Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.02.2016. u 15:49

Građani Sabor već godinama ocjenjuju dvojkom i većina ga doživljava samo kao mjesto gdje stranačka mašinerija vladajuće garniture bez razmišljanja diže ruku za sve Vladine prijedloge.

Ni deset radnih dana nije prošlo od kada je Sabor dao povjerenje novoj Vladi i započeo sa svojim radom, a već ima problema s nedolascima zastupnika na svoje, za hrvatske prilike dobro plaćeno radno mjesto. Prošli petak sabornica je većinu dana bila prazna, a i prva dva dana ovog tjedna počela su s otkazivanjem dvije sjednice odbora zbog nedostatka kvoruma. Istina je da zastupnici imaju i drugih dužnosti osim sjedenja u sabornici i da nije jedino mjerilo njihova rada prisutnost na sjednici, ali bilo je za očekivati da barem prvih mjesec dana revno dolaze u Sabor, upoznaju se s procedurama i novim radnim kolegama.

Prvi odbor na kojemu se ministar kulture Zlatan Hasanbegović u ponedjeljak trebao očitovati o razlozima razrješenja Stručnog povjerenstva za neprofitne medije nije se održao jer većina članova iz redova vladajućih nije došla na sjednicu, iako se nije ranije ispričala. Tvrde da to nije planirano kako bi se Hasanbegovića spasilo od napada oporbe, što znači da je većina zastupnika procijenila da se taj dan ne mora pojaviti na svom radnom mjestu. Danas (u utorak) većina zastupnika, ovaj put ipak oporbenih, nije se pojavila na sjednici odbora koji je trebao razgovarati o važnom prijedlogu Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža. Laburistica Nansi Tireli priznaje da je namjerno srušila kvorum da pošalje političku poruku, no većina ostalih se opet nije ispričala za nedolazak i ponovno tvrde da nije bilo nikakvog dogovora o namjernom bojkotu. Dakle, opet možemo zaključiti da im se nije dolazilo na njihovo radno mjesto.

Građani Sabor već godinama ocjenjuju dvojkom i većina ga doživljava samo kao mjesto gdje stranačka mašinerija vladajuće garniture bez razmišljanja diže ruku za sve Vladine prijedloge. S obzirom na omjer snaga u ovom mandatu te suradnju Mosta i Domoljubne koalicije unatoč brojnim međusobnim razlikama, Sabor bi u ovom mandatu ipak trebao postati svojevrsni centar moći i vratiti svoju ulogu u zakonodavnoj vlasti.  Međutim, prvi dana njihova rada ne ulijevaju nadu u promjene o kojima smo toliko puno slušali posljednjih mjeseci. Ne šalje se dobra poruka građanima koji su svim tim zastupnicima dali svoje povjerenje da donesu promjene. Jedino što trenutno možemo misliti jeste da, unatoč brojnim novim licima s brojnim obećanjima, i dalje sve ostaje po dobrom starom običaju.

>>Tireli namjerno srušila kvorum. Špika: Osjećam se namagarčeno

>>Ako nema potrebe za stručnim povjerenstvom, onda zaključite sami

Komentara 1

Avatar emilsalis
emilsalis
17:02 02.02.2016.

pa vlada neka epidemija u Brazilu...logicno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije