Naslovnica Premium Kolumne

Ne, nije 'Daruvarac' glup, glupi smo svi mi

Kada kaže da mu je žao, Kovačević se smije i u lice inertne javnosti i još je pritom udara nogom kao i ljetos Lorenu
13. veljače 2019. u 08:17 8 komentara 1688 prikaza
Darko Kovačević Daruvarac
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Zbog snažnog odjeka u javnosti, mučni “slučaj Daruvarac” po mnogočemu je trebao biti svojevrsni presedan u hrvatskoj sudskoj i medijskoj praksi, i bio je. Premda je nasilja nad ženama bilo, i bit će, razloge ovako nezapamćenog interesa za neki zločin treba tražiti u tome što je zločin ovoga puta dobio lice: lice Darka Kovačevića. I više od toga.

Darko Kovačević Daruvarac Slučaj Daruvarac Presuda Darku Kovačeviću mogla bi pasti zbog nevjerojatne pogreške

Javnost je, zahvaljujući eri pametnih telefona i sveopćoj pošasti snimanja, gotovo u realnom vremenu svjedočila udarcu nogom u lice zapravo djevojčice koja se pokušava pridići s okrvavljena poda. Zahvaljujući tehnici, zastrašujući prizor ostat će u kolektivnom sjećanju svakoga tko je ovu snimku vidio na društvenim mrežama ali i u svim medijima koji su ga nemilo reproducirali i upravo ta je specifičnost izdignula ovaj čin nasilja nad ženom od tisuća drugih koji se odvijaju skriveni od pogleda, najčešće u četiri zida obiteljskog doma.

Pogledajte video: Daruvarac izlazi iz istražnog zatvora

Na trenutke se uistinu činilo kako je žrtva 18-godišnje Lorene dobila svoj smisao u tome što zločin prema ženama – sadašnjim ili bivšim suprugama, partnericama, djevojkama, djevojčicama – više nikada neće proći bez suda, pa i suda javnosti, pa će od bestijalnog udaranja odvratiti i svakog potencijalnog “Daruvarca” koji je po tko zna koji put namjerio izmlatiti kakvo žensko biće. I, zaista, tijekom burnih tjedana u Zadru mediji nisu zabilježili ni jedan slučaj brutalnog premlaćivanja žena čemu je, pretpostavlja se, mogla i trebala pridonijeti i prilično drakonska kazna od pet godina zatvora koju je sutkinja odrezala Daruvarcu. Ako je u tom zlu išta bilo dobro, onda je to Daruvarčeva izjava kako svoju budućnost, nakon pravomoćnosti presude i nakon kazne, ne vidi u Hrvatskoj i da mu u Hrvatskoj više nema života jer njegovo lice sada poznaju svi.

Darko Kovačević Daruvarac Odvjetnik obitelji 'Obitelj i dalje ima policijsku zaštitu. Daruvarac će na slobodi ostati najmanje godinu dana'

Aleluja! Sretan put! No, slatki okus pobjede nije potrajao, ispostavit će se ubrzo, kada se posljednjih dana počelo naslućivati kako se u “slučaju Daruvarac” smiješi kopernikanski obrat. Otpočeo je izjavom Daruvarca koji je ustvrdio “da se također osjeća kao žrtva”, a nastavljen je najavom tužbe na 250 stranica i nastavkom pravne bitke u Strasbourgu. Ovaj obrat komentirao je i odvjetnik Veljko Miljević, riječima kako Kovačević vidi da mu je medijska pompa dobro došla i da čovjek nije glup. I nije glup, mi smo, svi koji smo šutke trpjeli nasilje ili šutke od njega okretali glavu, svi mi kojima ni razbijena Lorenina glava nije bila dovoljna da na ulice izađemo u tisućama i prisilimo vlast na posve novi zakon umjesto da šutnjom omogućimo najavu tek izmjene problematične regulative, devete po redu.

Šibenik: Proslava 29. obljetnice osnutka HDZ-a Šibenik i HDZ-a Šibensko-kninske županije ČEKANJE PRESUDE NA SLOBODI Plenković o Daruvarcu: Teško mi je to razumjeti

I, tako, onoga dana kada je objavljeno kako će Daruvarac izići na slobodu, a njegova žrtva pobjeći iz Zadra, mediji su prenijeli da je na zagrebačkoj Peščenici neki novi Daruvarac svoju bivšu suprugu (26) izudarao utegom u glavu i ugurao u prtljažnik automobila, pred djecom. Kada u svojim izjavama danas ponavlja da mu je žao, Darko Kovačević Daruvarac se ne smije samo Loreni u lice, on se smije u lice inertne javnosti i još je pritom šutira nogom kao ljetos nemoćnu djevojku, a posao koji je načeo dovršila je država.     

Darko Kovačević Daruvarac
1 / 16
Zadar: Darko Kovačević Daruvarac za brutalno premlaćivanje djevojke dobio pet godina zatvora
Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

  • OldybutGoldy:

    Draga novinarko. Nije potrebno po tom pitanju mijenjati zakone. Oni su već u redu. Samo...za to sve je kriv javni tužilac, kaj ne? On NIKAD nije smio dignuti optužnicu za donošenje teških tjelesnih povreda, nego (makar po onome šta smo ... prikaži još! vidjeli na video snimcima) za pokušaj ubistva. Onda nebi dobio "samo" 5 godina nego po hrvatskom zakonu (čl. 110. u svezi čl. 34. Kaznenog zakona.) NAJMANJE 5 godina.

  • Zacslavonac:

    Da je slucajno moju kcer premlatio nebi ti hodao Po ovoj zemlji

  • Poljanak:

    A gdje vam je sada Istanbulska konvencija ili je njena svrha bila nešto sasvim drugo a ne da zaštiti žene. Ajde piskarala radite svoj posao a ne samo ono što vam gazde naruče.