar majmunranko
majmunranko
09:35 21.05.2018.

Nadan Vidošević bi bio idealan, već je bio u zatvoru pa neće biti ništa dramatično ako će ga se još jednom morati hapsiti zbog kriminala, navikao čovjek, i on i mi.

DU
Deleted user
09:20 21.05.2018.

ministri su osobe bez svog ja ..glavna im je odlika podanistvo prema predsjedniku vlade briselskom podaniku ....novi ministar gopdpodarstva imat ce isti cilj oteti novce agramu adrisu i francku a pogodovati bankarima gospodara...

JB
josip.bognar.39
08:46 21.05.2018.

Nije valjda da ste misljena da ce novi uhljeb napraviti nesto bolje od dalicke….sve su to lopine i neznalice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije