Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
feljton (3)

Huligani su 80-ih bili engleski izvozni proizvod

huligani
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
13.11.2013.
u 11:27

Englezi su nerede počeli raditi po inozemstvu, pa su i sami postali mete

Nakon što su engleski klubovi izbačeni iz svih europskih natjecanja 1985. godine, a samim time i njihovi huligani, jedina prilika za nove huliganske “pothvate” otočnim navijačima ostala je reprezentacija. S obzirom na to da je određeni broj njih imao zabrane odlaska i na reprezentativne utakmice, prvenstveno u Engleskoj, huligani su većinu svoje energije usmjerili na gostovanja nacionalne vrste koja su gotovo redovito bila popraćena neredima i navijačkim sukobima. Dva su glavna razloga za to. Prvo, izvan Engleske nisu vrijedili rigorozni zakoni koje je uvela vlada Margaret Thatcher pa su izgrednici uglavnom prolazili s novčanom kaznom i deportacijom. Drugo, sredinom osamdesetih utjecaj engleskih huligana počeo se širiti ostatkom Europe, pa su svi svoju “reputaciju” željeli graditi baš na obračunima s Englezima, svojim huliganskim uzorima. Naime, osamdesetih godina, nakon širenja unutar Velike Britanije, huliganske skupine po uzoru na britanske kolege počele su nicati diljem Europe.

‘Hranili’ se ‘uspjesima’

– Veliku zaslugu za širenje i “popularizaciju” navijačkih skupina sklonih huliganizmu, pa samim time i odgovornost za nasilje, snose mediji. Posebno britanski mediji koji su dotad nepoznati fenomen organiziranog nogometnog nasilja počeli pratiti gotovo jednakim intenzitetom kao i same utakmice na koje su ovi dolazili – objašnjava dr. Peter Marsh, jedan od autora knjige “Nogometno huliganstvo”. Dodaje kako su mediji još od kraja šezdesetih godina počeli slati posebne izvjestitelje koji su pratili samo događaje na tribinama i od toga stvarali senzacionalističke priče.

– Nogometni huligani upravo su tome težili, i “hranili” se svojim “uspjesima” koje su novine redovito objavljivale – kaže Marsh. Tako se engleski model huliganstva proširio i po ostatku Europe, a u kombinaciji s lošom ekonomskom i društvenom situacijom sedamdesetih i osamdesetih godina, naišao na plodno tlo za huliganske obračune diljem Europe. Posebno snažan utjecaj engleski huliganizam imao je u Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj, u kojima su kao znak raspoznavanja navijači na svoje tribine vješali britansku zastavu, koja je tih godina bila simbol huliganstva.

Fenomen navijačke supkulture stigao je osamdesetih godina i na područje bivše države, pa se europsko nogometno huliganstvo preselilo i na domaće tribine i ulice. Ako uzmemo u obzir klubove tadašnje velike četvorke, može se reći kako su navijači zagrebačkog Dinama Bad Blue Boysi bili tipični primjer navijačke skupine koja je svoj uzor vidjela u engleskom načinu navijanja uz pjesmu, navijanje šalovima i dlanovima, te naravno tučnjavama. Sličan pristup imali su i navijači beogradskog Partizana. S druge strane splitska Torcida, a donekle i navijači Crvene zvezde, više su naginjali talijansko-južnjačkom načinu navijanja, uz koreografije, zastave, bacanje papirnatih konfeta i paljenje baklji.

Nacionalni predznak

U huliganskim tučnjavama i obračunima sudjelovali su svi, bez obzira na navijačke uzore. Treba naglasiti kako su sukobi navijačkih skupina u bivšoj državi, osim navijačkog dokazivanja, imali i snažan nacionalni predznak, posebno kako su osamdesete godine išle svom kraju, baš kao i Jugoslavija. Kraj osamdesetih i početak devedesetih donio je i nekoliko nastupa hrvatskih klubova u europskim natjecanjima koje su navijači prihvatili kao priliku za dokazivanje na međunarodnoj sceni. Neredima u talijanskom Bergamu Dinamovi navijači nepovratno su ušli na huliganski kartu Europe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije