Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.01.2018. u 09:30

Zagazili smo u godinu s mnogo nepoznanica – ne zna se je li veća Bugarska, s korupcijom najvišom u Europi, ili Austrija, s desnicom u novoj vladi pučanina Kurza.

Bugarska, najsiromašnija država Europske unije (prema nekim parametrima uspješnija je od Hrvatske, ali ukupno ipak zaostaje), prvi je put predsjedateljica EU 28 u prvih šest mjeseci 2018., a drugih šest mjeseci to će biti Austrija.

Zagazili smo u godinu s mnogo nepoznanica – ne zna se je li veća Bugarska, s korupcijom najvišom u Europi, ili Austrija, s desnicom u novoj vladi pučanina Kurza.

Bugarski predsjednik Radev uložio je veto na antikorupcijski zakon koji je 20. prosinca usvojen u parlamentu jer ga smatra nedostatnim pa bi se borba protiv korupcije još više otežala. Europski su mediji, premda ne zanemaruju stupanj korupcije u Bugarskoj, ipak više prostora u novoj godini posvetili pozivu nekih političara da se bojkotira Kurzova vlada s ministrima ekstremne desnice za vrijeme bečkog predsjedanja Europskom unijom. Poziv su uputili bivši francuski ministar vanjskih poslova Kouchner, bivši njegov španjolski kolega Moratinos, bivši kanadski premijer Campbell, dobitnik Nobelove nagrade za mir José Ramos-Horta...

“Oni (ministri desnice u austrijskoj vladi) nasljednici su nacizma...”, a to se svih nas tiče “jer nam svima prijeti ta mračna ideologija mržnje”, obrazložili su potpisnici peticije držeći da bi nereagiranje moglo biti fatalno za europsku demokraciju.

A tijekom 2018. na dnevnom su redu EU važne točke – od pitanja izbjegličke krize i revizije europskog sustava davanja azila do nastavka pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU i pregovora o budućnosti poslije 2020. To je i godina uoči novih izbora za Europarlament, koji će se održati 2019. bez Londona, pa će i to utjecati na političko ozračje. Osim toga, Njemačka još nema vladu, u Italiji će se glasovati 4. ožujka za novi parlament, Španjolska je oslabljena katalonskom krizom, Poljska je u bitki s Bruxellesom zbog nepoštovanja ljudskih prava, temelja na kojem je sagrađena Europa. Moglo bi se reći da je Europska unija pred kolapsom, ali to se govori početkom svake nove godine, a 2017. proslavili smo njezin 60. rođendan.

Pogledajte galeriju: Više od polovice Britanaca sada želi ostati u EU

Sebastian Kurz i Heinz-Christian Strache
1/17

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije