Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSVRT

Milanović iznevjerio i Račana!

26.11.2007.
u 19:44

Ne samo pobjedu na biralištima! U izbornoj noći Ivo je Sanader morao izboriti i pobjedu u nadmetanju s tri nacionalne televizije, koje su nakon zatvaranja biračkih mjesta više od dva sata brbljale, proricale i "analizirale" na osnovi izlaznih anketa, koje su se pokazale kao krivotvorina. A i još jednu pobjedu nad svojim glavnim takmacem Zoranom Milanovićem.

Predsjednik SDP-a ponovio je pogrešku iz predizborne kampanje, završnicu koje je sa srdžbom i prijetnjama usmjerio na svoga rivala. Suočen s očitom, i ne baš malom prednošću HDZ-a, nije se mogao suočiti i sa svojim porazom od kojeg je okrenuo glavu  opet prema Sanaderu, gotovo superiorno i samosvidljivo mu uzvraćajući kako je i on razgovarao s predsjednikom Mesićem i kako će i on zatražiti mandat za sastav nove vlade.

Ali Sanaderovo obraćanje javnosti bilo je i državnički uspravno i utemeljeno na svima vidljivim rezultatima izbora na kojima je HDZ u Hrvatskoj osvojio četiri mandata više nego SDP, a s očekivanim mandatima iz dijaspore jači je za čak devet zastupnika u Saboru! Ima li išta logičnije nego da s tom velikom razlikom, makar i kao relativni pobjednik izbora, očekuje i traži sastavljanje nove vlade, a tek ako on ne uspije, šansu dobiva drugi po jačini, Milanović!? Takva je praksa u razvijenim demokratskim zemljama, tako je bilo u Hrvatskoj i 2003. godine, a tako su, što je najvažnije, odlučili birači.

Na svaku HDZ-ovu pobjedu na različitim izborima od 1990. do danas slijeva, odnosno iz oporbe, nabacivalo se sumnjama i sumnjičenjima, a nakon izbora 2003. godine Vesna Pusić je još dugo korila Račana što nije pokušao sastaviti pobjedničku koaliciju. Ljevici je teško podnijeti poraz jer je ona odavno samu sebe uvjerila da je predodređena za vlast, da je vlast njezino prirodno vlasništvo  od čega je, istini za volju, dugo bolovao i HDZ. Na početku 2000. godine ipak u HDZ-u nikome nije padalo na pamet da osporava pobjedu Račanove koalicije, a valja priznati da se i Račan potkraj 2003. godine, priznavši poraz, ponio pošteno i korektno. To bi se još prije očekivalo od Milanovića koji je, za razliku od svoga prethodnika, stasao u demokraciji, ali to, na žalost, nismo vidjeli.

Želite prijaviti greške?