Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOCKASTI, OPREZ

Niko, čuvaj se mine! Svaki je izbornik zapeo na autsajderu

07.06.2013., stadion u Maksimiru, Zagreb - Kvalifikacijska nogometna utakmica izmedju Hrvatske i Skotske za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014. godine.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
28.03.2015.
u 14:55

Pobjeda se podrazumijeva, onda je podcrtana, ali valja pogledati u povijest, poslati upozorenje. Neće Norvežani sami pasti od sebe, toga je duboko svjestan izbornik Niko Kovač.

Favoriti protiv Norveške, to nije dvojbeno. Ova Hrvatska protiv takvih selekcija na svom travnjaku ima sve argumente za pobjedu. Prije neki dan kočoperio se natpis "Luka Modrić vrijedi više od cijele Norveške". I to je istina, Modrićeve noge procijenjene su na 55 milijuna eura, cijela Norveška na 52 milijuna eura. Ali milijuni ne igraju.

Gliha ražalostio Ćiru

Pobjeda se podrazumijeva, onda je podcrtana, ali valja pogledati u povijest, poslati upozorenje. Neće Norvežani sami pasti od sebe, toga je duboko svjestan izbornik Niko Kovač. Svaki od hrvatskih izbornika u kvalifikacijama je imao svoju noćnu moru, Ćiri Blaževiću to je bila Litva (kvalifikacije za Euro '96.), na stadionu Žalgirisa 29. ožujka 1995. godine bilo je 0:0. Dvije godine kasnije, isti je bio datum, Hrvatska je u kvalifikacijama za opjevanu Francusku s Danskom u Poljudu odigrala 1:1 (gol Briana Laudrupa po velikoj buri), a nekoliko dana kasnije na istom stadionu "kockaste" je torpedirao Primož Gliha, Slovenija je s Hrvatskom odigrala 3:3. No ti kiksevi prošli su bez posljedica, Hrvatska je otišla na ta dva velika natjecanja. To nam pak nije uspjelo u kvalifikacijama za Prvenstvo Europe u Belgiji i Nizozemskoj. Irska nas je svladala na početku ciklusa, a 1:1 s Makedonijom u Skoplju dovelo je Hrvatsku do toga da mora u posljednjoj utakmici svladati Jugoslaviju. Tih tužnih 2:2 i ubačaja Siniše Mihajlovića još se uvijek nerado sjećamo.

Mirko Jozić u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji "poskliznuo" se protiv Škotske, na Hampden Parku bilo je 0:0, ali mi smo prošli dalje. Baš kao što smo otišli i na Euro u Portugal 2004. godine unatoč tome što je Barić otvorio kvalifikacije sa 0:0 protiv Estonije u Osijeku.

Moćni smo bili u kvalifikacijama za SP u Njemačkoj 2006. godine, trupe Zlatka Kranjčara kolo prije kraja osigurale su plasman, ali i tada smo imali jednu crnu utakmicu. Početkom rujna 2005. godine na Malti je Hrvatska odigrala 1:1.

Vrijeme Slavena Bilića pamtit ćemo po ulasku Luke Modrića i društva u reprezentaciju, ali i po sigurnim prvim kvalifikacijama. Dvije velike pobjede nad Engleskom, koju smo izbacili s Eura 2008. godine, ali zbio se i neugodni poraz protiv Makedonije.

Šok u Tbilisiju

Olakotna okolnost je što su naši u poluvremenu doznali da su prošli na prvenstvo pa se u blatu Skoplja nisu previše ni trudili. Na SP 2010. u JAR nismo otišli, Engleska nam se osvetila, ali velikog natjecanja stajale su nas "nule" s Ukrajinom. Dvije godine kasnije preko dodatnih kvalifikacija Hrvatska je otišla na Euro u Poljsku i Ukrajinu, a šokantan je bio poraz od Gruzije 2011. godine u Tbilisiju (1:0).

A za Igora Štimca kobna je bila Škotska, koja ga je dva puta porazila na putu prema SP-u u Brazilu. Onaj zagrebački poraz iz lipnja 2013. godine poremetio je odličan start. Škotska je bila bolja i u listopadu, a nakon toga je Štimac podnio ostavku, reprezentaciju je preuzeo Niko Kovač te otišao na SP preko Islanda.

>>Kovač već zna sastav, a evo koga bi čitatelji VL-a poslali na Maksimir!

>>Kada igra Hrvatska, to mora biti svetinja!

Komentara 4

PU
pulizg
15:19 28.03.2015.

Niko je vec bio miniran na Svjetskom!!!

DU
Deleted user
16:58 28.03.2015.

Kovač je imao samo jedan jaki test i to protiv Italije (gdje nažalost nije uspio dobiti odličan rezultat). Norveška je samo bod iza Hrvatske i zato nema mjesta za kiks.

DH
dalibor.hren
18:58 28.03.2015.

Norveška nije autsajder!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije