Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.05.2018. u 16:30

Istraživanja pokazuju da svaki drugi stanovnik Hrvatske godišnje ne pročita niti jednu knjigu, kao i da polako ali sigurno raste i broj onih koje ama baš ništa ne bi ponukalo da pročitaju knjigu

Već godinama svi kao papige ponavljaju da je hrvatsko izdavaštvo u krizi i da se u Hrvatskoj premalo čita, kao i da se još manje kupuju knjige. Istraživanja pokazuju da svaki drugi stanovnik Hrvatske godišnje ne pročita niti jednu knjigu, kao i da polako ali sigurno raste i broj onih koje ama baš ništa ne bi ponukalo da pročitaju knjigu.

A onda se desi svibanj tekuće 2018. godine i tu “nečitalačku” Hrvatsku u kojoj se trenutno najviše priča o nekom radiju koji pušta samo cajke zapljusnu brojni književni festivali, ali i atraktivna književna gostovanja.

Već ovog tjedna Split po drugi puta ugošćuje sve veći i reprezentativniji Mediteranski festival knjige. Na kojeg dolaze i barem dvije zvijezde, jedna svjetska, a jedna još uvijek samo hrvatska i to norveški majstor krimića Jo Nesbø i međimurski romanopisac Kristian Novak.

Nesbø će u organizaciji svog hrvatskog izdavača Fokusa osim Splita, pohoditi i Zagreb i Zadar, ponovno će prošetati hrvatskim planinama koje su mu sve draže, a svojoj će brojnoj hrvatskoj publici predstaviti i svjetski novitet, potentni kriminalistički roman “Macbeth” kao dio svjetske biblioteke suvremenih romana koji se referiraju na Shakespeareova djela u kojem mjesto ima i genijalna Margaret Atwood. A netom što završi splitski festival koji ima atraktivniju koncepciju od Interlibera, u Rijeci počinje 11. festival knjige i autora Vrisak koji organizira zagrebački VBZ, a na kojem će biti i dodijeljena nagrada za najbolji neobjavljeni roman iz regije vrijedna čak 100.000 kuna, ali i koji će ugostiti vrhunske pisce poput jedne od najprevođenijih hrvatskih autorica Daše Drndić i Abdulaha Sidrana.

Kada pak završi Vrisak, u Zagrebu počinje Zagreb Book Festival koji posjetiteljima nudi zanimljive diskusije na temu selfie kulture i čak osamdesetak gostiju vrlo raznolikih profila. Naravno, svibanjske literarne svečanosti ni tu nisu iscrpljene, jer krajem mjeseca počinje iznimno popularni, neopterećeni ali iznimno sadržajni Festival europske kratke priče koji se održava po sedamnaesti put, a i ove godine dovodi iznimne pisce, među kojima su i dobitnik Bookera Ben Okri, dobitnica nagrade Orange Tea Obrecht ili pak Ukrajinac Andrej Kurkov.

Naravno, ni tu nije kraj književnim poslasticama jer će 27. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u sklopu Filozofskog kazališta kojeg vodi filozof Srećko Horvat nastupiti nepotkupljiva i principijelna njemačko-rumunjska nobelovka Herta Muller koja je u Zagrebu bila još u vrijeme kada nije dobila nekada prestižnu Nobelovu nagradu nad kojom se proteklih mjeseci nadvio crni oblak spletaka i sumnji koje neće raspetljati niti Nesbøov svemogući i svedostižni detektiv Harry Hole.

I tko to onda tvrdi da je izdavaštvo u krizi i da Hrvatska nema dovoljno ljubitelja literature? Zar se svi ovi događaji organiziraju za Marsovce?

Komentara 4

IG
Igggy
18:59 07.05.2018.

Hrvati su nenačitani i glupi. To se najbolje vide kada se komentari na ovom portalu usporede sa npr. komentarima u dnevnim novinama u Sloveniji.

BE
berija
18:09 07.05.2018.

Uopće ne čitam na Hrvatskom jeziku. Literatura koja mene zanima uglavnom nije dostupna na Hrvatskom. Ljubići, krimići, proročanstva, ideološke raspre, samopomoć, kuharice, prognoze i društvene dijagnoze, tarot, sanjarice... ne zanima me.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije