Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije im lako

Žene koje su šefice podložnije su depresiji od muških kolega

šef,posao,rad,radnici
Foto: Thinkstock
28.11.2014.
u 09:12

Žene s autoritetom lošijeg su mentalnog zdravlja od žena nižeg socijalnog statusa

Žene koje su šefice češće pokazuju simptome depresije nego muške kolege. Dok mogućnosti zapošljavanja i otpuštanja ljudi kod muškaraca smanjuju vjerojatnost depresije, kod žena je povećavaju, smatraju američki znanstvenici.

Zaključci su to studije provedene na Sveučilištu u Teksasu na uzorku od 2800 muškaraca i žena, a koju je objavio Journal of Health and Social Behaviour, prenosi BBC. Znanstvenici iz Austina intervjuirali su 1300 muškaraca i 1500 žena koji su završili srednju školu u Wisconsinu. Anketa je provedena preko telefona 1993. i 2004., kada su ispitanici bili u dobi od oko 54 i 64 godine.

Svi oni izjasnili su se o poslu koji obavljaju, opsegu autoriteta koji imaju te koliko su puta u tjedan dana osjetili simptome depresije, odnosno da je njihov život ''promašaj''.

Ustanovilo se kako su žene koje su bile na poziciji da odlučuju o zapošljavanju i otpuštanju radnika te visini njihove plaće bile devet posto depresivnije nego one koje nisu imale autoritet. U međuvremenu, muškarci s takvim dužnostima imali su za 10 posto smanjenu stopu simptoma depresije. Studija je razmatrala i druge čimbenike, kao što je broj radnih sati u tjednu te kontrolu koja je vršena nad djelatnicima. Uočili su da su muškarci skloniji sami odlučiti kada započeti i završiti odnos dok su žene češće bile nadzirane.

– Žene s autoritetom imaju bolje plaćene poslove, veće prihode, veću razinu zadovoljstva poslom i autonomiju od žena koje ga nemaju. No, ipak, lošijeg su mentalnog zdravlja od žena nižeg socijalnog statusa – kazala je voditeljica istraživanja Tetjana Pudrovska. Pudrovska smatra da je to zbog toga što su žene koje su šefice prisiljene nositi se sa stereotipima, međuljudskim napetostima, predrasudama te društvenom izolacijom koja je rezultat otpora podređenih i nadređenih.

Tako znanstvenici upozoravaju da se žene koje usvoje tradicionalne obrasce muškog ponašanja kritizira da su neženstvene a opet, s druge strane, kada bi ispoljavale samo ženske karakteristike, ne bi ih se smatralo dobrim vođama.

– Žene moraju raditi mnogo teže da bi došle do vodećih pozicija, a kada ih dobiju, taj se status stalno propituje – upozorila je dr. Ruth Sealy sa Sveučilišta u Londonu. Kaže da bi žensko vodstvo trebalo postati prirodno kao i muško.

>>Na posao idete s grčem u želucu? Evo kako će se to odraziti na vaš organizam

>>Ovo su najtraženiji poslovi za 2015.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije