Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iva Tomić:

Nema zapošljavanja mladih uz visoke poreze i slab rast

Iva Tomić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/2
27.10.2015.
u 20:15

Priznanje - 
Mlada znanstvenica analizirala je nezaposlenost mladih

Rad znanstvene suradnice Ekonomskog instituta u Zagrebu Ive Tomić o nezaposlenosti mladih u Europi dobio je nagradu austrijske centralne banke "Olga Radzyner“ za 2015. Analiza “Što pokreće nezaposlenost mladih u Europi?“ konkurirala je za priznanje na zajedničkoj konferenciji središnjih banaka Austrije i Poljske koja se održala nedavno u Varšavi.

Mlada je ekonomistica doktorirala u Ljubljani na temu tržišta rada u Hrvatskoj.

Manji porezi na rad

Tko su vam bili konkurenti?

Nagrada se od 2002. dodjeljuje mladim ekonomistima iz srednje, istočne i jugoistočne Europe za znanstvene radove s područja europskih ekonomskih integracija. U konkurenciji je ove godine bilo 16 radova, od čega su nagrađena četiri.

Jesu li se dosad hrvatski ekonomisti natjecali za ovo priznanje?

Dosad je ovu nagradu primilo još dvoje mladih znanstvenika iz Hrvatske: 2011. dr. sc. Marina Tkalec, također s Ekonomskog instituta, te lani dr. sc. Tomislav Globan sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Koje su osnovne teze vašeg rada?

Za bolje razumijevanje odrednica nezaposlenosti mladih u Europi nije dovoljno razmatrati samo tradicionalne makroekonomske varijable, nego je važno u obzir uzeti strukturne i institucionalne, pa čak i kulturalne čimbenike. Rad posebno naglašava heterogenost između zemalja EU prema različitim ekonomskim, ali i neekonomskim pokazateljima. Kao važne odrednice visoke nezaposlenosti mladih pokazali su se slab rast BDP-a, visoko porezno opterećenje rada, manji udio privremenog zapošljavanja, slabija mobilnost zbog visokog udjela vlasništva nekretnina za stanovanje, zatim veliki udio doznaka iz inozemstva, nizak intenzitet rada ostalih članova kućanstva te umanjene mogućnosti za život izvan roditeljskog doma za mlade ljude.

Ne prepisivati mjere

Predlažete li neka rješenja da se stanje promijeni?

Preporuka je da se prilikom dizajniranja mjera za rješavanje problema u obzir trebaju uzeti specifičnosti pojedinih zemalja ili regija te pritom u vidu imati i varijable koje nisu čisto ekonomske prirode. Za rješavanje problema visoke nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj nije dovoljno “prepisati” mjere koje su se pokazale uspješnima u nekoj od zemalja EU, primjerice Austriji ili Finskoj.

Na čemu trenutačno radite?

Najviše radim na projektu Utjecaj recesije na strukturu i kretanje nezaposlenosti mladih u RH, u čijem je okviru rad i nastao. Tijekom projekta pola godine provest ću u inozemstvu: od 1. siječnja 2016. bit ću gostujući istraživač na London School of Economics and Political Science. Završavam i znanstveni rad Promjene u strukturi plaća u javnom i privatnom sektoru u dvije zemlje u razvoju tijekom krize.  

>>Hrvatska 4. najgora zemlja za zapošljavanje mladih u Europi

>>Mrsić: Zaposlenost je porasla za jedan posto, otvarano je 500 radnih mjesta na tjedan

Komentara 2

TH
than
00:18 28.10.2015.

Mladi su najmanji problem ove drzave, samo sto su vladajuci nesposobni da to shvate. Problem su oni 30+ godina koji odlaze van skupa sa djecom. Ovi mladi koji ostanu i rade za sicu, malo njih ce se odluciti za prosirenje obitelji. Ako su pak visoki porezi za zaposljavanje mladih ,sto tek napisati za one sa 30+?!?!

DD
dr dragon
07:22 28.10.2015.

Istina je sto pisete,dodao bi jos iz vlastitog iskustva od 30 ljudi koje poznajem otisli van njih 20 zbog prava firme da maltretira ljude,prijetnji otkaza i prisilnog rada subotom i nedjeljom (inace otkaz) bez slobodnog dana u tjednu,neiskoristenje godisnjeg odmora.Mladiladi i stari covjek u Hr je totalno nezasticen od strane drzave.Znaci mladi odlaze zbog zakona ili nezakona u lijepoj nasoj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije