Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problem za vladajuće

Tireli namjerno srušila kvorum. Špika: Osjećam se namagarčeno

Nansi Tireli
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.02.2016.
u 13:49

– To je bio uistinu jedini način da se spriječi donošenje odluke o ukidanju radničkih prava – kazala je Tireli

Laburistica Nansi Tireli namjerno je srušila kvorum na Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo koji je trebao raspraviti prijedlog Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža, a o kojem bi se sutra trebalo raspravljati i na plenarnoj sjednici Sabora. 

Naime, Tireli je došla na sjednicu na kojoj se uz nju pojavila HNS-ova zastupnica Štefanija Damjanović te pet zastupnika iz redova vladajućih, ali kada je vidjela da je upravo ona osoba koja čini kvorum, napustila je sjednicu kako bi pokazala što misli o spomenutom prijedlogu zakona. Potpredsjednik Odbora, BUZ-ov Milivoj Špika koji je sazvao sjednicu budući da Odbor još nema predsjednika koji će očito biti iz redova bivših ministara koji se tek od sutra vraćaju u saborske klupe, rekao je da se samo troje članova Odbora opravdalo da neće moći doći. – To je i više nego neozbiljno, kolegice i kolege su mogli na vrijeme javiti, da ne dolazimo uzalud. Ovako se osjećam namagarčeno – prigovorio je Špika te rekao da će, ako za to bude tehničkih uvjeta, pokušati za sutra ujutro sazvati sjednicu s istom temom kako bi matični odbor ipak raspravio prijedlog zakona prije nego o njemu raspravlja i Sabor.

"Jedini način da se spriječi donošenje odluke o ukidanju radničkih prava"

Nansi Tireli priznaje da je namjerno srušila kvorum. – To je bio uistinu jedini način da se spriječi donošenje odluke o ukidanju radničkih prava. Ovo je čisti primjer korporativnog upravljanja državom, ono na što smo upozoravali već prilikom izglasavanja povjerenja Vladi. Nije čudno da prvi zakon Vlade upravo ide na tragu ukidanja radničkih prava jer u programu ove Vlade nažalost nemamo ni jedne rečenice kojom ta radnička prava štitimo. Laburisti će iskoristiti svaku poslovničku, statutarnu ili bilo kakvu mogućnost gdje će Vladi dati do znanja da se ne slažemo s nepoštivanjem ustavnih odredbi, kolektivnih ugovora i kolektivnog pregovaranja. Ja se iskreno nadam da sam ovakvim činom Vladi dala nekoliko dana vremena da razmisli i konačno socijalne partnere pozove na dijalog i s njima se dogovori što i kako s ovim zakonom dalje – pojašnjava Tireli svoju odluku. Kaže da oporba nije dogovorila bojkot kvoruma, već je ona sama donijela odluku da to napravi napuštanjem dvorane prije početka sjednice. – Ja sam se uredno odazvala na poziv, što je moja obaveza, da kao članica radnog tijela prisustvujem svim sjednicama, ja sam to i napravila, činjenica jest da kvorum moraju osigurati vladajući, u ovom slučaju HDZ i Most, što oni nisu učinili, i ja mislim da sam iskoristila to svoje poslovničko pravo da upozorim na ono što Vlada u ovom trenutku radi i način na koji se radi koji nije dobar – tvrdi Tireli. 

Činjenicu da se na sjednici ipak nisu pojavili svi iz redova vladajućih, pa bi time i njoj iz ruku izbili adut razbijanja kvoruma, Tireli vidi kao jasan pokazatelj da vladajući misle da im sve može proći kad imaju većinu. – No s time otvaraju neka druga moralna načela o kojima ćemo sigurno i vi i mi još imati prilike govoriti – dodaje ona. Ako zakon sutra bude u raspravi i bez mišljenja matičnog odbora, ona će vladajuće, kaže, upozoriti što misli o tome. – Mislim da je u tom trenutku na predsjedniku Sabora da tu odgovornost preuzme na sebe, a onda ćemo biti svjedoci toga kako Vlada funkcionira više sutra nego što smo to danas – zaključuje Tireli.

Sabor može raspraviti Zakon

HDZ-ova Nada Murganić bila je na Odboru i kaže da smatra da je izuzetno važno da sudjeluje na sjednicama jer je to njezin posao. – Svi smo imali priliku birati na kojem odboru želimo prisustvovati, odnosno u kojem radnom tijelu želimo raditi. Ja sam bila jedno vrijeme i zastupnica u prošlom sazivu i tada smo kao zastupnica HDZ-a bili u oporbi i bila sam prisutna na sjednicama radnih tijela, odnosno odbora i nisam rušila kvorum, imala sam priliku na sjednicama izraziti svoja mišljenja – pojasnila je Murganić. Da je sjednica odbora održana, ona bi, tvrdi, podržala prijedlog zakona o uskrati.

– Ja bih osobno podržala prijedlog zakona, svaki se zakon može mijenjati. Budući da nije donesen proračun i znamo svi da smo zaista u deficitu i financijskim problemima kao država, i ovaj zakon može biti jedno privremeno rješenje i uvijek postoji prostor za socijalni dijalog i mislim da ga nitko niti iz vladajuće stranke niti premijer neće izbjeći – kaže Murganić.

SDP-ova Gordana Sobol članica je Odbora, bila je u zgradi Sabora, ali se na sjednici nije pojavila.

– Poziv za sjednicu ovog Odbora sam dobila jučer popodne u 4 sata, a sazvao ga je potpredsjednik što on ima naravno pravo po Poslovniku, s obzirom na to da još uvijek nismo imenovali predsjednika Odbora, ali to se ne radi na taj način. Mogao se bar potruditi, doći u Zagreb, sastaviti poziv i potpisati ga i poslati zastupnicima. To je prvo, vezano oko načina na koji su se oni odlučili da sazovu odbor i drugo, taj prijedlog zakona koji je izglasan po hitnom postupku u dnevni red Sabora je protuustavan. Ustavni sud je vrlo jasan bio vezano oko svog rješenja gdje je izričito rekao da u ovoj godini više se ne može odgađati realizacija prava koja proizlazi iz potpisanih kolektivnih ugovora i da Vlada mora naći sredstva kojima će se poštivati ono što piše u kolektivnom ugovoru – objašnjava Sobol razloge svog nedolaska na sjednicu.  Naglašava ipak da Sabor, bez obzira što zakon nije raspravio matični odbor, može raspraviti Zakon.

>>SDP: Tražit ćemo uskratu povjerenja ministru branitelja. HDZ: Hajka jer je najavio registar izdajnika

>>Zavičajna, a ne stručna Vlada

Komentara 63

FO
ForeignLegion1987
14:14 02.02.2016.

majko bozja ,,,od kuda je ova izronila ,,,samo laprda bez pocetka i kraja,,,,,,,a mrziiiiii hrvatsku isto kao i milanovic i oni oko njega

OL
olrajt
14:27 02.02.2016.

Drugarice Tireli!Zakon o uskrati o ukidanju 4,8 i 10 posto donjela je tvoja komunistička bivša vlada i vi ste digli ruku za to?....vi ste licemjerka!....no ova vlada treba tu nepravdu ispraviti ,nepravdu koja je veliku štetu nanjela učiteljima ,pogotovo starijim učiteljima nanesena je velika nepravda!

BI
bigstar
14:51 02.02.2016.

Prava Milanoviceva drugarica, nema pojmma o nicemu, ali sabotira sve sto nije po volji drugu Zoki!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije