Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte!

Živciraju vas muhe u vašem domu? Evo kako ih se riješiti!

shutterstock
04.09.2023.
u 10:30

Kućne muhe privlače raspadajuće organske tvari, a ženke polažu serije od oko 100 jaja na otpad od hrane, trulo meso i izmet.

Kućne su muhe uobičajena smetnja i čine oko 90 posto muha u domovima. Iako ne grizu, kućne muhe na nogama nose milijune mikroorganizama koji mogu širiti patogene i bolesti koje se prenose hranom. Srećom, postoje sigurni i prirodni načini za sprječavanje i uklanjanje kućnih muha u vašem domu. Možete primijeniti mnoge prirodne lijekove protiv muha, a ako imate ozbiljan problem i kućni lijekovi ne djeluju, uključili smo i opcije kemijskog rješenja, Yahoo.

Kućne muhe privlače raspadajuće organske tvari, a ženke polažu serije od oko 100 jaja na otpad od hrane, trulo meso i izmet. Jaja se brzo izlegu, za 12 do 24 sata. U prosjeku, odrasle muhe žive samo dva do četiri tjedna, ali se mogu brzo razmnožavati. Iako ne grizu, kućne muhe mogu biti štetne za ljudsko zdravlje jer na tijelu i izmetu prenose uzročnike bolesti. Također mogu širiti bolesti putem kontakta s hranom.

GALERIJA: Ubodi komaraca, čišćenje... Jeste li znali da pastu za zube možete koristiti i za ove genijalne stvari?
1/12

Kućne muhe privlače raspadajuća hrana i organske tvari. Skupljaju i polažu jaja u područjima s lošim sanitarnim uvjetima s fekalnim tvarima, poput izmeta kućnih ljubimaca i nepokrivenog smeća. Prema entomologu Peteru Irenicusu tri su glavna uzroka kućnih muha:

Hrana: Muhe privlače organski materijali kojima se mogu hraniti. To uključuje ostatke hrane, smeće, izmet i raspadajuću organsku tvar. Nepokriveno smeće, izmet kućnih ljubimaca i kompost mogu privući muhe.

Mjesta razmnožavanja: Muhe polažu jaja u vlažnu organsku tvar, kao što je smeće, gnojivo, kompost ili trulo bilje. Ako je vaš dom blizu mjesta za razmnožavanje muha kao što su farma, odlagalište smeća ili klaonica, možete postati domaćin mnogim kućnim muhama.

Otvori u domovima: Muhe mogu ući u domove kroz nezaštićene prozore ili vrata ili druge nezabrtvljene otvore u potrazi za hranom ili toplinom.

VEZANI ČLANCI: 

Ako imate problema s kućnim muhama u svom domu, evo utjehe - postoji mnogo načina za uklanjanje ovih dosadnih stvorenja. Dobra je vijest da se kućnih muha možete riješiti predmetima koje vjerojatno već imate oko kuće. Postoje mnogi ekološki prihvatljivi prirodni načini za odvraćanje kućnih muha u vašem domu. Isprobajte ove prirodne lijekove kako biste se zauvijek riješili muha:

1. Pomiješajte jabučni ocat i sredstvo za pranje posuđa. Upotrijebite jednake dijelove sredstva za pranje posuđa i jabučnog octa i stavite otopinu u zdjelicu ili staklenku. Odozgo pospite šećerom da dodatno namamite mušice. Sredstvo za pranje posuđa će razgraditi muhe i ubiti ih, dok ih ocat privlači. Ako nemate jabučni ocat, pokušajte s ustajalim vinom ili pivom jer mirisi starenja privlače muhe.

2. Sadite začinsko bilje u blizini vrata i prozora gdje su se skupile muhe, savjetuje Irenicus. Začinsko bilje poput bosiljka, metvice, lovorovog lista, vrtača i rute odbija kućne muhe i nudi prirodno sredstvo odvraćanja koje vaš dom čini neprivlačnim mjestom za muhe.

3. Eterična ulja biljaka poput lavande, paprene metvice, eukaliptusa i limunske trave mogu djelovati kao repelenti protiv muha. Stavite eterična ulja u raspršivače ili ih pomiješajte s vodom i pošpricajte po mjestima u vašem domu gdje se okupljaju muhe.

4. Papir za muhe je jednostavan način za hvatanje i ubijanje kućnih muha. Obostrani ljepljivi papir objesite na mjesta gdje se muhe skupljaju i on će ih privući i zarobiti. Možete se riješiti trake mrtvih muha nakon što ih sve ulovite ili povremeno staviti novu traku ako vam je ostalo još za uhvatiti.

Ako imate uporan problem s mušicama koji ne nestaje, rješenja na bazi kemikalija mogu biti brz način da se riješite kućnih muha. 'Kemijska rješenja za suzbijanje kućnih muha uključuju različite spojeve koji su dizajnirani za ciljanje i učinkovito rješavanje ovih štetočina', kaže entomolog Michel Johnson.

VEZANI ČLANCI: 

Neki uobičajeni insekticidi za ubijanje muha uključuju piretroide, sintetičke verzije prirodnih insekticida koji se nalaze u cvjetovima krizantema, kaže Johnson. Ove kemikalije inhibiraju živce muha kada ih dodirnu, uzrokujući paralizu i smrt. Imidakloprid je još jedna kemikalija koja se često koristi u zamkama. Također cilja na živčani sustav muha i ubija ih. Svjetlosne zamke još su jedan način da se riješite kućnih muha. One djeluju tako da privlače muhe na svjetlo u stražnjem dijelu zamke i hvataju ih u zamku ili koriste električni zap kako bi ih ubili.

Najbolji način da se riješite kućnih muha je spriječiti ih da uđu u vašu kuću. Provjerite je li vaš dom siguran sa zatvorenim vratima i prozorima. Provjerite da vaši zasloni nemaju rupa ili poderotina. Unutar svog doma svoju kuću možete učiniti manje privlačnom za muhe tako što ćete očistiti sav otpad od hrane i mrvica, pričvrstiti sve smeće u kantama te često prazniti svoje smeće i reciklirati. Ako vaš ljubimac koristi kutiju s pijeskom, često čistite taj prostor.

Održavajte vanjske prostore čistima skupljajući izmet i hranu kućnih ljubimaca i stavljajući čvrste poklopce na svoje smeće. Redovito provjeravajte svoje vanjske prostore kako biste bili sigurni da nema mjesta za razmnožavanje muha, kaže Irenicus. 'Povremeno provjerite postoje li potencijalna mjesta razmnožavanja kao što su trula hrana ili stajaća voda i ispravno ih riješite', dodaje, 'Redovito okrećite kućni kompost kako biste odvratili muhe od polaganja jaja'. Svjetla također mogu privući muhe, stoga isključite nepotrebna svjetla.

Znanstvenici NASA-e: "Ovaj cvijet pomaže u borbi protiv plijesni, a iz zraka 'upija' prašinu i zračenje" 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije