Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zabava uz glazbu: pomoć roditeljima i djeci!

HDS
Foto: Hrvatsko društvo skladatelja
1/4
23.04.2020.
u 10:50

Svaki je roditelj dosad zacijelo već uočio manje ili veće znakove koji ukazuju koliko je djeci teško podnijeti situaciju u kojoj im nedostaje aktivnosti, druženja i novih iskustava.

Naš prijedlog je: zabavite se s njima uz glazbu, nevažno je jeste li glazbenik ili ne. Evo par isprobanih savjeta koji su pomogli i pomažu autorici ovog teksta, a zasigurno ih možete iskoristiti i ako nemate djecu:

Foto: Hrvatsko društvo skladatelja

1) Iskoristite instrumente koje možda imate kod kuće ili jednostavno posegnite za loncima, čašama, drvenim kuhačama (bilo čime s čime možete stvarati zvukove) i upustite se u glazbenu improvizaciju. Probajte tako odsvirati neke vama drage i poznate pjesme ili jednostavno stvarajte vlastite“melodije“ i smišljate vlastite tekstove, male glazbene priče.

Evo kako to izgleda u obitelji Hrepić, no možete se u to upustiti i ako niste glazbenik.

2) Izradite s djecom vlastite male instrumente, šuškalice od riže ili udaraljke.

3) Popišite pjesme u kojima uživate. Razmislite kako one utječu na vas i napravite male liste onih koje vas vesele, onih koje vas pokreću, onih koje vas opuštaju, one koje vam pobuđuju neka lijepa sjećanja. Onda jednostavno plešite, oslobodite se, isprobavajte različite pokrete  i smišljate neke nove, zabavne i smiješne. Pustite neka vas glazba vodi i nosi. Djeca će vas pratiti. Ako vam treba savjet za plesne korake za vas i djecu evo kako to on-line rade u dječjem zboru "Zagrepčanke i dečki" .

4.) Jeste li ikada probali promijeniti tekstove vama dragih pjesama? I u to uključiti djecu? Probajte zabavno je, a onda ih tako izmijenjene probajte i otpjevati uz izvornu melodiju (pustite pritom glas, dajte si oduška bar u svoja 4 zida).

Homemade music – listen, play & enjoy
Foto: Hrvatsko društvo skladatelja

5.) Slikanje, glazba i djeca? Super! Potaknite ih da naslikaju kako se osjećaju ili koja sjećanja i/ili osjećaje im neka glazba budi i dajte im da slobodno koriste sve što odaberu za slikanje. Neka crtaju prstima, stvaraju otiske dlanovima, čak i nožicama ako to žele.

6.) Imate li stariju djecu, potaknite ih da analiziraju glazbu, što im se sviđa i zašto, neka u on-line svijetu istraže malo tko su autori tih pjesama, neka istraže svoje omiljene glazbenike i njihov rad, pišu li pjesme sami ili ne, s kim surađuju itd. Iznenadit ćete se možda izborima i zaključcima koje će iz toga izvući.

U obitelji riječkog glazbenika Vedrana Križana također je ovih dana kreativno, evo projekta koji radi sa svojim sinom Maksom, svestranim glazbenikom.

Neke od ovih aktivnosti možete raditi i dok kuhate, spremate, čistite, a možete se i raznim on-line aplikacijama i platformama povezati s vama dragim osobama, rodbinom i prijateljima pa se tako zajedno opuštati. Osim što će vas glazba i ove aktivnosti trenutno opustiti i pomoći vam da skrenete pažnju s briga, stvarat će vam lijepa sjećanja, mijenjati načine na koji se nosite s kriznim situacijama, ostaviti nezaboravljiv pozitivan učinak i na vas i na vašu djecu. #Ostanitedoma i uz glazbu radite za sebe i drage vam osobe dobre stvari. 

Foto: Hrvatsko društvo skladatelja

I ipak ne zaboravite, sva ta glazba koja nam uljepšava svakodnevicu djelo je glazbenika koju ju stvaraju, a kako oni od svojeg rada žive pogledajte u ovim zabavnim informativnim filmovim, pričama za djecu i brošurama koje donosi HDS ZAMP.

Želite li i vi svojim omiljenim glazbenicima zahvaliti i nekako pomoći u ovim vremenima, pročitajte ovdje kako to možete učiniti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije