Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: F-16 će nas godišnje stajati 50 milijuna dolara, a trajat će najmanje 25 godina

Vlada je odbila prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja dr. sc. Martini Dalić.
29. ožujka 2018. u 09:28 112 komentara 4715 prikaza
Vlada i službeno donijela odluku o kupnji borbenih zrakoplova F-16
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/14

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da će odluka o nabavi 12 izraelskih zrakoplova F-16 C/D Barak osigurati sposobnosti hrvatskih oružanih snaga i ratnog zrakoplovstva najmanje sljedećih 25 godina.

Zagreb: Konferencija za medije o nabavi vojnih borbenih aviona F-16 C/D Barak Krstičević: Zrakoplovi bi trebali letjeti 25 do 30 godina

– Riječ je o zrakoplovima koji će u Hrvatsku doći potpuno prilagođeni NATO-vim standardima, u cijenu troškova u cijelosti će biti uračunato sve što je potrebno da ti zrakoplovi budu na raspolaganju hrvatskim oružanim snagama i ratnom zrakoplovstvu najmanje sljedećih 25 godina. Siguran sam da će, s obzirom na razvoj tehnologije i mogućnosti toga zrakoplova četvrte generacije F-16, ti avioni osigurati sposobnost hrvatskih oružanih snaga do polovice ovoga stoljeća – rekao je Plenković na početku sjednice Vlade komentirajući odluku o nabavi 12 zrakoplova F-16 C/D Barak.

Istaknuvši kako su prošle godine na Vijeću za obranu temeljito raspravili tu temu i donijeli konsenzualnu odluku da je hrvatskoj potrebno zrakoplovstvo jer sadašnje stanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ne udovoljava kriteriju i dugoročnom rješenju, Plenković je rekao da se nakon transparentnog procesa donijela odluka o nabavi izraelskih borbenih zrakoplova F-16.

Naglasio je kako je to strateška i generacijska odluka u smislu nabave za hrvatske oružane snage kako bi ih osnažili i pridonijeli sigurnosti u širem okružju te bili još respektabilnija članica NATO-a i EU. 

Govoreći o financijskom aspektu nabave tih aviona, premijer je rekao da će troškovi nabave u idućih deset godina zemlju godišnje stajati najviše 50 milijuna dolara, a vjerojatno i manje. Plenković je rekao da je ta odluka donesena u suradnji s Ministarstvom financija i svim drugim resorima te predstavlja našu političku volju i želju da osnažimo strateško partnerstvo sa SAD-om i Izraelom.

Tijek sjednice pratite uživo:

9.36 – Završio je otvoreni dio sjednice Vlade

9.12 – Treća točka sjednice Vlade bio je prijedlog pokretanja povjerenja Martini Dalić.

– Riječ je o već petoj inicijativi izglasavanja povjerenja članovima ove Vlade. Pismeno smo obrazložili navode zbog čega odbijamo ovakav prijedlog, a osobno ću s potpredsjednicom Vlade braniti naše očitovanje u Saboru – rekao je Plenković.

8.58 – Ministar Zdravko Marić kazao je kako su od početka bili informirani o svim detaljima te da su pronašli optimalni model za otplatu u 10 godina. Rekao je i kako je proces vođen na transparentan način.

Ministar Tomo Medved dao je punu potporu nabavci zrakoplova. 

– Ovo je jedna od odluka koja stvara perspektivu i garanciju očuvanja sposobnosti i svih vrijednosti koje smo ponijeli iz Domovinskog rata – rekao je Medved.

– Ovo je jedna od odluka koja će biti zabilježena i ovo je zaista povijesni dan za Hrvatsku – rekao je Medved.

Vlada je prihvatila odluku o kupnji vojnih zrakoplova.

8.53 – Damir Krstičević predstavio je odluku o nabavci zrakoplova. Rekao je kako je ova odluka jedna od najvećih nakon završetka Domovinskog rata. 

– Ova odluka investiranje je u sigurnost Republike Hrvatske – rekao je Krstičević.

Dodao je kako su analizirali iskustva država i tražili naučene lekcije. 

– Ovo je povijesni dan za HRZ. Ova odluka je ''priuštiva'' i najbolja odluka za nas – rekao je Krstičević.

8.44 – Današnja sjednica Vlade ima dvije važne teme. Obje su i financijskog i strateškog karaktera.

– Želim kazati javnosti da je ovo odluka koja je odgađana niz godina – rekao je Plenković govoreći o nabavljanju vojnih aviona te je dodao kako su prijašnje Vlade izbjegavale ovu odluku.

Rekao je i kako postojeće stanje ne odgovara zahtjevima te da nije dugoročno rješenje.

– Ponude su stigle iz četiri zemlje, stručni tim temeljito ih je analizirao. Pregledano je sve sa svih mogućih aspekata i odabir izraelske ponude na temelju sugestija stručnog tima kvalitetan je zbog nekoliko aspekata – rekao je Plenković.

– Riječ je o zrakoplovima koji će doći u potpunosti prilagođeni NATO-ovim standardima. U cijenu troškova bit će uračunato sve što je potrebno da budu na raspolaganju najmanje idućih 25 godina – poručio je Plenković i dodao da će zrakoplovi osigurati sposobnost HRZ-a praktički do polovice ovog stoljeća.

– U financijskom pogledu, troškovi nabave predviđeni su da u sljedećih 10 godina godišnje stoje najviše 50 milijuna dolara, vrlo vjerojatno i manje – Plenković.

– To je strateška i generacijska odluka. Donosimo je s punom odgovornošću – izjavio je premijer.

8.39 – Solidarizirali smo se s Velikom Britanijom – rekao je Plenković govoreći o protjerivanju diplomata i poručio da je to važna poruka savezništva. 

– Hrvatska zna voditi računa i o svojim gospodarskim i političkim interesima – rekao je Plenković.

8.37 – Nakon što je Vlada prihvatila dnevni red, premijer Plenković osvrnuo se na aktualne događaje. Prvo je govorio o podizanju kreditnog rejtinga.

– Dvije od tri svjetske agencije prepoznale su napore Vlade – rekao je Plenković.

– Ova ocjena S&P-a treba biti poticaj za daljnje napore – poručio je i čestitao Ministarstvu financija i svim drugim resorima koji su sudjelovali u ovome.

Isporuka 12 aviona

Odluka Vlade o kupnji moderniziranih borbenih zrakoplova F-16 C/D Barak slijedi nakon što je u utorak Vijeće za obranu to jednoglasno preporučilo Vladi, a temeljem prezentacije Stručnog povjerenstva Ministarstva obrane.

U izraelskoj ponudi predviđena je isporuka 12 aviona (deset jednosjeda i dva dvosjeda) s NATO kompatibilnom opremom i naprednim avionskim sustavima, osobnom opremom pilota, F-16 simulatorom letenja, obukom pilota i tehničkog osoblja u Izraelu po načelu "obuka obučavatelja“, inicijalnim paketom pričuvnih dijelova, paketom opreme za zemaljsku potporu letenju, inicijalnim paketom naoružanja, izgradnjom i prilagodbom infrastrukture. Dogovorena je cjelokupna logistička potpora tri godine, uključujući nazočnost instruktora ponuditelja u Hrvatskoj radi pomoći u održavanju i osposobljavanju osoblja također po načelu "obuka obučavatelja“ te transport dijelova i opreme prema definiranom rasporedu, navode iz MORH-a. Predloženi koncept za potporu i održivost aviona F-16 podrazumijeva, uz ugovornu logističku potporu u Hrvatskoj, i inženjersku potporu u Izraelu.

Na ponuđenim avionima provedene su višestruke nadogradnje i modernizacija sustava i strukture aviona, što osigurava da avioni budu na visokoj tehnološkoj razini. Ponuđeni avioni bit će isporučeni s resursom od 3000 efektivnih sati naleta što je, navode iz MORH-a, prema stručnim projekcijama korištenja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, dostatno za idućih 25 godina.

U Banskim dvorima održana je sjednica Vijeća za obranu o nabavci aviona donesena odluka Prihvaća se ponuda Izraela, kupujemo zrakoplove F-16 Barak!

Refinancira se 1,8 milijardi eura duga cestovnog sektora

U sklopu drugog kruga financijskog restrukturiranja cestovnog sektora, Vlada će donijeti odluke o davanju jamstva za krediti Hrvatskim autocestama, Hrvatskima cestama te društvu Autocesta Rijeka-Zagreb.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u srijedu je potvrdio da je riječ o refinanciranju oko 1,8 milijardi eura duga cestovnog sektora.

Time, s međunarodnom obveznicom iz prošle godine, ''završavamo'' više od polovice ukupnog duga cestovnog sektora uz ukupne uštede u te dvije akcije od oko 350 milijuna kuna godišnje, samo na kamatama, rekao je Butković.

Vlada i službeno donijela odluku o kupnji borbenih zrakoplova F-16
1 / 8
Zagreb: Konferencija za medije o nabavi vojnih borbenih aviona

Vlada će odgovoriti i na zahtjev oporbe koja traži odgovornost potpredsjednice Dalić, među ostalim, zbog Agrokora i afere ''savjetnici'' odnosno zbog toga što smatraju da je, s obzirom na ovlasti Ministarstva kojem je na čelu, morala znati da je kao ''podizvođač'' u procesu restrukturiranja koncerna angažirana tvrtka u kojoj je radio sada već bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

Ramljak je za izvanrednog povjerenika imenovan 10. travnja prošle godine, a potom je kao savjetnike angažirao stranu tvrtku Alixpartners s domaćim podizvođačima. Među njima je i Texo management u kojem je, navodi oporba, Ramljak kao zaposlenik bio evidentiran do 30. travnja, a ugovor o savjetovanju između Alixpartnersa i Texo managementa sklopljen je 25. travnja prošle godine.

Oporbeni zastupnici smatraju da je Dalić morala znati detalje o podizvođačima, što dovodi u pitanje njezin kredibilitet i mogućnost da nastavi obnašati funkciju potpredsjednice Vlade i ministrice.

Krstičević i Gotovina ČESTITAO NA KUPNJI Gotovina: F-16 u okviru naših mogućnosti najbolja je opcija F-16 Barak kupnja zrakoplova Tus: Izbor F-16 je izuzetan! Selak: Mislim da smo trebali i mogli uraditi bolje Predrag Štromar Predrag Štromar: 'Crkva neka radi svoj posao, a mi ćemo raditi svoj'
Colin Orr
LJUBAV PREKO INTERNETA
Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • binki:

    Jel netko može objasnit budalama da je golf 2 mlađi od ovih aviona????

  • zecipas:

    imali smo Hrvatsku, nije dugo trajala.....

  • zubnaproteza:

    obratite pažnju na zamjenu pojmova koja se podmeće, kaže se "avioni će trajati još 25 godina"????? pa ako ih balzamiraš mogu trajati i još 1000 godina, pitanje je koliko dugo će biti sposobni borbeno djelovati, a Izraelci su im doslovno ... prikaži još! "izvadili mast" , nema opravdanja za ovu kupovinu!