Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najbolje vrijeme za spavanje

Želite zaštititi svoje kardiovaskularno zdravlje? Trebali biste ići spavati u ovo vrijeme!

shutterstock
07.08.2023.
u 09:30

Neki od nas su noćne ptice, neki od nas ranoranioci... Često se raspravljalo o tome u koju je kategoriju bolje uklopiti se. No sada postoji određeni konsenzus po tom pitanju.

Spavanje je vrlo individualno, osobno iskustvo. Od raspršivača lavande do svilenih jastučnica, mnogi od nas trebaju vrlo specifične uvjete kako bi postigli malo dobrog sna. Ali, ponekad su ovi dodaci više usmjereni na samo spavanje, dok je zapravo optimiziranje našeg noćnog odmora kako bismo se osjećali puni energije jednako važno. Neki od nas su noćne ptice, neki od nas ranoranioci... Često se raspravljalo o tome u koju je kategoriju bolje uklopiti se. No sada postoji određeni konsenzus po tom pitanju, prenosi Metro.

Nedavna studija, objavljena u časopisu European Heart Journal, odlučila je definitivno prekinuti raspravu o najboljem vremenu za spavanje, ne fokusirajući se na to koliko sati sna trebamo, već na to kada bismo trebali sve isključiti i utonuti u san. Anketirajući 103.712 sudionika tijekom razdoblja od sedam dana, znanstvenici su ispitivali utjecaj odlaska na spavanje i tonjenja u san u odnosu na srčane probleme.

VEZANI ČLANCI: 

Ukupno su prijavljena 3172 slučaja tijekom prosječnog razdoblja praćenja od 5,7 godina, pri čemu su istraživači zaključili da je vrijeme početka spavanja između 22:00 i 22:59 povezano s najnižom učestalošću kardiovaskularnih bolesti. Dakle, eto ga: ranije je bolje – iako to nužno ne uzima u obzir one koji rade noćne smjene, koji će imati vrlo različite obrasce spavanja od onih koji spavaju svaku noć.

Kardiovaskularne bolesti najznačajniji su uzrok smrtnosti u svijetu, odgovorne za 18,6 milijuna smrtnih slučajeva u svijetu svake godine. Rizik se može povećati s visokim krvnim tlakom, pretilošću i dijabetesom, pri čemu zdravlje spavanja općenito ukazuje na opće zdravlje pojedinca.

Studija ipak nije samo tražila objektivne odgovore o tome kada je najbolje utonuti u san. Također se raspravljalo o zdravlju spavanja općenito, nazivajući ga višedimenzionalnim konstruktom koji bi jednako trebao uzeti u obzir elemente poput trajanja, kontinuiteta ili učinkovitosti, vremena, budnosti i kvalitete.

VEZANI ČLANCI: 

Istražujući učestalost kardiovaskularnih bolesti i njihov odnos sa spavanjem, rezultati su nadalje otkrili da je poremećaj cirkadijalnog ritma vjerojatno snažno povezan s poremećenim vremenom spavanja. Unutarnji satovi tijela održavaju te ritmove reguliranima i na pravom putu, igrajući ključnu ulogu u kontroli dnevnog rasporeda za odmor i budnost.

Dakle, sljedeći put kada se budete spremali za spavanje, možda je bolje da ne stavite veći naglasak na to koliko sati ćete spavati, već na vrijeme u koje planirate zaspati. To je prastara laž koju si mnogi od nas vole govoriti, ali spavati osam sati počevši od 2 ujutro možda nije jednako kvalitetno kao ista količina sna počevši od 22 sata.

Ne možete zaspati? Evo što se događa s vašim tijelom kada spavate manje od šest sati:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije