Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TVRDI DA NIJE KRIV

Ademi se liječio izvan Dinama: Je li za doping kriva injekcija koju je dobio u Splitu?

Arijan Ademi, Alexis Sanchez
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
09.10.2015.
u 14:20

Machado: '...Naš kapetan u mnogim bitkama i veliki čovjek. Svi smo uz tebe...'

Neugodna je vijest zapljusnula Maksimir – Arijan Ademi bio je pozitivan na doping-testu nakon utakmice Dinamo – Arsenal (2:1) i automatski je privremeno suspendiran! Uefa je potvrdila da Dinamu neće biti oduzeti osvojeni bodovi, jer prema Pravilniku klub snosi sankcije samo kad je više od dvojice igrača pozitivno na doping-testu, tada je kazna izbacivanje kluba iz natjecanja. Ademiju, pak, prijeti kazna zabrane igranja do dvije godine, potvrdi li se i na B uzorku da je bio pozitivan.

Liječnici oprezni

Nakon što je primio obavijest iz Uefe, Dinamo je odmah na svojoj web-stranici objavio da je Ademi bio pozitivan, uz dodatak:

"Neugodno smo iznenađeni, jer su naši igrači godinama nakon europskih i prvenstvenih utakmica redovito podvrgnuti doping-kontrolama i nikad se ovako nešto nije dogodilo. Arijan Ademi je šest puta bio testiran u zadnjih godinu dana i svaki put je nalaz bio negativan. Isto tako, igrači su od početka sezone više puta testirani od strane Uefe i Hrvatske antidopinške agencije i svi su nalazi uvijek bili negativni", piše u Dinamovu priopćenju, a dodajmo da, prema Uefinim pravilima, klub ne smije komentirati slučaj dok traje disciplinski postupak i dok ne bude obznanjen nalaz B kontrole.

Ova je vijest Ademija zatekla u Skoplju, gdje je bio na pripremama reprezentacije Makedonije za utakmicu s Ukrajinom (petak). Čim je doznao o čemu je riječ, uznemireni se Ademi vratio u Zagreb. Iako se nije javljao na mobitel, od njegovih smo prijatelja doznali da negira uzimanje bilo kakvih nedopuštenih sredstava.

Svakako treba istaknuti da je Dinamova liječnička služba oprezna prilikom upotrebe medikamenata. Uostalom, Dinamo posljednjih deset godina stalno igra u skupinama europskih natjecanja, igrači su im stalno na doping-kontrolama i ovo je prvi slučaj da je neki nogometaš plavih bio pozitivan, općenito je to prvi slučaj dopinga u Ligi prvaka. Međutim, moguće je da je Ademi dobio neki lijek koji je na popisu zabranjenih, ali se to sredstvo nije na vrijeme prijavilo Uefi i antidopinškoj komisiji. Sličan se slučaj, podsjetimo, dogodio Ivici Oliću tijekom Eura 2004. u Portugalu, pa je Uefa obustavila postupak nakon izjave liječnika da su zaboravili prijaviti lijek.

Ozlijedio se protiv Splita

Ako i B uzorak pokaže da je Ademi koristio nedopuštena sredstva, kad se i kako se to onda moglo dogoditi? Dinamov se vezni igrač ozlijedio 15. kolovoza na utakmici protiv Splita i zbog te je ozljede preskočio dvije utakmice kvalifikacija za ulazak u Ligu prvaka protiv albanskog Skenderbeua. Ademi je protiv Splita zadobio rupturu mišića trbušne stijenke, a na travnjak se vratio nakon mjesec dana, baš protiv Arsenala.

Doznali smo da je Ademi u tom 30-dnevnom razdoblju liječenja pomoć potražio i izvan Dinama! Naime, nakon preporuka, otišao je u Split kod stanovitog dr. Totelja i primio neke injekcije kako bi ubrzao oporavak. Jesu li možda u tim injekcijama bila nedopuštena sredstva (spominju se steroidi)? Sve će biti jasnije nakon što bude poznat i nalaz B uzorka.

>> Paulo 'srednji prst' Machado podržao Ademija: Svi smo uz tebe!

>> Arijan Ademi pao na doping-testu, Uefa pokrenula stegovni postupak!

>> Dinamu bodovi ostaju protiv Arsenala, Ademiju vjerojatno godina do dvije suspenzije

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije