Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Rio 2016 Rio 2016

Prema pravilima FISA-e, ovo je 'mrtva utrka'. Martin mora dobiti zlato!

"Zbog proceduralne pogreške suci, koji moraju osigurati pravedno i pravično suđenje, nisu sudili u skladu sa citiranim pravilima FISA Rule Booka"
14. kolovoza 2016. u 12:55 39 komentara 19480 prikaza
Damir Martin
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/18

Bivši dužnosnik u Hrvatskom veslačkom savezu Dražen Sudić smatra da bi prema pravilima Međunarodne veslačke federacije (FISA)  Damir Martin i Novozelanđanin Mahe Drysdale, koji su u finalu samaca na OI u Riju imali isto vrijeme 6:41.34 minuta, trebali obojica dobiti zlatnu medalju.

 Drysdaleu i Martinu izmjereno je isto vrijeme, ali je dodatnim pregledom snimke i foto-finaša zlatna medalja dodijeljena Novozelanđaninu, koji je bio bolji za pet tisućinki, dok je hrvatskom veslaču uručena srebrna medalja.

 Pozivajući se na pravila Međunarodne veslačke federacije, Dražen Sudić ističe da se vremena mjere u stotinkama sekunde, a budući da je obojici izmjereno isto vrijeme (6:41.34), znači da su istovremeno ušli u cilj.

 Podsjećajući na pravilo 80 o "mrtvoj utrci", Sudić napominje "da je mrtva utrka ona u kojoj su oba čamca ušla istovremeno, te kako je dioba vremena jedna stotinka i sve unutar te stotinke je mrtva utrka".

 Pritom podsjeća da je Svjetskom juniorskom prvenstvu  (U-19) u Ateni 2003. po foto finišu proglašena mrtva utrka, te da je došlo do podjele medalja.

 "Dioba vremena u stotinkama zato i postoji kako se ne bi krenulo u milimetre i mikrone. Njihova brzina je bila oko 18 km/h, a to je pet metara u sekundi. Za jednu stotinku, to je 5 centimetara. Dakle po FISA pravilima, unutar tih 5 centimetara je mrtva utrka i propisana je podjela mjesta", piše Dražen Sudić u svom e-mailu koji je poslan Hini, ali i na druge adrese, te podsjeća da po propisima do kraja dana u kojem je održano natjecanje (13. kolovoza) treba predati pisanu žalbu.

 "Zbog proceduralne pogreške suci, koji moraju osigurati pravedno i pravično suđenje, nisu sudili u skladu sa citiranim pravilima FISA Rule Booka. Stoga vrhovni sudac treba razmotriti razlog njihova nepridržavanja te postupiti po FISA Rule Booku i zaštititi sportaše i omogućiti im pravično suđenje. Također, smatram da za ovo dodatno ne postoji opravdanje, nego po službenoj dužnosti se mora to riješiti i dovesti do jedinoga pravednoga rješenja, a to je podjela zlatne medalje, jer su je obojica zaslužili", navodi Dražen Sudić, koji je osam godina bio predsjednik povjerenstva za školsko veslanje u Hrvatskom veslačkom savezu.

Podsjetimo, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša uputio je dopis predsjedniku Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasu Bachu te predsjedniku Međunarodne veslačke federacije Jean-Christophu Rollandu, u kojem zahtijeva da neovisni stručnjaci analiziraju čitavu video snimku i foto-finiš finalne utrke samaca na Olimpijskim igrama u Riju. Hrvatski olimpijski odbor smatra foto-finiš spornim, te je u ovom slučaju spreman poduzeti sve potrebne korake pred Sportskim arbitražnim sudištem (CAS) kako bi, u skladu s vrijednostima olimpizma, zaštitio interese olimpijca Damira Martina.

>>HOO se ne miri, smatraju da je Martin oštećen i uložit će žalbu!

>>Hrvatska ima treću medalju u Riju! Damir Martin osvojio srebro s istim vremenom kao zlatni Novozelanđanin

>>Damir Martin je bez zlata ostao zbog sedam tisućinki!

Smatrate li da je Damir Martin oštećen?

 • Da 84,32%
 • Ne 10,81%
 • Teško je reći 4,86%
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
 • Nemanadimak:

  Samo je Damir Martin zasluzio zlato. Senzor je prvo reagirao na njegov kajak a to znaci da je on bio brzi za delic sekunde. Foto finis se vec moze manipularita i nije mjerodavan ali senzor je senzor a pn je ... prikaži još! prvo reagirao na Damirov kajak. Zato se prvo ispisalo njegovo ime jer je senzor reagirao ispravno.

 • Avatar Iwo Jima
  Iwo Jima:

  Senzor je meritum. Evidentno brzinsko photoshopiranje u korist Novozelanđanina. Drska i bezobzirna krađa, ne samo našeg Damira Martina, nego i svih nas. Snimka u finišu vrijeđa zdravi razum.

 • cungalunga:

  Ma zlato je naše!!!!