Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.01.2021. u 18:46

Obnovu treba prepustiti onima koji znaju raditi, a krivce koji su 90-ih škrtarili na armaturi pronaći i kazniti

Razoran potres koji je prošli utorak pogodio Banovinu razotkrio je štošta. Pokazao je, primjerice, da obnova kuća i stanova nakon Domovinskog rata očito nije rađena po važećim zakonima i pravilima jer bi u suprotnom mnoge kuće i objekti nakon ovog potresa i danas bili čitavi.

Pokazao je, po tko zna koji put, i da osim muljanja u građevini imamo i ljude velikog srca spremne uvijek pomoći onima kojima je ta pomoć najpotrebnija, ali i da je civilna zaštita u tom dijelu zakazala jer je sve te ljude velikog srca netko trebao ipak bolje koordinirati. Pokazao je da Glina ima i gradonačelnika, a čovjek bi se iznenadio, pokazao je i da SDP, još uvijek najjača opozicijska stranka, zna biti i konstruktivan i da trenutačne jalove rasprave o tome tko je zakazao i upiranja prstom u krivce zna ostaviti za neka druga vremena.

04.01.2021., Petrinja - U centru grada ljudi skupljaju svoje stvari koje mogu spasiti. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

I premda se o prijedlogu SDP-a dade raspravljati, pokazao je da zna da se primjedbe najbolje mogu iznijeti radom u Saboru, od kojeg je SDP zatražio da se izmijeni Zakon o obnovi Zagreba tako da se njime obuhvate i područja Banovine te Karlovačke i Zagrebačke županije.

Nema sumnje da će vremena za politiziranje biti. I da će to vrijeme doći. Ali ono nije sada, kao što sada nije vrijeme ni za eksponiranje i skupljanje jeftinih poena na tome tko je kome koliko pomogao, tko je koliko dao, skupio, dovezao građevinskog materijala.

U ovom trenutku doista treba napraviti sve da stanovnici potresom pogođenih područja stanu na noge i nastave svoj život, a ne se naslikavati i visjeti s oštećenih krovova koje političari niti znaju niti mogu popraviti.

Treba napraviti sve da s Banovine ne ode i ono malo stanovništva koje je ondje ostalo, koje voli svoj kraj i ne želi ga napustiti. A to znači da će trebati budno pratiti sve što će se dalje događati. I da će oporba za to morati razviti istančane radare koji otkrivaju tuđu agendu. Jer obnova, da se vratimo na početak teksta, tek je nešto što Baniji predstoji, kao i Zagrebu.

Sada kada znamo kako je obavljen dio obnove između 1995. i 2000., treba napraviti sve da se takvo što ne ponovi, da se obnova prepusti onima koji to znaju raditi i da se u konačnici krivce koji su potkraj 90-ih škrtarili na armaturi pronađe i kazni. 

Ključne riječi

Komentara 1

ČS
Čuvaj se senjske ruke
21:39 07.01.2021.

Nije sad vreme za traženje krivca. Kad prođe 50 ili 100 godina onda ćemo tražiti tko je za što odgovoran.Glasalismozaovakvudemokracijui za ovakvu pravnu državu. Kaj neeeee?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije