Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Dobri su rabljeni F-16, a zašto Vlada svako malo kupuje nove aute?!

Od sada će roditelji teško bolesne djece imati sva prava svijeta tražiti od države da njihovoj djeci plati skupe lijekove i liječenje
31. ožujka 2018. u 08:15 8 komentara 1256 prikaza
Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović sazvali sjednicu Vijeća za obranu
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

S ukladno odluci Vijeća za obranu, koju je potvrdila i hrvatska Vlada, od Države Izrael kupujemo 12 borbenih zrakoplova F-16 C/D Barak koji će za nekoliko godina početi patrolirati hrvatskim nebom.

'NAJBOLJI NA SVIJETU' I izraelski premijer oglasio se o prodaji zrakoplova F-16 Hrvatskoj

To zadovoljstvo hrvatski građani platit će u sljedećim godinama oko tri milijarde kuna. Pri tome, barem kako kažu premijer i ministri, moramo svi zajedno biti sretni jer smo zapravo uštedjeli desetine milijuna eura koliko bismo platili neke druge vojne zrakoplove koji su također bili u igri. Uvjeravaju nas da su bili štedljivi i prije svega gledali interese Hrvatske i njezinih građana.

Ne ulazeći u polemike trebaju li Hrvatskoj vojni zrakoplovi ili ne, dio građana ukazuje na to da kupujemo zrakoplove koji su stari 30 godina i koji bi, kako je rekao premijer Plenković, hrvatsko nebo trebali čuvati idućih 25-30 godina. Svima nam u oči upada taj iznos od tri milijarde kuna za više nego polovnu robu. Ako je to toliko dobar posao, nejasno je zašto još nitko nije izašao s nekim konkretnim projektom koji će Izrael realizirati u Hrvatskoj u zamjenu za kupnju tih zrakoplova. Građani se s pravom pitaju postoje li ikakvi konkretni dogovori ili je sve ostalo na usmenim obećanjima.

Ipak, najviše prijepora izaziva to što se radi o zrakoplovima starim 30 godina.

Ako su oni toliko dobri, i uz kvalitetno održavanje i opremanje mogu služiti još 30 godina, onda se s pravom može postaviti i pitanje zašto hrvatska Vlada svako malo kupuje nove automobile. Zar se onda i ovi postojeći, stari samo nekoliko godina, koji nisu bili ni u kakvim borbenim djelovanjima, ne bi mogli voziti barem još desetak godina uz kvalitetno i redovito održavanje. Hrvatska je Vlada i prvi vlasnik tih vozila, za razliku od zrakoplova, pa tako zna i što su sve ta vozila prošla, koliko su prešla, tko ih je vozio, jesu li imala nezgoda i kakvih…

S obzirom na to da se (ne) mogu očekivati bilo kakva konkretnija pojašnjenja i iznošenja stavki ugovora o kupnji borbenih aviona, građanima preostaje da prihvate takvo stanje jer drugog izbora nemaju.

Andrej Plenković Andrej Plenković: U listopadu na Hvaru posebna sjednica Vlade posvećena razvoju hrvatskih otoka

Ali zato će sada roditelji teško bolesne djece imati sva prava svijeta tražiti od države da njihovoj djeci plate skupe lijekove i liječenje u inozemstvu i pruže im nadu za život. Imat će i rodilje pravo tražiti veće naknade, kao i socijalno ugrožene osobe. Tko će sada moći odbiti ljude iz ove zime poplavljenih područja kada zatraže da im se nadoknadi šteta za uništene domove i imovinu?

Možda napokon dobijemo i neke nove, konkretne demografske mjere, a ne ponavljanje starih, kojima bi se zaustavilo iseljavanje iz Hrvatske. Na isti način mogu se ponašati i općine i gradovi koji umiru jer za njihove ideje i projekte nema novca. Svi oni imat će puno pravo na takvo što jer ako država ima novca za zrakoplove stare 30 godina, onda mora imati novca i za spomenute mjere o kojima ovise životi.

Ako pak za takve razumne zahtjeve ne bude novca, kao što ga nije bilo ni dosad, onda će se moći zaključiti da novca ima samo za neke i nešto.

avioni podijelili struku Selak: Za 500 milijuna dolara mogli smo bolje, Antun Tus: F-16 je izuzetan! Gotovina čestitao intervju Zdravko Marić: Ove godine sigurno neće biti poreznih promjena, radimo analize Vlada i službeno donijela odluku o kupnji borbenih zrakoplova F-16 VLADA POTVRDILA KUPNJU Plenković: F-16 će nas godišnje stajati 50 milijuna dolara, a trajat će najmanje 25 godina
EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
HAMAG-BICRO
Priča o uspjehu
Obiteljska tvrtka iz Makarske: Naš sladoled tražen je i na drugim kontinentima
 • davor5:

  WTF,da isto je rabljeni auto i rabljeni vojni avion. Gospon nemojte pisati gluposti.

 • Avatar navijač
  navijač:

  Imam ja odlično riješenje za autora članka i njemu slične. Kupiti srpske Orlove koji su daleko jeftiniji, a demografiju obnoviti tako da organiziramo masovno doseljenje srba iz zaostalih djelova srbije.

 • mobitel20:

  U jakoj konkurenciji ovaj naslov osvaja laskavu titulu "najimbex blasfemije".