Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Mladima je od imovine važnija mobilnost

Hrvatska je među zemljama s najvećom stopom građana koji posjeduju vlastitu nekretninu i zbog činjenice da je kupnja stana i vikendice percipirana kao najbolja investicija, ali i najsigurnija štednja
27. studenoga 2019. u 12:17 5 komentara 725 prikaza
MLADI
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Novoj generaciji Z vlasništvo nije prioritet pa im je umjesto dizanja kredita za kupnju stana puno privlačnija opcija ugovoriti dugoročni najam. To su trendovi koji su došli i na naše tržište, a mogli bi stubokom promijeniti okolnosti na tržištu nekretnina, ali i cijelu ekonomiju.

Ilustracija ANALITIČARI EUROSTATA U ZAGREBU Hrvatska došla u poseban fokus: 'Najsigurnija ste zemlja i najdulje živite s roditeljima'

Hrvatska je među zemljama s najvećom stopom građana koji posjeduju vlastitu nekretninu i zbog činjenice da je kupnja stana i vikendice percipirana kao najbolja investicija, ali i najsigurnija štednja. Mladi se okreću od te ideje pa ne samo da ne žele posjedovati stan, već ne žele imati ni vlastiti automobil ili bilo kakvu skuplju imovinu koja se jednostavno može unajmiti....

Iako će takav način življenja biti teško shvatljiv starijim generacijama kojima je sigurnost prioritet, novije generacije umjesto sigurnosti radije biraju mobilnost. Ne žele biti vezani za jedno mjesto ni za jedan posao. Koncept radnog mjesta mijenjaju konceptom trenutnog zaposlenja, a imovinu žele zamijeniti konceptom trenutnog korištenja uz naknadu. To pak otvara priliku za razvoj tržišta najma, koje, što zbog navika građana da kupuju nekretnine, a ponajviše zbog nespremnosti države da stane na kraj crnom tržištu, u Hrvatskoj nikada nije zaživjelo. U osvit 2020. godine investitori najavljuju da ozbiljno razmišljaju o ulaganju u gradnju zgrada i kompleksa za potrebe dugoročnog najma jer tu vide prostor za zaradu.

Zdravko Marić Porezna olakšica Mladima 700 milijuna: Država im vraća povrat poreza da im poslodavci ne režu plaće

Njemačka i Austrija počivaju na tom modelu pa se u tim zemljama s visokim standardom građani radije odlučuju za ugovor o najmu na 30 godina nego na kupnju stana uz kredit na 30 godina. Isplati li se to? Zagovornici vlastite imovine reći će da je neisplativo plaćati najamninu nekom drugom, ako za sličan novac možeš u istom razdoblju steći vlastitu imovinu, što ima financijsku podlogu, ali generacija Z bi vjerojatno odgovorila da novac uložen u kamate može puno bolje oploditi kroz druge vrste investicija.

Njihovi stavovi nisu samo posljedica mode, već i okolnosti. Rođeni su u eri niske sigurnosti tržišta rada pa im ne treba zamjeriti što žele barem slobodu.

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • zlatan456:

    I onda kad ostare i najamnina im bude viša od mirovine, i dalje će im biti bitnija mobilnost? Misim da su nekadašnji mladi ipak bili pametniji od sadanjih generacija.

  • mikrogrizzly:

    Nedostaje informacija da ni jedna Vlada nije ništa napravila da se izradi zakonski nacrt o najmu stanova i uputi dalje u proceduru. Dakle, jedino što smo u stanju prekopirati su vrtoglave skandinavske stope PDV - ali da bi se dugoročno ... prikaži još! uredilo podstanarstvo i jasno definirala prava i obveze jedne i druge strane, nalik na Austriju -a to im nije ni na kraj pameti. Posljedično, kad nema zakonske regulative i kad podstanar se ne osjeća zaštićenim na duge staze, a kad onaj koji iznajmljuje strahuje za svoju imovinu i hoće/neće uspjeti istjerati neurednog (platišu) - tu sreće nema i traži se svoja nekretnina, po bilo koju cijenu. Država RH nije u stanju ubrati ni najam državnih stanova, a kamoli omogućiti zakonska rješenja i praksu kakva je uobičajena na Zapadu.

  • crocop97:

    komentatori ispred su sve rekli.Moje iskustvo iz zivota na Zapadu je na tragu toga.Da,dok si mlad u reguliranom drustvu i drzavi si mozes iznajmiti nekretninu.Mada ima i u Njemackoj svakakvih uzasa ali je ipak stvar regulirana.Ali oko 35.e pocinjes razmisljat ... prikaži još! o vlastitom domu,dodje vlastita obitelj,staris i j..be ti se za "mobilnost".Pogotovo sa 40.Zelis miran i ugodan zivot bez stresa u vladtitom domu po mogucnosti.K tome,Hr je u odnosu na Njemacku mala zemlja i mobilnost u Hr nije toliko potrebna.Nije ni u Belgiji,Austriji i sl. zemljama.