Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Silvije 
Tomašević

Kada postaneš rob izrečenog

Emmanuel Macron
Reuters/Pixsell
VL
Autor
Silvije 
Tomašević
30.06.2018.
u 22:09

Zapravo netko riječima zarađuje funte, drugi glasove, a treći upadaju u labirint iz kojeg se ne mogu izvući.

Izjave koje zapaljuju mogu biti učinkovite za izbore, ali ne kao odgovori na ovu (migrantsku) dramu, kazao je španjolski premijer Pedro Sanchez u razgovoru za francuski list Le Monde misleći na izjave talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija o iseljeničkoj krizi. Nije pravedno upotrebljavati brodove pune ljudi za promicanje svojih političkih stajališta, kazao je podtajnik vatikanskog državnog tajništva mons. Angelo Becciu.

Vjerojatno iznerviran Salvinijevim izjavama, i francuski predsjednik Emmanuel Macron je tijekom susreta s papom Franjom u Vatikanu (26. lipnja) učinio gaf, a htio je biti duhovit. Kada je predstavljao svoje izaslanstvo, odnosno ministra vanjskih poslova Jean-Yvesa Le Driana, kazao je da su “Bretanjci naša mafija”. Le Drian je iz Bretanje, ali papa, kako prenosi francuski list Le Parisien, nije se nasmijao, dapače, bio je jako ozbiljan i mrk, jer misli da se s riječi mafija ne smije šaliti jer se radi o kriminalnoj organizaciji. Situaciju je htio ispraviti Le Drian kazavši da je to “mafija koja čini dobro, ima određeni moral”.

Gotovo uvijek događa se da kada želite ispraviti izrečeno upadnete u labirint još težih riječi iz kojeg se više ne možete izvući. Izjava predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića da bi u “Africi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj” naišla je na analize vezane uz standard, dohodak po stanovniku itd. da bi se dokazalo da je kazao nešto pogrešno. Potom je Vladin ured za odnose s javnošću htio pojasniti da su mediji premijerovu rečenicu izvukli iz konteksta, ali jesu li time “ispravili” izrečeno? Bivši čelnik UKIP-a i promicatelj Brexita Nigel Farage je čim su izborna mjesta bila zatvorena kazao da su pobijedili oni koji žele ostanak Velike Britanije u EU. Vrijednost funte je porasla.

A kada su objavljeni stvarni rezultati, vrijednost je britanske valute pala. U toj fluktuaciji neki su zaradili stotine milijuna funti. To je sada otkrila agencija Bloomberg News dodajući kako je Farage svojedobno radio u Cityju. Nečiju zaradu platit će građani. Zapravo netko riječima zarađuje funte, drugi glasove, a treći upadaju u labirint iz kojeg se ne mogu izvući. Svatko je vlasnik svojih riječi dok šuti, a postaje rob kada ih izgovori, kazao bi Sigmund Freud.

Emmanuel Macron
1/18

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije