Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.03.2016. u 08:30

Korak naprijed je što su postavljena opća načela koja treba pretvoriti u inicijative

Učinjen je korak naprijed, ali kako su naporni ti sastanci na vrhu, komentirao je talijanski premijer Matteto Renzi sučeljavanje EU s Turskom oko izbjeglica. Pozitivna je stvar s tog sastanka to što su Europljani konačno jasno i javno zatražili od Ankare poštovanje slobode tiska. Korak naprijed je, kako kaže njemačka kancelarka Angela Merkel, što su “postavljena opća načela koja treba pretvoriti u inicijative”.

U Bruxellesu su se sukobili premijeri Austro-Ugarske s turskim premijerom. Vratili smo se stoljeće unatrag. Beč i Budimpešta bili su spremni postaviti veto na prijedlog o redistribuciji izbjeglica, a Istanbul je zatražio od EU dodatne tri milijarde eura za zbrinjavanje izbjeglica, kojih u Turskoj ima oko dva milijuna, kako oni ne bi krenuli prema Europi.

Nakon 12 sati sastančenja, dogovoren je novi sastanak 17. ožujka. Turski premijer Ahmet Davutoğlu iznio je prijedloge za postupno rješavanje izbjegličke krize, ali ona su vrlo upitna. Ankara traži ubrzavanje davanja viza turskim građanima za ulazak u države EU, ali Europljani sumnjaju da su i mnogi izbjeglice u međuvremenu dobili turske putovnice kojima bi onda lakše ulazili u Europu.

Turska traži i ubrzavanje svog procesa ulaska u EU, a tu je Ankara naišla na pitanje slobode izražavanja, odnosno rečeno joj je da ne poštuje europske standarde te da bi se i ta klauzula o slobodi tiska trebala unijeti u sporazum o migrantima.

Posljednji je slučaj ušutkavanja turskog tiska smjenjivanje ljudi izdavačke kuće Feza Media Group čiji list Zaman kritizira turskog predsjednika Erdoğana.

Nakon što su početkom ožujka smijenjeni kritizeri Erdoğanove politike, list Zaman se danas ponovno pojavio na kioscima, ali s članicima koji hvale turskog čelništva. Erdoğanova kritika na račun tiska i odluka da se do konca godine ponovno uspostavi schengensko načelo na granicama država potpisnica sporazuma možda su jedine dvije pozitivne točke sastanka EU-Turska.

>>Summit EU i Turske završio polovičnim dogovorom. Tusk: Dani neregularne migracije su završeni

>>Summit EU pretvorio se u turski bazar

Komentara 1

LU
lunar777
11:41 09.03.2016.

Ajmo V4, ili V5 sa Hrvatskom...!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije