Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Polančec: Plin će znatno poskupjeti, dvojba je - mijenjati Inine dionice s MOL-om ili ne

27. listopada 2008. u 18:24 5 prikaza
Damir Polančec
Foto: Foto: Davor Višnjić


Plin će u idućih nekoliko godina znatno poskupjeti, a Vlada nastavlja pregovore s MOL-om o tome hoće li zamijeniti dionice, rekao je danas potpredsjednik Vlade Damir Polančec na dodjeli nagrada “Ulagač godine 2008.”.

Polančec stalno ističe da je cijena uvoznog ruskog plina 2,27 kuna, a prodaje se za 1,07 kuna, što ne dopušta EU.

– Došli smo do kraja u pregovorima vezanim uz plinski biznis i moramo se odlučiti za varijantu A ili B. Cijena plina u Hrvatskoj u idućih će nekoliko godina morati znatno porasti i moramo se odlučiti za jedno od dvaju mogućih rješenja. Kada to budemo definirali, ići ćemo korak naprijed – rekao je Polančec ne želeći objasniti moguća rješenja.

– Što se samog dioničarskog ugovora tiče, mislim da su tu stvari došle do kraja, da su razriješene i preostaje nam da raspravljamo treba li nakon svega zamijeniti dionice ili ne – kazao je Polančec.

Dragičević dodaje: Plin poskupljuje od 1. siječnja
Od danas hrvatski vozači plaćaju manje za naftne derivate, i to za benzine u prosjeku 8,5 posto dok je eurodizel pojeftinio 7,5 posto, a loživo ulje 10,3 posto. Kako doznajemo, nova cijena eurosupera 95 je 7,58 (8,28) kuna za litru, supera 95 je 7,40 (8,09) kuna, supera 98 je 7,64 (8,35) kuna, eurodizela 7,80 (8,43) kuna, dizela 7,61 (8,19) kuna, plavog dizela 4,68 (5,26) kuna i loživog ulja 5,05 (5,63) kuna za litru.

Glavni razlog sniženja cijena derivata na hrvatskom tržištu svakako je pojeftinjenje nafte na svjetskom kao i na mediteranskom tržištu. Po prvi put nakon duljeg vremena cijena eurosupera u RH opet je pala ispod osam kuna.

U sinoćnjem Dnevniku HRT-a gostovao je Tomislav Dragičević, predsjednik Ine, koji je potvrdio informacije o nižim cijenama goriva. Osim te potvrde Dragičević je objašnjavao razloge ovako drastičnog pojeftinjenja te zašto ona ranija nisu bila takva. Predsjednik Ine kazao je kako cijene proizvoda nisu direktno vezane s cijenom barela nafte.

Predviđa i da će se cijena nafte u budućnosti zadržati između 50 i 60 dolara po barelu.

Dragičević je također kazao kako se Hrvatska mora pripremiti za ulazak u Europu, što znači da se gospodarstvo mora naviknuti na skuplje energente, a posebno je istaknuo kako će od 1. siječnja iduće godine doći i do poskupljenja plina.

Rijeka: Predstavljanje knjige Vedrane Rudan "Ples oko Sunca"
Šala ili istina?
Vedrana Rudan u svom blogu piše da se razvela nakon 30 godina braka, i sad se ponovno udaje za 16 godina mlađeg
PPD
ENERGETSKA UČINKOVITOST
Najbolji savjeti za uštedu energije: Ugasi i iskopčaj te sačuvaj planetu i novac