Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
E, da...

Mislili ste da san nema veze s viškom kilograma? Varate se

spavanje
Foto: Thinkstock
01.11.2014.
u 17:15

Da bi dijeta djelovala bitno je da se pojede večera i urade vježbe najmanje dva sata prije spavanja, jer će se tako izbjeći problemi s nesanicom vezani za varenje.

Stručnjaci objašnjavaju da je san ključan za uspješno mršavljenje jer je povezan s proizvodnjom hormona za kontrolu apetita grelina i leptina, hormona za energiju tireotropin i kortizola, hormona stresa.

Grelin "poručuje" tijelu da mu je energija potrebna kada smo gladni, a leptin da je dosta jer kontrolira apetit.

Međutim, zbog manjka sna njihova njihova funkcija se remeti i leptin tada ne djeluje.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Na sličan način zbog manjka sna djeluje i pojačano lučenje hormona stresa kortizola. On tada pojačava glad i usporava metabolizam, zbog čega unosimo više kalorija, a manje ih trošimo.

Da bi dijeta djelovala bitno je da se pojede večera i urade vježbe najmanje dva sata prije spavanja, jer će se tako izbjeći problemi s nesanicom vezani za varenje.

Ranija istraživanja pokazuju da obroci s malo ugljikohidrata donose dublji san tijekom noći i ubrzavaju probavu.

>>Ako želite izgubiti neželjene kilograme, nemojte još paliti grijanje

>>8 malih promjena koje možete učiniti već danas za skidanje tih kilograma!

Komentara 1

Avatar fidelio
fidelio
13:41 02.11.2014.

Mašo, Vaš me članak podsjeća na članak s portala Lepota i zdravlje :) :) :) lepotaizdravlje.rs/zdravlje/noviteti/premalo-sna-otezava-mrsavljenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije