Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.06.2017. u 00:55

Premijer se našao u paradoksalnoj situaciji: trijumfirao je, ali ne zna hoće li uspjeti u Saboru

Stigao je trenutak istine. Andrej Plenković i njegov HDZ apsolutni su pobjednici lokalnih izbora. Premda su posrnuli u svojim utvrdama Kninu i Gospiću, ostvarili su toliko željenu pobjedu u Splitu, Dubrovniku, Osječko-baranjskoj županiji..., a osobito su im slatke pobjede u srazu s Mostovim kandidatima.

Uvjerljivo su, dakle, potvrdili status najjače stranke u Hrvatskoj. Pravi je to melem za izborni debakl u Zagrebu. Premda lokalni izbori u pravilu ne odražavaju raspoloženje birača na nacionalnoj razini, ove lokalne bitke dogodile su se u takvim okolnostima – s obzirom na krizu Vlade i trnovite pokušaje slaganja nove saborske većine – da se s pravom može reći kako su uvelike nalikovale na parlamentarne izbore. Stoga se nameće zaključak kako većina birača vjeruje Plenkoviću i njegovoj Vladi.

Međutim, unatoč trijumfu, Plenković se našao u paradoksalnoj situaciji, jer u ovom trenutku nitko sa sigurnošću ne može reći da će ovaj tjedan bez problema potvrditi nove ministre i nastaviti upravljati Hrvatskom.

Činjenica je da novi parlamentarni izbori ne odgovaraju ni SDP-u, ni HSS-u, ni HNS-u, niti drugim manjim grupacijama, no sad je ključno pitanje hoće li u tim strankama prevladati politički pragmatizam i zadržavanje statusa quo u Saboru ili pak hazardersko ustrajavanje na rušenju Vlade i izazivanju prijevremenih izbora.

1/66

Razmotrimo li političku situaciju s aspekta interesa hrvatske države i njezinih građana, stvar je jednostavna: novi izbori ne bi ništa bitno promijenili u odnosu snaga na političkoj sceni, ali je prilično izvjesno da bi ugrozili ostvarenje brojnih projekata i usporili povlačenje toliko potrebnog novca iz europskih fondova, ugrozili bi političku stabilnost toliko potrebnu gospodarstvu, odgodili bi reformu obrazovnog sustava, oslabili položaj Hrvatske u skoroj bitki sa Slovenijom nakon arbitražne odluke o granici...

Da ne spominjemo latentnu opasnost zvanu Agrokor. U demokraciji presuđuje glas birača, a oni su svoje rekli.  

Sve o lokalnim izborima čitajte OVDJE.

  

Komentara 32

AR
aristip
05:59 05.06.2017.

Čuj "Novi izbori ništa ne bi promijenili" pa to me podsjeća na one riječi kralja Aeksandra Karađorđevića koji je rekao "između moga naroda i mene ne treba biti posrednika" očito je i on smatrao da izbori ništa ne bi promijeniliili (ha, ha, ha..) pa je uveo diktaturu. Hoćemo izbore a ne preslagivanje mimo volje građana !!

TW
TWITOIST
08:29 05.06.2017.

Gospodine predsjednice Plenkovic trenutno stanje je trenutno odlicno ali morate se pozabaviti sa clanstvom a pogotovu clanovima na visoj razini :ministri ,gradonacelnici, nacelnici da nemaju ''repova'' iza sebe .Ocit vam je primjer gradonacelnice Knina,proslost kandidata mora biti cista ,narod nijeije bez icega medju usima.

DU
Deleted user
02:01 05.06.2017.

Novi izbori ništa ne bi promijenili, jedino bi oslabili Hrvatsku. HDZ HNS i SDP su oslabili Hrvatsku a novi izbori bi značili manje mjesta u Saboru za neke od ovih stranaka. Dodatna stvar u oslabljivanju države je užasno vođenje firmee zvane Agrkor koju su štitili svi! Generator dugova ove države na uštrb građana i to samo zato jer se uporno štiti funkcije i položaje onih povlaštenih stranačkih drugova iz navedenih stranaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije