Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Jesu li temelji za škole budućnosti pravila o upisu i ispisu!?

Zakonom o obrazovanju tek sad se legalizira produljeni boravak koji postoji već godinama
12. svibnja 2018. u 16:02 0 komentara 339 prikaza
Blaženka Divjak i Radovan Fuchs
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Dok političari i provoditelji reforme obrazovanja mantraju o školi u kojoj će učenici učiti za život i kritički razmišljati te o tome da će se cijela paradigma učenja i podučavanja posve izokrenuti, realnost je drukčija. Vlada u Sabor šalje izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u koji su trebali biti utkani temelji onoga što već četiri godine slušaju svi roditelji, učenici, ali i nastavnici.

Boris Jokić Izmjena Zakona Jokić: Propala je reforma obrazovanja. Ministarstvo: Nije!

Pišemo “trebali” jer se umjesto temelja za velike i cjelovite promjene u obrazovanju, tek sada Zakonom definiraju postojeće stvari našeg školstva(?!) Poput produljenog boravka. Postoji već godinama, koriste ga učenici razredne nastave brojnih osnovnih škola, no dosad baš nikomu nije palo na pamet produljeni boravak ozakoniti. I dok političari i predstavnici Ministarstva obrazovanja obećavaju da će učenicima dati posve novu perspektivu, novu školu koja naglasak stavlja na njihove interese, osiguravajući im pritom temelje znanja, tek sada, izmjenama Zakona, detaljnije propisuju koja su pravila upisa i ispisa učenika iz jedne u drugu školu. Taj je stavak Zakona odavno trebao biti propisan i nedvosmislen.

No, uz postojeća pravila koja su se retrogradno sjetili regulirati, novim izmjenama nisu izostavili udariti temelje eksperimentalne provedbe Škole za život koja je sadržajno i u provedbi značajno različita od davno najavljene i predstavljene Cjelovite kurikularne reforme. Eksperimentom koji počinje od jeseni tijekom godinu dana prilagođavat će se sustav i kurikuli, tako barem tvrde u Ministarstvu, kako bi od 2019./2020. godine spremnu i prilagođenu reformu uveli u sve škole. Srećom da su se, po tome pitanju, ministrica Divjak i šef Ekspertne radne skupine Fuchs podijelili (ili takav dojam ostavili) u obavljanju poslova pa roditeljima ostavili i tračak nade da cjeloviti koncept promjena nije pao u zaborav. Jer ministrica neprestano govori o eksperimentalnoj fazi, a Fuchs o metodološkim priručnicima, akcijskom planu i Nacionalnom okvirnom kurikulu kao temelju stvarnih promjena za cjelovitu reformu obrazovanja.

Ministrica Nada Murganić nacrt zakona predstavila je u zadnjih 15-ak minuta prekjučerašnje sjednice Predsjedništva svi prijepori Odgoj djece prema vjeri HDZ izbacio iz zakona Blaženka Divjak i Radovan Fuchs prvi sastanak ERS-a Kasne 365 dana, a još toliko imaju da reformu pripreme Konferencija za medije povodom početka rada Ekspertne skupine za kurikularnu reformu OBRAZOVANJE Divjak i Fuchs: Eksperimentalna škola eksperiment je za frontalnu primjenu reforme obrazovanja
A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.