Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.12.2017. u 14:37

Nezadovoljan je zato što Most nema jasno profilirane političke ciljeve, a kritizira i unutarnju organizaciju i djelovanje na terenu.

Više nema nikakve dvojbe: Most je na prekretnici, a njegova politička platforma na nikad većoj kušnji. Prvi udarac zadao mu je Andrej Plenković izbacivanjem trojice ministara iz svoje Vlade i raskidanjem saveza na kojem je počivala dotad stabilna vladajuća većina, a drugi, dosad najteži udarac, doživio je iz vlastitih redova – od Vlahe Orepića, Mostova Clarka Gablea, koji je istupio iz kluba zastupnika. Orepić kaže kako ne želi “ovakav Most”, koji u svom djelovanju “inzistira na konfliktnoj politici, a unutar sebe ne rješava probleme, sužava prostor i mehanizme za realizaciju same ideje Mosta”.

 

Nezadovoljan je zato što Most nema jasno profilirane političke ciljeve, a kritizira i unutarnju organizaciju i djelovanje na terenu. Prije toga ogradio se od izjave Nikole Grmoje, koji je, na upit o mogućim tužbama Bošnjaka, izjavio da “onda Hrvatska isto tako može ispostaviti račune za sve izbjeglice koje je primila i svu pomoć koju je činila”.

Očito je da su u pozadini sukoba u Mostu, prvo, svjetonazorsko-ideološke razlike i, drugo, političke ambicije. Most je nastao kao platforma koja okuplja nezavisne lokalne čelnike i političare bez obzira na njihov svjetonazor i političku orijentaciju. Taj model, koji je iznjedrio neopterećene, mlade ljude bez repova iz prošlosti, spremne na stvarne promjene u društvu, pokazao se kao vrlo uspješan te je Most vrlo brzo postao treća politička snaga, koja je čak odlučivala o tome hoće li na vlast HDZ ili SDP. Slabost mu je to što je bez potresa mogao funkcionirati sve dok su svjetonazor i politička orijentacija bili pod tepihom. Čim su Petrov i Grmoja svojim izjavama o haaškim presudama smjestili Most desno od centra, lijevi Orepić odmah se ogradio. Dodamo li tomu njegovu očitu ambiciju da drukčije organizira Most i pretvori ga u politički jasno profiliranu stranku, jasno je da Most čekaju teški dani. Osipanje ili političko prestrojavanje. Trećeg puta nema.

Vlaho Orepić
1/5

Komentara 11

Avatar majmunranko
majmunranko
18:58 13.12.2017.

Clark Gable ili Pavle Vujisić?

LU
lunar777
21:47 13.12.2017.

MOST bez Orepića može samo profitirati.

ST
stefj
14:54 13.12.2017.

Most neće opstati ako ne ponudi bar nešto smisleno. Do sada su samo kritiziraju, viču, a na dezinformacije se lijepe poput muha na g... Trenutno se ne razlikuju od SDP-a niti malo, uz detalj da im je glavni govornik u saboru ipak ispod razine Marasa, glavnog govornika SDP-a. Ako znamo gdje je Maras, onda je to poražavajuće... No, danas je to popularno u Hrvatskoj, biti protiv, biti destruktivan, uništiti, a ne nešto napraviti. To je uvijek lakše. Pogledajte na čemu počivaju mediji i političari, samo na destrukciji i mržnji... Za razliku od toga, da se nešto napravi treba ipak neko znanje i ideja, a za tako nešto treba se bar znati potpisati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije