Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BERNARD KARAKAŠ

Dijalog, a ne krv. jesu li pravila demokracije prekršena?

katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
02.10.2017.
u 07:40

Nije problem što je sud proglasio referendum ništavnim, ali jest to što se policija koristi silom

Sukobi s policijom, specijalci u šljemovima, razbijene, okrvavljene glave civila... Slike iz Barcelone i drugi
h katalonskih gradova u kojima je jučer održavan referendum o katalonskoj neovisnosti neodoljivo podsjeća na prve dane sukoba na našim prostorima od prije tridesetak godina.

I teško je doista predvidjeti što će se događati sljedećih dana u toj sjevernoj španjolskoj pokrajini. A obje su strane žestoko prešle crtu normalnog ponašanja u društvu koje se drži demokratskim, društvu koje je već desetljećima unutar Europske unije.

Katalonski je parlament izglasao zakon prema kojemu je tamošnja vlada dužna provesti odluku referenduma u roku od 48 sati, odnosno u roku od dva dana mora proglasiti neovisnost Katalonije kao samostalne države ako rezultati referenduma budu u tom smjeru.

Takav stav nije si dopustio ni Kurdistan u okviru nefunkcionalnog Iraka koji je prije nekoliko dana provodio referendum o svojoj samostalnosti. Iako Kurdi imaju de facto državu sa svojom vojskom, policijom i ustrojem, iako su se dokazali u borbi protiv ISIL-a bolje nego središnje iračke vlasti, rezultate referenduma uzimaju samo kao osnovu za buduće pregovore. Katalonci pak idu lomeći preko koljena i na silu žele proglasiti državu u samo dva dana. No još je manje shvatljiv postupak službenog Madrida.

Nije problem što je ustavni sud proglasio referendum ništavnim, ali je problem, i to veliki, u tome što su poslali policiju koja pendrecima i palicama rastjeruje ljude s glasačkih mjesta.

U demokratskoj državi tuku ljude koji samo ubacuju listić u kutiju, koji izražavaju svoje mišljenje. Bit će zanimljivo vidjeti što o ovakvim postupcima Madrida i njihova ministarstva unutrašnjih poslova ima reći međunarodna zajednica. Ne ulazeći u to treba li Katalonija postati neovisna država, ovo što se zbiva na ulicama katalonskih gradova i sela ne miriše na dobro.

Miriše na krv, miriše na barut. A dijalog između dviju strana nažalost više nitko ne spominje.

Komentara 5

DU
Deleted user
08:23 02.10.2017.

Ponašanje "policije" je dokaz da je želja katalonskog naroda za neovisnošću ispravna. To nije bila policija, to se nekakve divljačke horde vlade u Madridu željne krvi. Ono su bili nekakvi krvoloci. Pa tko normalan može nekakvim paličinama mlatiti pa mladoj curici koja drži ruke u zraku. Tamo su ljudi držali ruke u zraku, a divljačke krvoločne horde su se iživljavale nad njima udarajući ih nekakvim paličinama za koje sam, iskreno, mislio da policija više niti ne koristi.

DU
Deleted user
08:03 02.10.2017.

Nadam se da će neovisni Ujedinjeni narodi režimu u Europi nametnuti sankcije radi gušenja slobode i demokracije

RE
reborn
08:54 02.10.2017.

Sloboda za Kataloniju! Ako Katalonci misle kako će im neovisnost omogućiti skladniji i kvalitetniji razvoj njih kao društva, zaista ne vidim razlog zašto ne bi dobili priliku sami odlučivati o svojoj sudbini. Suprotno od toga je represija i totalitarizam, nešto čega u idealnoj EU ne bi smjelo biti (naravno, naglasak na riječ "idealnoj", a ne "realnoj").

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije