Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odgoj djece prema vjeri HDZ izbacio iz zakona

Odredba da roditelj ima pravo na odgoj djece u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima u nizu je međunarodnih ugovora pa se mora poštovati
04. svibnja 2018. u 06:37 138 komentara 18623 prikaza
Ministrica Nada Murganić nacrt zakona predstavila je u zadnjih 15-ak minuta prekjučerašnje sjednice Predsjedništva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić Predsjedništvu HDZ-a predstavila je novi nacrt Obiteljskog zakona čije su ranije radne verzije već izazvale polemike u javnosti. Zakon bi uskoro trebao biti upućen u javnu raspravu, a čini se da se mijenja praksa prema kojoj vrh HDZ-a nije bio upoznat sa zakonima koje Vlada priprema.

Zlostavljanje djece većina ne zna Ovako kažnjavate dijete za nestašluke i neposluh? Zakonom je zabranjeno

HNS inzistirao

Ministrica je nacrt zakona predstavila u zadnjih 15-ak minuta prekjučerašnje sjednice Predsjedništva, a izgleda da će iz zakona ipak biti maknuta rečenica prema kojoj roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima. Na tome su inzistirali i partneri iz HNS-a, a posebice nakon što je vladajuću koaliciju nakon ratifikacije Istanbulske konvencije napustio konzervativni Hrast. Međutim, unatoč micanju te odredbe iz nacrta zakona, ona je sastavni dio niza međunarodnih ugovora koje je Hrvatska ratificirala, pa tako i Europske konvencije o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda. To znači da se mora poštovati, bila u Obiteljskom zakonu ili ne.

– Budući da je ta definicija već u drugim međunarodnim ugovorima, ništa ne mijenja na stvari što neće biti u Obiteljskom zakonu – komentirao je jedan član Predsjedništva HDZ-a. No dodao je kako je poruka s Predsjedništva da se dalje neće udovoljavati lijevo-liberalnim kritičarima koji su imali još zamjerki na ranije verzije zakona. Najviše prijepora doživjela je definicija obitelji prema kojoj supružnici bez djece nisu bili obitelj. Ta je definicija promptno izbačena iz zakona, zakon je premijer Plenković ekspresno povukao iz javne rasprave, a ministrica Murganić ispričala se zbog takve definicije obitelji.

Mora biti usklađen s HNS-om

Novi nacrt Obiteljskog zakona još nije predstavljen koalicijskim partnerima iz HNS-a, koji je imao niz primjedbi na prijašnje verzije zakona.

– Odredbu o tome da roditelji odlučuju o obrazovanju djece u skladu sa svojim vjerskim i filozofskim uvjerenjima HDZ nam je htio ubaciti u Zakon o odgoju i obrazovanju. Ali to smo spriječili, međutim zakon i dalje stoji kod premijera u kabinetu i nikako da ga pusti u saborsku proceduru – požalili su se u HNS-u. Svi zakonski prijedlozi, naime, prvo prolaze filtre u premijerovu kabinetu, a zatim idu u daljnju proceduru.

– Premijer Plenković u tom bi se pogledu trebao znatno ubrzati – smatraju u HNS-u. U HDZ-u kažu kako su svjesni da će Obiteljski zakon i dalje biti škakljiv, odnosno da će lijeva scena imati primjedbe, ali navodno više nisu spremni na ustupke. Ipak, zakon će morati biti usuglašen s HNS-om jer bez njihovih ruku u Saboru neće biti usvojen.

Kako se pisao Obiteljski zakon

1. Nacrt Obiteljskog zakona prvo je izazvao skandal zbog definicije obitelji   

2.  Otpor HNS-a izazvalo je i to da se djeca obrazuju po vjerskim uvjerenjima roditelja 

3.  Novi nacrt zakona još nije predstavljen HNS-u, a uskoro bi trebao u raspravu

Jessica Rudeen Da je više takvih... Majka zadivljena onime što je potpuni neznanac učinio za nju i njezinu djecu gay par Zaobišli zakon Mogu li se i u nas djeca gay parova upisati kod matičara Obiteljska politika Od jeseni vrtići će raditi u dvije smjene kako bi sva djeca dobila mjesto u njima
Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
 • Avatar 1234Pet
  1234Pet:

  Po djelima njihovim ih prepoznajte. Molite krunicu svaki dan

 • istjerivackomunista:

  2024.Završava vladavina Sotone i svi ljevičari idu u kanalizaciju.

 • Lujo123:

  taj "hns" sa 0,2 % glasova zajedno sa pupavcem (bez izbornog legitimitets) drma državom - zahvaljujuću vlastohleplju anemičnog dezertera! Prijevremeni izbori su jedino rješenje! Ovo prelazi u čisti fašizam - neznatna manjina određuje kak bumo morali odgajati djecu! Plenkoviću probudi se!