Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjerenstvo za sukob interesa

Je li smjela kriti autore zakona

Martina Dalić
Tomislav Miletic/PIXSELL
20.05.2018.
u 11:13

Povjerenstvo je odustalo od postupka vezanog za putovanje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Sjedinjene Države.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je postupak protiv bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić zbog afere Hotmail, odnosno elektroničke prepiske s neformalnom radnom skupinom koju je angažirala na pisanju tzv. lex Agrokor.

Iako je na sjednici upozoreno kako bi se potencijalni sukob interesa mogao odnositi i na moguću interesnu povezanost Martine Dalić s grupom čiji su članovi na temelju zakona koji su sami izradili poslije angažirani kao podizvođači savjetnika za restrukturiranje u posrnulom koncernu, Povjerenstvo se u formalnoj izreci zasad zadržalo na tome da će ispitati je li Dalić povrijedila načela djelovanja, odnosno je li u obnašanju dužnosti čuvala vlastitu i vjerodostojnost povjerene joj funkcije. Prevedeno, to znači da će utvrđivati je li Dalić povrijedila zakon time što je od javnosti krila tko su autori spomenutog zakona, posebno u kontekstu činjenice da je pred saborskim odborom tvrdila da nije imala veze s odvjetnikom Borisom Šavorićem, također članom “grupe Borg”.

Martina Dalić
1/6

Iako odluka kojom je postupak pokrenut ne predviđa i propitivanje interesne povezanosti Dalić s Borgom, što bi bila mnogo teža povreda zakona, u Povjerenstvu kažu da će i taj aspekt propitivati ako dokumentacija koju su zatražili od nadležnih institucija pokaže da za to ima osnove. Posebnu pozornost posvetit će pitanju je li Dalić kao ministrica gospodarstva dala suglasnost da se kao savjetnik za restrukturiranje izabere tvrtka AlixPartners, koja je potom birala podizvođače iz Borga.

Povjerenstvo je odustalo od postupka protiv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zbog nerazjašnjenih okolnosti njezina putovanja u Sjedinjene Države krajem 2016. iako su konstatirali da je predsjednica trebala biti otvorenija prema javnosti. Predsjednica, međutim, ne prihvaća kritiku da je Povjerenstvu uskratila neke tražene dokumente.

– Dali smo dokumente za koje mislimo da su bili ovlašteni dobiti. Ako vam predstojnica jamči da se radilo o posjetu sa službenim programom, mislim da treba vjerovati institucijama – komentirala je Grabar-Kitarović u istoj izjavi u kojoj je za netransparentnost prozvala Martinu Dalić i Vladu.

Komentara 16

ST
stefj
12:02 20.05.2018.

Ako ovo povjerenstvo gledamo prema Daliji, onda imamo 2 momenta; ako se složi tumačenje kao za Karamarka, onda ima potencijalnog sukoba interesa, a ako se tumačenje složi kao za Vrdoljaka, onda nema ničega... Kojim će smjerom ovo povjerenstvo? Jedino ima nedvojbenog sukoba interesa ako je Dalić sudjelovala u izboru savjetnika savjetnicima (konzultante za Alix Partnere), a koliko sam vidio za to nema dokaza niti da ih je Ramljak birao... Najbolje je sve rekao Čačić - Hrvatska ima možda 5 ljudi koji imaju znanje i kapacitet nositi se s problemom Agrokora i situacija je bila takva da nije bilo vremena poštovati procedure javne nabave. Iz tih činjenica sve ovo proizlazi, pa sad politika jede svoje, makar su dobro napravili većinu stvari...

MA
Marko1337
14:30 20.05.2018.

Nije pitanje da li je smjela kriti, već je morala kriti, jer svaka odluka bi bila dočekana na nož komunjaerske gamadi, njihovih medija, todorića, a požar je trebalo gasiti dok ne zahvati čitavu zemlju.

DU
Deleted user
23:18 20.05.2018.

Totalno nebitno tko je pisao zakon. To je mogla biti i moja susjeda Štefica. Mogla je Dalićeva sama, a moglo joj je pomagati i stotinu ljudi. Kada je bio sastavljen njega je odobrio Sabor. I to je ono što jest bitno. Da nije valjao Sabor ga, nakon što ga pročita, ne bi prihvatio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije