Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.11.2016. u 09:45

U SAD-u neće biti bitnih promjena, stabilizirat će se cijene dionica i tržišta valuta. Ovo je vjerojatno kraj pregovora o TTIP-u, što je šteta za EU

Donald Trump službeno postaje 45. predsjednik SAD-a. Koliko god to bilo iznenađujuće, njegovi glasači koje poznajem nisu mu dali glas zato što ga osobito cijene, nego zato što Hillary jednostavno preziru. Amerikanci nisu nimalo veći rasisti, homofobi ili ksenofobi od prosječnog stanovnika zapadne Europe. Međutim, Barack Obama i Hillary Clinton izgradili su svoja politička carstva na ideji da je prosječni Amerikanac zatucana svinja te da je njihova dužnost prometnuti ih u prihvatljive građane – u svoje „prosvijećene” kopije. Gotovo cijelo desetljeće ljudi su polako kuhali pod paljbom uvreda vlastite inteligencije, savjesti i kulture jer su se drznuli zamišljati svoje živote na način koji se nije poklapao s vizijama Baracka i Hillary. Zatim se pojavio Trump – nametljiv, ali inteligentan čovjek koji je svoje carstvo izgradio na odvažnim planovima, čija je javna ličnost poznata po kontroverznim izjavama. Međutim, samo se on usudio izravno suprotstaviti Hillary i njezinoj ekipi.

Trump ne bi imao šanse protiv Billa Clintona, čiji su šarm i sposobnost povezivanja s običnim ljudima bili legendarni. Bill Clinton nikad nije patronizirao ljude, a Hillary ih nikad nije prestala patronizirati – i baš je na tom pristupu profitirao Trump. Što je Hillary više patronizirala narod, to ga je Trump više uvjeravao da opet može postati velik. Samo su dvije velike američke tiskovine podržale Trumpa, a 57 ih je podržalo Clinton (prema The Hillu, Clinton je imala 97% medijske podrške). Trump je dobio 4% donacija medija, a Clinton preostalih 96% (Centar za javni integritet). Mnogi smatraju da su ovi izbori označili kraj ere novinarske objektivnosti. Međutim, mnogi su glasači prepoznali ovu pristranost i što su mediji više demonizirali Trumpa, to je podrška Trumpu više rasla. Do kraja listopada dobio je 800 milijuna dolara u donacijama, a Clinton je dobila 1,3 milijarde dolara. To je značilo da je njezin budžet za kampanju 63% veći. Međutim, kako je rasla cijena Hillaryne kampanje, tako je Trump djelovao siromašnije. Njezina je kampanja uspjela postići nemoguće – američki su mediji i financijski divovi naposljetku pomogli da se bombastični, bogati Trump koji se borio za smanjenje poreza prometne u antielitističkog Davida, a Amerikancima je malo što na svijetu draže od potlačenih.

Kako će, onda, Amerika izgledati nakon što je Trump preuzme u svoje ruke? Nažalost, moram razočarati obje strane, ali ništa se neće drastično promijeniti. Cijene dionica će se stabilizirati, kao i tržišta valuta. Amerika je trenutačno jedino sigurno monetarno i ekonomsko utočište u svijetu i zato ulagači i zajmodavci neće okrenuti leđa američkom tržištu i dolaru. Nažalost, Trumpov rast i politiziranje unutar Europske unije vjerojatno označavaju kraj pregovora o TTIP-u, što je velika šteta za Europsku uniju, a osobito za manje zemlje poput Hrvatske, kojima će sada biti teže ostvariti prisutnost na američkom tržištu. Dok se Trumpova Amerika bude usmjeravala na sebe i svoje probleme, Europska unija morat će preuzeti odgovornost za vlastitu obranu, što nije nužno loše, s obzirom na nestabilnu geopolitičku budućnost koja nas čeka.

>> Što se dogodilo?! Evo kako je Trump 'oteo' pobjedu Hillary

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije