Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HALO, DOKTORE!

Za strah od nastupa najbolji lijek je razgovor

prestrašena žena
Foto: Thinkstock
18.05.2015.
u 17:00

Naši liječnici savjetuju kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati tegobe... Posjetite internetsku stranicu ordinacije i postavite pitanje liječnicima: www.ordinacija.hr/halo-doktore

Moj je problem drhtanje ruku koje se pojavljuje bez nekog posebnog razloga – kad u banci moram nešto potpisati, na fakultetu, ili mi se to dogodi iz čista mira, kada odem kod nekoga u kuću. Ne mogu otići ni na kavu kod nekoga jer mi se ruke tresu i ne mogu je popiti. Sve je popraćeno i snažnim nemirom u grudima, srce mi brže radi. I prije sam imala problem s govorom pred puno ljudi, ali sam bila na razgovoru kod psihologa i uspjela sam to riješiti. No sada se javio ovaj drugi problem. Što mogu napraviti? Završila sam Učiteljski fakultet, jako sam društvena, sigurna u svoj izgled i komunikativna po prirodi.

Odgovara Suzana Kulović, dr. med., psihijatrica, psihoterapeutkinja

Smetnje koje ste imali prije (strah od govora, nastupa pred ljudima) i ove koje imate sada (tremor ruku u situacijama socijalne izloženosti) odraz su istog problema – povišene anksioznosti koja vam se javlja u društvu. To što ste lijepi, uspješni i komunikativni, kao i to što ste svjesni svojih prednosti, jasno upućuje na iracionalni karakter vašeg reagiranja.

Pretpostavljam da ste tijekom razgovora sa psihologom shvatili nešto o socijalnoj fobiji (tako se zove poremećaj koji vas muči). Inače, nisam nikad čula da se jednim razgovorom izliječi strah od nastupa, ali sve je moguće. Bilo bi dobro da nastavite s razgovorima, s psihoterapijom kod tog psihologa. Vaša anksioznost je i dalje ona ista koja izaziva nemir u grudima, ubrzan rad srca, a tresu li vam se usto "samo" ruke ili imate i strah od govora/nastupa – ne čini razliku.

Kad naučimo kontrolirati jednu situaciju u kojoj se izražava patološka anksioznost, onda se anksioznost izrazi na drugi način (ne bojite se nastupa, već vam se tresu ruke). To što vam se događa nije ništa strašno, ali se ne može riješiti jednim razgovorom. Što prije započnete terapiju, prije ćete imati željene rezultate.

Naši liječnici savjetuju kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati tegobe... Posjetite internetsku stranicu ordinacije i postavite pitanje liječnicima: www.ordinacija.hr/halo-doktore


>>Na nadlakticama imam 'guščju kožu', kako mogu riješiti taj problem?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije