Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Ljubav & veze

Zašto vjenčani prsten nosimo na lijevoj ruci? Evo odgovora...

Stavite svaki prst jedan uz drugog, a zatim presavinite srednji prst na obje ruke. Pokušajte razdvojiti parove svojih prstiju
08. travnja 2016. u 14:00 35 komentara 52464 prikaza
Vjenčano prstenje
Foto: Thinkstock

Pogled na lijevi prstenjak mnogima će otkriti jeste li u braku. 

Ali zašto vjenčani prsten stavljamo baš na prstenjak lijeve ruke? 

U srednjem vijeku bilo je iznimno opasno biti ljevak. Vjerovalo se da su ljevaci opsjednuti, a tijekom španjolske inkvizicije, ljevaci su bili ti koji su češće mučeni i ubijani.

Ipak, stavljanje prstena na ruku kao simbol vječne ljubavi i povezanosti između dvoje ljubavnika seže do drevnih Egipćana. Oni su nosili vjenčani prsten na prstenjaku lijeve ruke jer su vjerovali da upravo kroz prstenjak prolazi vena koja vodi direktno u ljudsko srce, prikladnog imena „vena ljubavi“. Tu su tezu "utemeljili" poslije i Rimljani. 

Prema kineskoj mudrosti, svi prsti na rukama imaju određenu simboliku. Palci simboliziraju roditelje, kažiprsti braću i sestre, dok s druge strane, srednji prst predstavlja samu osobu, svojeg vlasnika. Mali prst simbolizira djecu, a prstenjak, koji je predmet ove rasprave, predstavlja partnera s kojim će određena osoba provesti život.

Stavite svaki prst jedan uz drugog, a zatim presavinite srednji prst na obje ruke. Pokušajte razdvojiti parove svojih prstiju. Svi se mogu razdvojiti, samo prstenjaci ne. Usprkos svemu, oni ostaju spojeni. U ovome se nalazi objašnjenje za odabir prstenjaka, kao mjesta na ruci, za vjenčani prsten.

>>10 cjenovno prihvatljivih vjenčanica idealnih za proljeće

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
Advanced Driver Assistance Systems
CVH
Kako funkcioniraju napredni sustavi za podršku vozaču pri upravljanju vozilom (ADAS)?
 • Fredy:

  Skupocjeni metal manje se trosi jer kod vecine lijeva ruka pomaze desnoj.

 • mario.simunic15:

  ako presavinete kažiprste onda se srednjaci ne mogu razdvojiti, a prstenjaci mogu.

 • Avatar dusko.besenic.3
  dusko.besenic.3:

  Imam blizu 70g. i odkako znam za sebe znam da se kod nas nosi na lijevoj (katolici),a znam da pravoslavci nose na desnoj ruci.Vidim u novija vremena da ga neki nose kroz nos...to mora da su ovi što su o.k.