Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Orešković: Iregularni tok će se zatvoriti

Summit EU i Turske završio polovičnim dogovorom. Tusk: Dani neregularne migracije su završeni

Tusk
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
08.03.2016.
u 02:03

Hrvatski premijer Tihomir Orešković na izlasku sa summita rekao je da je izbacivanje formulacije “ruta je zatvorena” samo “tehnikalija”.

Summit lidera 28 država EU i Turske završio je noćas oko pola sata nakon ponoći bez konačnog dogovora i bez formulacije “zapadnobalkanska ruta odsad je zatvorena”, koja je stajala u nacrtu, ali je tijekom višesatnih pregovora izbačena i ublažena zbog protivljenja Njemačke u formulaciju “neregularni tijek migranata zapadnobalkanskom rutom sada je došao kraju”.  - Postoji zastoj na zapadnobalkanskoj ruti, koji ima negativne posljedice za Grčku, ali nitko ništa nije zatvorio - rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel novinarima po završetku summita.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji se zalagao za formulaciju “ruta je zatvorena”, na press konferenciji oko 1:15 sati ipak se mogao pohvaliti blažom formulacijom:  - Dani neregularne migracije u Europu su dovršeni - rekao je Tusk, dodavši da je dogovoreno da Turska prima u readmisiju, odnosno prihvaća natrag, sve migrante koji su došli do Grčke ali ne zaslužuju međunarodnu zaštitu. No, detalji svega toga tek se trebaju dogovoriti u sljedećih deset dana, do novog summita EU zakazanog za 17. i 18. ožujka. 

Princip "jedan za jedan"

Ideja, koja treba biti razrađena, je da se uvede princip “jedan za jedan” prema kojemu bi EU po sustavu kvota preselila iz Turske točno onoliko Sirijaca koliko ih Turska kroz proceduru readmisije vrati s grčkih otoka. No, tu ideju odbacuju neke članice EU poput Mađarske, čiji je premijer Viktor Orban, prema izjavi svoga glasnogovornika, uložio veto na takvu ideju jer ne pristaje na kvote po kojima bi se Sirijci naseljavali u Mađarsku. 

Turski premijer Ahmet Davutoglu, međutim, na zajedničkoj press konferenciji s Turskom ostavio je dojam da je princip “jedan za jedan” riješena stvar.  - Za svakog Sirijca vraćenog u Tursku s grčkih otoka jedan Sirijac bit će preseljen iz Turske u Europu. Time želimo suzbiti krijumčarenje ljudima i potaknuti legalnu migraciju koja se odvija na discipliniran i human način - rekao je turski premijer. Za nagradu, Turska će od EU dobiti ubrzano ukidanje viza za turske građane (do ljeta ove godine), i ukupno 6 umjesto ranije dogovorenih 3 milijarde eura za pomoć sirijskim izbjeglicama u Turskoj.

"Val je u principu stao"

Hrvatski premijer Tihomir Orešković na izlasku sa summita rekao je da je izbacivanje formulacije “ruta je zatvorena” samo “tehnikalija”.

- Iregularni tok će se u principu zatvoriti. Val je u principu stao, danas na terenu vidimo da više ne postoji - rekao je Orešković. - Turska je pripremila dobar plan, spremni su preuzeti sve migrante koji su u Grčkoj. Danas smo definirali jedan zajednički okvir i dali Tusku mogućnost da u ovih 10 dana pregovara s Turskom i nadam se da ćemo za 10 dana imati malo konkretnije stvari na papiru - dodao je premijer Orešković.

- Europsko vijeće finalizirat će dogovor za deset dana - potvrdio je i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker

>>Summit EU pretvorio se u turski bazar

>>Orešković o Puljizu: Mi radimo. Ja tu ne vidim nikakav problem. Čovjek je stručnjak. Zna svoj posao

Komentara 35

VI
virtuozo
03:22 08.03.2016.

Dakle, Europa praktički pristaje turcima plaćati ratnu odštetu i još primati milijune migranata i to sasvim legalno. Europsku civilizaciju kakvu sada poznajemo zamjenit će kaos , barbarizam, terorizam i divljaštvo.

DO
doktorica
02:21 08.03.2016.

Viktor Orban, prema izjavi svoga glasnogovornika, uložio veto na takvu ideju jer ne pristaje na kvote po kojima bi se Sirijci naseljavali u Mađarsku. ....bravo!!!!!!!!!!!!!

UN
unbekant
05:08 08.03.2016.

Nasa javna glasila,apsolutno nista ne prenose o velikim zahtjevima turske,jeli se to desava pod prisilom amerike neznam,ali turski su zahtjevi preveliki i bezobrazni,turska zeli da se za turke ukine bez-vizni rezim na teritoriji cjele europe,da se ubrza prijem turske u EU u najracem mogucem roku,da se turskoj odmah isplati 6milijardi eura........to nigdje se ne spominje u nasim meidjima,a zatvarnje balkanske rute,je samo paravan,pa ni su Sirijici,Afganistanci,Pakistanci.....dosli s podrucja Grcke,Makedonije......,oni su dosli s dalekog istoka,i usli u te drzave,znaci taj ulazak u europu,je trebalo daleko nize od balkanske rute sprjeciti i zatvoriti,pa ni je za sve nalkan kriv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije