Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Koliko posjet Pape Franje može utjecati na izmijenjeno irsko društvo

Teške su bile njegove riječi glede držanja crkvenih vlasti vezano za pedofilske skandale
26. kolovoza 2018. u 11:02 5 komentara 719 prikaza
Papa Franjo u Irskoj
Foto: Reuters/PIXSELL

Ne mogu ne priznati težak skandal koji su u Irskoj izazvali članovi Crkve zlostavljajući maloljetnike, kazao je papa Franjo u svojem prvom govoru u Dublinu u koji je došao na Svjetski susret obitelji. Prvi govor održao je pred predstavnicima civilnog društva.

Papa Franjo u Irskoj Papa Franjo u Irskoj 'Pedofilija predstavlja sramotu za katoličku zajednicu'

"Svećenici imaju zadaću štititi i obrazovati, a zlostavljali su djecu, najvredniji Božji dar koji trebamo čuvati", kazao je papa.

Govorio je dakako i o obitelji, koja se danas nalazi u teškoj društvenoj situaciji, pa joj treba pomoći u prevladavanju svakodnevnih teškoća, ali bilo je za očekivati da neće zaobići skandal svećenika pedofila.

Papa Franjo u Irskoj
1 / 18
Papa Franjo u Irskoj

Teške su bile njegove riječi o držanju crkvenih vlasti kada je riječ o pedofilskim skandalima.

"Neuspjeh crkvenih vlasti – biskupa, svećenika i drugih – u sučeljavanju s tim odvratnim zločinima izazvao je opravdanu indignaciju i ostaje patnjom i stidom katoličke zajednice", kazao je papa Franjo i dodao: “Ja također dijelim takve osjećaje”.

papa franjo Susret obitelji Papa Franjo prvi Sveti Otac koji stiže u Irsku u 40 godina

No, može li se u kratko vrijeme prevladati ono što su neki svećenici desetljećima i ne samo seksualnim zlostavljanjima maloljetnika i prikrivanjem zločina nanosili irskom društvu? Prije 40 godina, kada je jedan papa posljednji put pohodio Irsku, u Galwayu je na pozornici na kojoj je bio Ivan Pavao II. tijekom mise za mlade bio i biskup Eamonn Casey, koji je tada, kako će se poslije doznati, imao petogodišnjeg sina.

Od 2006. do 2016. godine gotovo polovica biskupa morala je podnijeti ostavke zbog zataškavanja skandala, a među njima bio je i mons. John Magee di Cloyne, koji je svojedobno bio i posebni tajnik trojice papa, Pavla VI., Ivana Pavla I. i Ivana Pavla II.

Papa Franjo Darko Pavičić Zloduh klerikalizma razmahao je pedofiliju u Crkvi

Današnja je Irska izmijenjena. Omogućen je pobačaj, vjenčanje istospolnih parova, a priprema se i referendum o ukidanju zakona kojim se kažnjava bogohuljenje. Njezin je premijer Leo Varadkar homoseksualac.

Koliko posjet pape Franje može utjecati na društvo koje se već izmijenilo, koje se udaljilo od svojih biskupa, svećenika…

 

Colin Orr
LJUBAV PREKO INTERNETA
Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • Drass79:

    Trebao bi, kao i svaki papa prije njega, biti optužen za aktivno prikrivanje najgnusnijih zlocina

  • Avatar Zloćo Mlađi
    Zloćo Mlađi:

    Kao stjena sto se ne da zegama, divljim olujama i ja nikad ne dam se kroz stvarnost lutam Zivot moj je poput hladne rijeke beskrajan i vijuga se iz nekog razloga neznana negdje ipak prestaje Nisam sudac, a ni mudrac ... prikaži još! ni mudrac tesko nosim to kamenje to breme sjecanja na svojim ledjima Gdje god dodjem, kud god prodjem vec je netko odlucio u ime onoga sto nas je stvorio a nije se borio Necu izdat' ja Boga nikada necu gasit' sunce koje s neba sja necu zbog tebe rukom na sebe jer ti me volis i ti se molis za mene