Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veći IQ - veći i problemi u seksu:

Žene višeg obrazovanja manje uspješne među plahtama

Seks
Foto: Shutterstock
1/5
10.03.2014.
u 14:19

Inteligentne žene previše misle, a premalo osjećaju

Inteligencija i seksualnost usko su povezane. Žene s visokim kvocijentom inteligencije i višeg obrazovanja manje su uspješne među plahtama nego one prosječnih intelektualnih sposobnosti.

Zaključak je to studije koju su predstavili južnoamerički liječnici, specijalisti i znanstvenici na 16. svjetskom kongresu o ginekologiji i endokrinologiji koji je ovaj vikend završio u Firenci.

Klinička iskustva u studiji “Niska seksualna želja i inteligencija” objedinio je i predstavio tim liječnika iz Buenos Airesa koji su vodili dr. Adriana Vilarino Adriana i dr. Fernandez G. Lioy.

Seks do kraja života

U izradi studije sudjelovalo je 165 žena u dobi od 45 do 75 godina koje su se podvrgnule pregledima te su nakon toga ispunile brojne testove. Riječ je o ženama u menopauzi i postmenopauzi koje nemaju ginekoloških i psiholoških te psihijatrijskih oboljenja, seksualno su aktivne te ne konzumiraju droge i alkohol.

Sve su, naravno, bile i na testu inteligencije Domino D48 kojim im je određen IQ. Usporedivši rezultate, liječnici i znanstveni pronašli su vezu između nedostatka uživanja u seksu i razine inteligencije. Točnije, što je IQ bio viši, to je razina zadovoljstva u seksualnim odnosima bila manja.

Žene s visokim kvocijentom inteligencije i višeg obrazovanja manje su uspješne među plahtama nego one prosječnih intelektualnih sposobnosti.

To se najnovije istraživanje, koje je stiglo s južnoameričkog kontinenta, lako može uklopiti u brojne, već postojeće studije u Europi i Americi. U zapadnim zemljama, primjerice, prosječan životni vijek žena sve je dulji i u posljednjih tridesetak godina istraživanja i praćenja životnih, zdravstvenih i seksualnih navika pokazalo se da velika većina žena zrelu i stariju dob dočeka dovoljno dobra zdravlja te stoga ostaju seksualno zainteresirane i aktivne. Neke od njih i do kraja života.

– Poznato je da smetnje u smislu niskog libida ima između 7 posto (u SAD-u) i 17 posto (u Velikoj Britaniji) žena – objašnjava prof. dr. Dražen Postružnik, spec. ginekologije i opstetricije te neovisni konzultant koji nam se javio sa Svjetskog kongresa u Firenci, gdje je slušao izlaganje kolega iz Buenos Airesa:

Foto: pixabay

– Podaci iz ovog istraživanja u Argentini uklopili su se u te vrijednosti – dodaje.

– Ispitani su frekvencija spolnog odnosa, a to je jedan do dva puta na tjedan, stupanj seksualnih inhibicija, kvaliteta ili postizanje orgazma. Iz rezultata je zaključeno: što je viši kvocijent inteligencije žene, to je veći i stupanj smetnji u njenoj seksualnosti, orgazam joj je lošije kvalitete, a često ga i ne postiže – prenosi prof. Postružnik rezultate studije.

– Taj fenomen, naravno, rezultat je mnogih faktora, a nalazi studije objašnjivi su kompleksnošću razmišljanja ispitanica s višim stupnjem inteligencije. Što je u njima jača određena psihološka napetost, to je koncentracija na osnovne detalje spolnog akta manja pa se kao posljedica toga javljaju smetnje uzbuđenosti i nepostizanja potpunog orgazma – objašnjava prof. Postružnik. Laičkim riječima rečeno: inteligentne žene (i u seksualnom klinču) previše misle i brinu se, a premalo osjećaju.

Očekivanja zrelih žena

No seksualna želja, posebno u zrelim godinama, poručuju znanstvenici s kongresa u Firenci, usko je vezana i s čitavim nizom objektivnih smetnji koje ne valja zanemariti. To su u prvom redu početak i trajanje menopauze, standard, razni životni faktori, stres i socijalni elementi.

Dr. Goran Arbanas, jedini specijalist seksualne medicine u Hrvatskoj, inače psihijatar i seksualni terapeut, drži da su ovakvi rezultati poprilično oprečni onima koji su provedeni kod nas. No u Hrvatskoj je u slična istraživanja bila uključena mlađa populacija, a rezultati su pokazali da su seksualna uspješnost i zadovoljstvo češće vezani uz manje inteligentne osobe, ali i one s izrazito visokim stupnjem inteligencije.

– Na žalost nemam dovoljno podataka da komentiram ovu studiju, ali ona je vrlo zanimljiva. Valja uzeti u obzir da je riječ o zrelim ženama koje imaju drugačija očekivanja kada je riječ o seksualnoj izvedbi – objašnjava dr. Arbanas.

>>Želite da poludi za vama? Primijenite ove trikove

>>Provjerite na vrijeme: Govor tijela otkriva kakav je u krevetu

Komentara 1

FR
frodododo
17:32 10.03.2014.

Prvo dokazano je da IQ pada sa godinama obrazovanja, jer obrazovanje je kada nešto moraš ponoviti što si pročitao inače padneš ispit. to nema veze sa inteligencijom Samobrazovanje je nesto sasvim drugo. A drugo, ovo je najveca glupost koju sam pročitao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije