Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Znate li kako se stvarno priprema hrana u avionima? Iznenadit ćete se!

shutterstock
16.12.2023.
u 08:18

Avioni nisu najprostranija okruženja, a osoblje se mora boriti sa svime, od turbulencija tijekom leta do toga kako visina utječe na naše okusne pupoljke.

Jeste li se ikad zapitali kako zrakoplovne tvrtke uspijevaju poslužiti obroke stotinama gladnih putnika na svakom letu tisućama kilometara iznad oblaka? Avioni nisu najprostranija okruženja, a osoblje se mora boriti sa svime, od turbulencija tijekom leta do toga kako visina utječe na naše okusne pupoljke. Kao rezultat toga, većina hrane u kojoj uživate u visinama pripremljena je na zemlji, prilagođena kako bi osigurala da na vrijeme stigne do vašeg stola – i dobrog je okusa, prenosi Metro.

Novinarka Harriet Sime nedavno je posjetila ugostiteljski objekt British Airwaysa u blizini zračne luke Gatwick kako bi zavirila iza kulisa procesa. Pod upravom Newrest Cateringa, prostor ima 350 zaposlenika koji rade poput dobro podmazanog stroja za proizvodnju nevjerojatnih 4500 obroka dnevno u industrijskim razmjerima.

VEZANI ČLANCI: 

Kuhari kuhaju svaku komponentu u ogromnim posudama i pećnicama u serijama, prije nego što se sve prebaci u hladnjak da se ohladi. Potom se hrana odvozi u 'prostoriju za posluživanje' koja se održava na 8⁰C, a radnici ručno dodaju sastojke u spremnike na tekućoj traci. Osoblje ima tanjur s uzorkom kojeg kopiraju, a obroci se uvijek iznova testiraju i provjeravaju kako bi se osiguralo da su porcije i okusi baš pravi.

Otprilike 90% hrane proizvedene u objektu Newrest je za British Airways – oni zrakoplovnoj tvrtki isporučuju 52.000 peciva, 47.000 deserata, 20.000 boca pjenušavog vina, 45.000 boca crnog vina i 20.000 limenki piva svaki tjedan. Ta će jela biti poslužena u avionu u roku od jednog dana od pripreme, ali to se razlikuje ovisno o prijevozniku i ugostitelju koji ih koristi.

GALERIJA: Stjuardesa otkrila stroga pravila i što rade prije ulaska putnika u avion

1/32

Uz British Airways, Newrest također surađuje s Air Mauritiusom, Air Transatom, Deltom i Vuelingom, dok tvrtke kao što su LSG Sky Chefs i Gate Gourmet opslužuju druge zrakoplovne prijevoznike. Jelovnici su pažljivo osmišljeni za rad sa suhim zrakom u avionu, gdje je začinjena i slana hrana obično najboljeg okusa. To je isti razlog zašto neke stjuardese radije nose svoju zdraviju hranu na putovanje.

'Izgubite oko 30% svojih okusnih pupoljaka, pa to moramo uračunati u naše kuhanje', objasnio je izvršni kuhar BA-a Mark Brega, 'Općenito, britanska hrana je vrlo dobra, ali ima lagani profil okusa, tako da pikantnija, aromatičnija jela bolje funkcioniraju. Piletina s maslacem ili pileća tikka masala među našim su najpopularnijim jelima. Isto vrijedi i za vino; neki od njih imaju sjajan okus na tlu, ali mogu imati užasan okus u zraku pa ih treba testirati'.

VEZANI ČLANCI: 

Nećete uhvatiti ni kapetana i kopilota vašeg leta kako jedu isto. Svatko jede različite obroke u slučaju da je jedan kontaminiran, dok se hrana poput ribe često u potpunosti izbjegava jer njezina oštra aroma može brzo ispuniti kabinu. Čistoća i sigurnost ključni su i u pripremnoj fazi i tijekom leta, pa ako se dogodi najgore i kolica za ugostiteljstvo ne ohlade hranu kako treba, posada mora pronaći druge opcije.

Kad je osoblje na letu British Airwaysa s Kariba u Ujedinjeno Kraljevstvo stalo u Nassauu i pokupilo KFC piletinu za putnike nakon kvara, glasnogovornik je rekao: 'Naši timovi su krenuli u akciju i pobrinuli se da naši klijenti imaju što jesti. Ispričavamo se kupcima što njihova cjelovita usluga obroka nije bila dostupna. Žao nam je ako smo vam promrsili planove'.

Žena tvrdi da joj je aviokompanija uništila kofer: 'Žalila sam se, a njihov odgovor me iznenadio!'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije