Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivana Maletić:

Puljiz zapravo nema što raditi, sav će posao biti na Tolušiću

Ivana Maletić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
10.03.2016.
u 20:00

Kritizirala sam rad čitave Vlade jer su EU fondovi vezani uz rad gotovo svih ministarstava. Pritom sam najviše kritizirala Ministarstvo regionalnog razvoja, zato što je ono imalo glavnu koordinativnu ulogu i moralo je gurati sve ostale, naglasila je Maletić

HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić često se javno sučeljavala s bivšim ministrom Brankom Grčićem i njegovim zamjenikom Jakšom Puljizom, tvrdeći da je ministarstvo kojim je taj dvojac upravljao bilo vrlo neuspješno u trošenju fondova EU. Kako sada komentira imenovanje Jakše Puljiza za savjetnika novog premijera Tihomira Oreškovića?

– Ja sam ustvari kritizirala rad čitave Vlade jer su europski fondovi vezani uz rad gotovo svih ministarstava. Naravno, pritom sam najviše kritizirala Ministarstvo regionalnog razvoja, zato što je ono imalo glavnu koordinativnu ulogu i moralo je gurati sve ostale, tjerati ih da ispune planove, da drže ritam koji je Hrvatskoj potreban da se iskoriste fondovi. Međutim, to je bilo vrlo teško jer, naravno, ministri ih često nisu slušali, a onda je tu trebao biti premijer koji zna što je najvažnije i koji će pomoći ministarstvu, odnosno Grčiću, i samom Puljizu, iako je Jakša tu treći po redu, da uspješno koordiniraju i vode taj sustav. Tako da je tu nedostajala politička odlučnost i volja, i stavljanje u prvi pan korištenja fondova.

Drugim riječima, želite reći da nije zapinjalo na Puljizu, nego na premijeru Milanoviću?

– Na razini premijera i svih ministarstava koja su uključena i onda, naravno, na razini Jakše Puljiza i Branka Grčića koji su glavni koordinatori cijelog sustava i koji zapravo taj posao koordiniranja nisu nimalo dobro odrađivali.

Je li to imenovanje dobar izbor novog premijera?

– Ono što je dobro jest da je premijer stavio u prvi plan korištenje EU fondova. I da je od početka svjestan onoga čega bivši premijer nije bio svjestan. To je prvo i najvažnije. Nakon toga je bitno što ima ministra koji je također vrlo svjestan toga da mora na tome raditi 24 sata. Ovaj “chief integration officer” nije nešto što je blisko organizaciji rada državne uprave, ali može pomoći premijeru koji očito želi u svom užem timu imati savjetnika za ta pitanja kako bi to bolje pratio. Možda bi bilo idealno da je to bio sam ministar, ali on se odlučio imati i posebnog savjetnika u kabinetu. Vjerojatno je imao u vidu i jednu nelogičnost na koju sam ja često upozoravala, a to je da se u Ministarstvu regionalnog razvoja radi nacionalni program reformi. Potpuno je apsurdno da to ministarstvo radi krovni strateški dokument za cijelu državu u kojem se zapravo govori i na što se troši naš hrvatski proračun. I umjesto Ministarstva financija, to je otišlo u Ministarstvo regionalnog razvoja zbog tih nekakvih osobnih preferencija.

A gdje sad očekujete da će se taj nacionalni program reformi raditi u novoj Vladi?

– Očito se namjerava ostaviti u Ministarstvu regionalnog razvoja, ali dati najviše u ruke Jakši Puljizu koji bi to trebao s Ministarstvom financija koordinirati. Prema mome mišljenju, to pripada Ministarstvu financija zajedno s planom konvergencije, to su dva dokumenta koja moraju biti međusobno harmonizirana i s jednog mjesta koordinirana.

Mnogi su ipak zbunjeni, ponajviše birači HDZ-a jer su vas slušali i vjerovali vašim riječima o lošem radu s obzirom na trošenje fondova EU, a sada vide da jedan dužnosnik prethodne vlade koji je na tome radio postaje još više rangiran u novoj Vladi. Kako odgovoriti na tu zbunjenost?

– Mjesto savjetnika u uredu premijera je zaista visoko, no možda ipak manje operativno jer pravi posao je uvijek na ministrima i ministarstvima. Mislim da je Puljiz tu korektivni faktor u radu. Netko tko sa svojim iskustvom može pomoći u radu.

Ali, u suštini, birači su vam vjerovali da se loše radilo s EU fondovima, a sad vide ovo i zbunjeni su.

– Definitivno je loše rađeno. Kad sad podvučemo crtu i sve pogledamo, nova je Vlada u vrlo nezavidnoj situaciji, mora odraditi veliki posao da bi barem nešto bilo spašeno. To je posao koji je vezan uz mnogo ljudi, koji traži tim, zajednički rad, koordinaciju, jasne akcijske planove po svakom ministarstvu koji se s jednog mjesta onda koordiniraju. I tu je teško kriviti jednu osobu. Uloga Ministarstva regionalnog razvoja, a kroz to i Branka Grčića i Jakše Puljiza, bila je ključna, ali u Vladi koja ima mnogo različitih partnera, ministara s različitih strana, ipak je premijer taj koji je presudan. To je ono što je Kukuriku koaliciji nedostajalo. Nisu imali taj “drive”, volju premijera, ni njegovo razumijevanje da su to bitna pitanja. To je svima bilo jasno. A sada imamo ipak drugu situaciju, premijera koji isključivo to stavlja na prvo mjesto, koji je tome posvećen. I tu osoba poput Jakše Puljiza ipak može, zahvaljujući tom vjetru u leđa, odraditi nešto. Ali ipak je najvažniji posao na ministru Tomislavu Tolušiću, na njegovu timu, i onda drugim ministrima koji će timski to odraditi. Jer, na njima je zapravo posao, ne na Jakši, Jakša tu nema zapravo što raditi, oni su ti koji moraju odraditi. A oni će to odraditi jer imaju volju i želju za tim i imaju premijera koji to stavlja u prvi plan i isključivo o tome pita svaki put na Vladi.

>>Prijeti nam oduzimanje 200 milijuna eura iz EU fondova

>>Ivana Maletić na chatu Barometra: HDZ ne treba podržati Vladine mjere za švicarce

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije