Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.04.2021. u 12:30

Jednako će dobiti oni bez ikakve imovine kao i oni koji uz malu mirovinu imaju i jedan ili dva stana za iznajmljivanje

Isplata COVID dodatka za umirovljenike u svibnju nesumnjivo je, barem po izboru vremena u kojem će se isplatiti, predizborni potez. Očito je to, među ostalim, i iz činjenice da je riječ o nekih 600 milijuna kuna iz državnog proračuna za koje se država neće morati zaduživati niti se posebno pomučiti da bi našla izvore financiranja s obzirom na to da će nemali novac namijenjen ovoj populaciji ostati neutrošen jer je planiran u daleko većem iznosu nego što se u konačnici pokazalo potrebnim.

Prije svega, radi se o novcu za indeksaciju koja je, uglavnom zbog rasta plaća manjeg od očekivanog, na prosječnu mirovinu iznosila svega 13 kuna. Uz to, država se preračunala kada je procijenila da će nacionalnu mirovinu zatražiti dvadesetak tisuća građana. Pri zadnjoj isplati bilo je svega 4000 takvih mirovina pa je i tu ostao “višak novca”. Država je, dakle, komotno mogla COVID dodatak isplatiti i ranije, recimo o Uskrsu pa je jasno da se, bez obzira na to što o tome govorio premijer Plenković, ciljalo da to bude baš u periodu pred lokalne izbore.

To, međutim, nimalo ne umanjuje vrijednost ovog dodatka, koji će zasigurno puno značiti onima s najmanjim mirovinama i bez dodatnih prihoda kojima bi mogli popuniti kućni budžet. Šteta je samo što će on, kao i mnogi drugi potezi države u dobrom smjeru, imati znatno slabiji efekt zbog činjenice da država desetljećima izbjegava urediti neke stvari koje bi dovele do pravednije raspodjele socijalnih davanja.

I ovaj će dodatak, naime, u istom iznosu dobiti umirovljenici samci kao i oni čiji bračni drugovi primaju daleko izdašniju mirovinu. Jednako će dobiti oni bez ikakve imovine kao i oni koji uz malu mirovinu imaju i jedan ili dva stana za iznajmljivanje, od čega mogu dobro živjeti i bez pomoći države.

U Hrvatskoj jednostavno nikad nije bilo volje da se uvedu i zažive neki mehanizmi koji bi osigurali pravedniju raspodjelu poput imovinskog cenzusa ili barem dohodovnog cenzusa koji bi bio vezan uz obiteljske prilike. Ciljanim uplatama prema onima kojima doista najviše treba pomoć postiglo bi se daleko više nego raspodjelom po principu “svima jednako”. Takav pristup države onima koji imaju više u pravilu ne znači puno, a one kojima je doista potrebna sustavna pomoć trajno i beznadno ostavlja u siromaštvu.

Ključne riječi

Komentara 4

SL
slavenZadravec
19:59 13.04.2021.

Teško je do pravednosti dok god imamo mirovine za koje je desetljećima uplaćivano u fond i privilegirane "mirovine" koje se baziraju na ovom ili onom zakonu o pravima ove ili one grupacije. Dakle, ove druge treba prebaciti iz mirovinskog u socijalni sustav.

IK
ikbmibm
14:57 13.04.2021.

Hvala Premjeru.

Avatar Jojo
Jojo
13:12 13.04.2021.

Isplatama će biti obuhvaćeno preko 800.000 birača, koji primaju mirovinu do 4000kn😄 isplatiti te im se iz uštede, jer prilikom zadnja dva usklađivanja, mirovine nisu gotovo ništa porasle. Sjetimo se da je pri predzadnjem usklađivanju, mijenjana i metodologija iskazivanja prosječne plate. Sjetimo se da je u kampanji vlast obećala u svom mandatu rast mirovina od 10%😄😭😭

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije