Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komentirao Bleiburg

Milijan Brkić: 1945. mnogi su dočekali slobodu, a Hrvati su iskusili smrt i krv

Milijan Brkić
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/3
14.05.2020.
u 14:53

Nevjerojatan je linč na kojeg poziva dio bošnjačke javnosti protiv kardinala Vinka Puljića i Hrvata zbog najave održavanja mise zadušnice za bleiburške žrtve u Sarajevu, kaže Brkić.

Milijan Brkić, član Središnjeg odbora HDZ-a na Facebooku je komentirao situaciju oko 75. obljetnice Bleiburga i prijepore koji su se zbog toga pojavili u BiH. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

- Ove godine obilježavamo 75. obljetnicu Bleiburga, najveće tragedije hrvatskog naroda. Odajemo počast i iskazujemo pijetet više desetaka ako ne i stotina tisuća pobijenih na najpodmukliji način; hrvatske vojske koja se predala i njihovih obitelji, žena, djece i staraca. Bleiburg je prva postaja Križnog puta, tragedija koja nas je kao narod toliko ranila, osakatila i desetkovala. Simbol je i metafora svih hrvatskih stradanja od komunističkih pobjednika koji su uslijedili slijedećih mjeseci u zarobljeničkim logorima i na marševima smrti kroz Jugoslaviju.

Kao kršćani, katolici, dužni smo našim pobijenim precima i sunarodnjacima, ali i svim ostalim žrtvama komunističko-partizanskoga krvavoga pira nakon završetka Drugoga svjetskoga rata, iskazati najdublje poštovanje i pomoliti se za njih, jer time njegujemo, ne samo sjećanje na njihovu žrtvu, nego i simbol naše nacionalne patnje.

Video - Strašna istina o bleiburškim marševima smrti

 

Nevjerojatan je linč na kojeg poziva dio bošnjačke javnosti protiv kardinala Vinka Puljića i Hrvata zbog najave održavanja mise zadušnice za bleiburške žrtve u Sarajevu. Dok su u svibnju 1945. godine mnogi europski narodi izborili i dočekali slobodu, Hrvati su iskusili smrt, krv i suze. Hrvati, ali i ne samo oni, su bili „oslobođeni“ tako što su ih „osloboditelji oslobodili“ života. Pijetet za mrtve i pokojne, a posebno nevine stradalnike, trebao bi biti civilizacijski minimum. Iskreno se nadam kako su ovi ispadi i histerija upereni protiv bosansko-hercegovačkih Hrvata i katolika tek nesretan pokušaj pojedinaca s ciljem skretanja pozornosti s niza ozbiljnih afera koje potresaju političko Sarajevo.

Ako je i jedan čovjek ubijen - previše je! Mrtvih, nažalost, imamo dovoljno i jedni i drugi iz nedavne i manje davne prošlosti, stoga nam je bolje da ne udaramo u najbolnije rane... i pokušamo naći osnovu za zajednički suživot barem u patnji i žrtvi koje smo kao narodi pretrpjeli. Snažna poruka zajedništva Hrvata i Bošnjaka u Sarajevu, pa i cijeloj BiH bila bi da i Islamska vjerska zajednica organizira komemoraciju za žrtve tragedije u kojoj su stradali i mnogobrojni nevini Bošnjaci, a tim više što je Islamska vjerska zajednica to redovito činila svih proteklih godina u Bleiburgu gdje je na komemoracijama redovito bio prisutan visoki predstavnik Islamske vjerske zajednice koji je predvodio molitvu i za poginule Bošnjake.

Nažalost, nakon 75 godina od tragedije postoje ljudi kojima smeta komemoracija za žrtve Bleiburga i Križnog puta, iako su počinitelji tih zločina već odavno mrtvi. Bez obzira na njihove prosvjede i šutnju ideološke braće - komunista, puna istina će se razotkriti i ugledat će svjetlo dana. Komemoracije i svete mise nastavit ćemo slaviti na spomen svih žrtava te ćemo se pomoliti i za duše onih koji su sudjelovali u zločinima i prikrivanju istih.

Žrtve Bleiburga, Križnog puta i povijesne činjenice ne mogu biti predmet konfrontacije mišljenja. Ogradimo se od politike raznolikih provokacija te kroz istinski i iskren dijalog pronađimo mir za sve - poručio je Brkić.

Komentara 25

JZ
jzadra17
15:43 14.05.2020.

vrati se odkud si dopuzao i pusti poštene ljude na miru i ne širi deziformacije.

SA
sani1
15:03 14.05.2020.

Ajde, ti ne baljezgaj.

JA
januarymen27
16:09 14.05.2020.

benito i hirohito=hrvatski mučenici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije