Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi sjaj

Napokon obnovljena 'ukleta' vila Auer na Rokovu perivoju

'20.04.2011., Zagreb -V ila Auer u Ulici Vladimira Nazora koju je projektirao arhitekt Viktor Kovacic. Photo: Davor Visnjic/PIXSEL'
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/4
06.11.2012.
u 12:00

Otpala fasada, urušen krov, oguljeni zidovi i uništene stepenice bili su samo djelić devastacije Kovačićeva djela

Zagrebačka vila Auer već godinama je na glasu kao ukleta jer je navodno sagrađena na starom groblju. Vila je sagrađena 1903. i prošlih je godina propadala zapuštena prije nego je prešla u ruke novog vlasnika. Činilo se kao da će se vila urušiti no sada je konačno dobila novu fasadu i krov.

Stogodišnja “ukleta“ vila Auer napokon je dočekala bolje dane. Ljepotica moderne u Nazorovoj 10, sagrađena 1903. godine, prošlih je godina propadala zapuštena prije nego je prešla u ruke novog vlasnika Zdravka Raškaja, vlasnika Plavog oglasnika, za 1,6 milijuna eura.

Bapske priče

Polupani prozori, oguljena fasada i zidovi, uništeno stubište, činilo se kao da će se vila svakog trena urušiti. Vilu Auer projektirao je slavni arhitekt Viktor Kovačić, a iako je riječ o prvoj obiteljskoj kući koju je Kovačić izveo i kojom je počelo naseljavanje Rokova perivoja, bila je izostala konzervatorska zaštita. Tek krajem 2008. godine vila je preventivno zaštićena u Registru kulturnih dobara, no prošle je godine preventivna zaštita prestala, a zgrada još nije trajno zaštićena.

Parcela od 1200 četvornih metara na minutu hoda od Britanca, u rezidencijalnoj četvrti prepunoj elitnih vila i ambasada, te građevina od 241 četvorni metar koju je projektirao majstor hrvatske arhitekture, vratila se u život. Na njezinu mjestu, na sreću, nije sagrađena urbana vila većih gabarita, kao što je bio slučaj s vilom Valčić arhitekta Stjepana Planića na Tuškancu, koju je novi vlasnik 2008. godine srušio i na njezinu mjestu sagradio urbanu vilu s ružičastom fasadom.

Na vili Auer nova je fasada i krov te je napokon zablistala sjajem koji zaslužuje, kao što je Raškaj i rekao prošle godine kada se osvrnuo na glasine da je kuća ukleta.

– Nazorova ulica uskoro će imati uređenu vilu Auer. Kakvi duhovi? To su bapske priče. Bivši vlasnik imao je problema sa susjedom koja je željela kupiti vilu. Da ostvari san, odlučila je spustiti cijenu šireći glasine o njezinoj ukletosti – rekao je tada Zdravko Raškaj.

Prva od četiri vile

Glasine o prokletstvu vile vuku se godinama jer kuća je navodno sagrađena na starom groblju. Obitelj Auer je početkom stoljeća kupila brdašce između Britanskog trga i Zamenhofove ulice, a ova vila bila je prva od četiri istoimene koje će obitelj sagraditi u Nazorovoj.

Tek četiri godine nakon gradnje prve vile Auer, groblje je ekshumirano i preseljeno.

Komentara 7

JU
jurina
13:50 06.11.2012.

Napravili ste gresku, to nije u Nazorovoj 10, vec u Rokovoj 10, a to je velika razlika.

OB
-obrisani-
14:21 06.11.2012.

Postovani! Reprezentativno zdanje arhitekta Viktora Kovačića: Vlasnik i investitor Zdravko Raškaj kupio je vilu za 1,6 milijuna eura Napokon obnovljena 'ukleta' vila Auer na Rokovu perivoju * Bilo bi interesantno znati po kojoj cijeni je Todoric" kupio Kulmerove dvore", zbog zbog bolje usporedbe;-))) Lijep pozdrav!

JA
jajan
19:02 06.11.2012.

U tom "groblju" leže kosti prvih vlasnika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije