Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konzervativna kontrarevolucija

Orban, Morawiecki i Kurz – trojac koji testira limite EU

Mateusz Morawiecki i Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
04.01.2018.
u 12:54

Novi poljski premijer za svoje prvo putovanje odabrao je Budimpeštu, i to zato što dvije zemlje imaju vrlo sličan odnos s Bruxellesom

Točno dva tjedna nakon što je Europska komisija predložila, prvi put u povijesti, da se protiv njegove zemlje pokrene članak 7. temeljnog ugovora EU koji može rezultirati sankcijama u obliku oduzimanja prava glasa, novi poljski premijer Mateusz Morawiecki pojavio se jučer u svom prvom službenom bilateralnom posjetu u Mađarskoj, čiji je premijer Viktor Orban spreman unutar EU uložiti veto na bilo kakve sankcije Poljskoj.

Stojeći pred novinarima u Budimpešti, poljski i mađarski premijer nisu ni spomenuli članak 7. i opasnost koja Poljskoj prijeti od njegova aktiviranja, ali neizrečena poruka je učvršćena: Mađarska je spremna držati stranu Poljskoj u Vijeću EU, a Poljska je i dalje spremna biti na strani Mađarske u oponiranju europskoj politici migrantskih kvota.

Nula tražitelja azila

Poljska i Mađarska jedine su dvije države članice EU koje nisu primile ni jednog jedinog tražitelja azila kroz sustav migrantskih kvota izglasan 2015. u Vijeću EU, a premijeri Morawiecki i Orban potvrdili su jučer da imaju namjeru da taj broj i ostane na nuli.

– Migrantska politika EU doživjela je spektakularan fijasko – rekao je Orban u društvu Morawieckog, koji je dodao da države članice EU “moraju imati pravo same odlučiti koga će primiti”.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Mateusz Morawiecki i Viktor Orban
1/10

Novi poljski premijer, koji je naslijedio Beatu Szydlo i dolazi iz iste stranke Pravo i pravda koju kontrolira stvarni poljski vladar iz sjene Jarosław Kaczyński, nije slučajno odabrao Budimpeštu za svoj prvi bilateralni posjet nekoj državi. Poljska i Mađarska predvodnice su konzervativne kontrarevolucije i pokušaja izgradnje iliberalne demokracije unutar EU.

– Mi želimo imati snažniji utjecaj u budućnosti Europe – rekao je Orban. Morawiecki je istaknuo važnost zemalja Višegradske skupine u Europskoj uniji jer pridonose gospodarskom rastu.

Vladajuće garniture u obje zemlje percipirane su u Bruxellesu kao kršiteljice vladavine prava i Komisija je zbog toga već predložila pokretanje članka 7. protiv Poljske, a u Europskom parlamentu čuju se i zahtjevi da se isto učiniti i protiv Mađarske.

Nova opasnost

Sve to dovodi do konfrontacije koja bi mogla eskalirati u 2018. godini jer Orban i Morawiecki (odnosno Kaczyński) signaliziraju da žele testirati limite stvarne moći Europske unije u discipliniranju država članica.

Pojedini politički krugovi u ostatku EU, posebno u Njemačkoj, pribojavaju se da bi i Austrija, s novim premijerom Sebastianom Kurzom i vladom u kojoj sudjeluje i krajnje desna Slobodarska stranka, mogla lakše nego ikad prije naći zajednički jezik s Orbanom. Ponajprije na oponiranju migrantskoj politici.

– Mađarska želi da granice budu zaštićene, ilegalne imigracije zaustavljene, a pomoć pružena ondje gdje je potrebna – ponovio je Orban u društvu poljskog premijera, koji se s tim konceptom rješenja za migrantsku krizu također slaže.

– Ne želimo živjeti u carstvu, nego u zajednici slobodnih europskih nacija. Europa može biti snažna samo ako su nacionalne države snažne – dodao je 
Orban.

Ovo su najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

Mateusz Morawiecki i Viktor Orban
1/59

Komentara 5

ZA
zamorac
13:13 04.01.2018.

Hrabri ljudi i pravi državnici koji istinski rade na dobrobiti i neizmjerno vole svoj narod i državu.Treba pročitati Božićnu poruke Orbana svom narodu to je nešto predivno.A u Hrvatsko nažalostj Mesići,Pusići,Sanader,Kosor,Plenković.....

SS
S.Savić
13:52 04.01.2018.

Hrvatska političko nijema i sinfantska mentalnost prema majci EU neće joj pružiti nikakve koristi, ali na kraju će doživjeti isto kao i naši sjeverni Katolički susjedi, pa još i gore, na putu smo da izgubimo neka svoja područja Sloveniji.

DU
Deleted user
08:14 05.01.2018.

Ma kakva "konzervativna kontrarevolucija"!!! ovo je pokušaj (možda i poslijednji) da se spasi što se još spasiti može! A to je, ni više ni manje, europska kultura i civilizacija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije