Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Turk

Gradovima će digitalno povezivanje dati snagu

03.06.2013., Zapresic - Zeljko Turk ponovo je postao gradonacelnik grada Zapresica. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
09.09.2016.
u 19:45

Države treba "outsourcati" sve moguće segmente o kojima mogu odlučivati niže razine i ozbiljno se baviti samo regulacijom

Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova RH, govori o priznatosti gradova u gospodarskom razvoju, njihovu ulaganju u nove tehnologije...

Nedavno ste rekli da je “RH visoko centralizirana država u kojoj se od nas svakim danom traži sve, a ostajemo sa sve manje novca”. Što se treba mijenjati?

Kada bi država racionalizirala svoj birokratski aparat i dovela ga na razinu standarda visokostandardiziranih gradskih uprava, tada bi sve bilo u redu. Svima su puna usta decentralizacije, a država je sve centraliziranija. Kao što efikasan poduzetnik sve segmente poslovanja koji ne predstavljaju njegov core business daje u outsourcing, tako i država sve moguće segmente upravljanja treba spustiti na gradove, decentralizirati. Država bi trebala biti samo regulator i tome se ozbiljno posvetiti.

Umjesto toga, ona se danas bavi svim i svačim, a najmanje onim čime bi trebala. Ne čudi stoga da smo izrazito prenormirana zemlja. Donosimo tri zakona dnevno, i to loših. Zagušeni smo administracijom koju proizvodi birokracija centralne države koja je sama sebi svrha. Zato ne iznenađuje da europski novac, umjesto u Hrvatsku, odlazi u Srbiju, Bugarsku, Rumunjsku, a o Poljskoj i baltičkim državama da i ne govorim.

Kakvi su rezultati Udruge gradova u vašem mandatu?

Prošle su tri godine otkako vodim Udrugu gradova i mogu reći da sam zadovoljan što smo sve odluke na tijelima donijeli jednoglasno. Riječ je o brojnim primjedbama na prijedloge zakona kojima se, posredno ili neposredno, uređuje lokalna samouprava. To govori da, neovisno kojoj političkoj opciji pripadamo, imamo iste ciljeve, mišljenja i stavove, a to je razvoj naših sredina i bolji život svih građana u Hrvatskoj. Jasno je da prostora za bolju učinkovitost i racionalizaciju poslovanja ima i na toj našoj, gradskoj lokalnoj razini.

Kakva je danas pozicija jedinica lokalne uprave? Dokle se došlo s decentralizacijom za koju se zalažete?

Nestabilnost prihoda gradova i općina, prije svega poreznih, i česte izmjene zakonske regulative, otežavaju nam planiranje i provedbu zacrtanih ciljeva. Često ponavljam, što je stupanj decentralizacije viši, društvo je bogatije. Stoga ću se i dalje boriti za ostvarenje tog cilja!

Gostovali ste na manifestaciji Gradovi budućnosti, pratite trendove u podizanju kvalitete života u gradovima. Koja se dostignuća suvremene tehnologije mogu uvesti u hrvatske gradove?

Kvalitetna pametna rješenja utječu na poboljšanje kvalitete ljudskog života, ali i odnosa prema prirodnoj okolini. Visoke tehnologije, ponajprije ICT, treba u što većoj mjeri integrirati u područja energije, transporta, uprave, industrije, radi postizanja višestrukih rezultata za dobrobit građana kao što su energetska efikasnost, bolja mobilnost, pametan razvoj, konkurentnost i održivost.

U pogledu ograničenja za primjenu smart city rješenja najveći je problem nedostatak informacijske povezanosti gradova i ostalih subjekata javne uprave. Upravo zato i u našem gradu Zaprešiću razvijamo širokopojasni internet, povezujemo institucije kroz razna digitalna rješenja kako bismo brže i učinkovitije obavljali javne poslove, a ujedno smanjili troškove poslovanja.

>> Huffington Post tvrdi turistima da su Dubrovnik i Zagreb među najjeftinijim europskim gradovima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije