Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Hrvatska mora zaključiti priču o Bleiburgu

Svaka žrtva zaslužuje pijetet i dostojanstveno komemoriranje, ali to isključuje slavljenje zločinačkog režima
15. svibnja 2020. u 08:43 22 komentara 6960 prikaza
Bleiburg
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Iako bi bilo bolje da je naša politika sama smogla hrabrosti staviti točku na kontroverznu komemoraciju u Bleiburgu, koju su austrijski mediji proglasili “najvećim okupljanjem neonacista na tlu Europe”, ove je godine to umjesto nje učinila epidemija koronavirusa, zbog koje je komemoracija otkazana. I to je jedna od rijetkih dobrih strana ove epidemije. Ako je nedavna zajednička komemoracija u Jasenovcu, prva nakon pet godina, predstavljala važan korak prema okončanju sukoba i podjela o karakteru zloglasnog jasenovačkog logora, sličan korak zahtijeva i komemoriranje žrtava koje pogrešno nazivamo bleiburškim žrtvama.

Peđa Grbin PEĐA GRBIN 'HDZ bi zakon kojim bi se kažnjavalo nas koji za ustaše kažemo da su zločinci'

Premijer Andrej Plenković ispravno poručuje kako je samo trezvenim pogledom na traume iz prošlosti i pijetetom prema svakoj žrtvi moguće izgraditi uistinu tolerantno društvo. Trebamo se, kako kaže Plenković, sjećati svih žrtava jer je to danas moralna obaveza. Međutim, trezven pogled na komemoraciju u Bleiburgu govori kako se tamo nije radilo samo o komemoriranju žrtava, nego i o oživljavanju uspomene na poraženi zločinački režim, o čemu su svjedočile crne uniforme i ustaško znakovlje, sve dok ih na kraju nisu zabranile austrijske vlasti. Iako se u Hrvatskoj govori o bleiburškoj tragediji, Bleiburg je samo simbol konačnog poraza i predaje ustaške vojske.

Na Bleiburgu nije bilo masovnih likvidacija, one su uslijedile tek u Sloveniji i duž križnih putova. Iako je među ubijenima bilo i civila, većinom se radilo o vojnicima. Odmazda je bila masovna i nemilosrdna, a nesumnjivo se radilo o ratnom zločinu i kršenju međunarodnih konvencija s obzirom na to da su zarobljenici smaknuti bez suđenja.

Milijan Brkić Komentirao Bleiburg Milijan Brkić: 1945. mnogi su dočekali slobodu, a Hrvati su iskusili smrt i krv

Međutim, to ipak ne znači da su svi pogubljeni bili nevini, iako to nipošto ne opravdava ovaj zločin

Zato bi bilo dobro da Hrvatska pokaže zrelost i iskoristi ovu priliku tako da i ubuduće održava komemoracije za žrtve ovog zločina u zemlji, a ne da svoje traume i kontroverze izvozi u susjedstvo. Jer svaka žrtva zaslužuje pijetet i dostojanstveno komemoriranje, pa tako i ona koja se našla na pogrešnoj strani, ali to isključuje slavljenje zločinačkog režima. Tako je u svim civiliziranim zemljama, pa bi tako trebalo biti i kod nas.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
 • CROLINDA:

  udbi ne paše kolektivno sjećanje naroda- oni pišu svoje ideološki pristrane knjige - ali istina će se prenositi u obitelji i narod će uvijek znati

 • Avatar dr.pedersen
  dr.pedersen:

  Nema zaključivanja priče o Bleiburgu bez osude zločinačkog antifašističkog režima koji je odgovoran za najveće pokolje na ovim prostorima ikada. I bez eliminacije sljedbenika i glorifikatora istog režima.

 • neboiznadzagreba2:

  Međutim, to ipak ne znači da su svi pogubljeni bili nevini... ", kaže autor. Pravo, kakvog ga ja znam, vodi se time da je bolje pustiti krivca, nego osuditi nevinog, no izgleda da je ovdje slučaj da je bolje bilo ... prikaži još!lo pobiti stotine i tisuće nevinih nego pustiti krivce. Zapravo, krivci su ionako pušteni, a sirotinja pobijena.