Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo

Zaljubljenost ponekad ima iste simptome kao i tjeskoba: Psiholozi imaju odgovor zašto je to tako

Shutterstock
09.09.2023.
u 07:00

Tanka je granica između uzbuđenja i tjeskobe..

Osjećaji ljubavi i zaljubljenosti, prema riječima psihologa i terapeuta za odnose, podrazumijevaju cijeli niz emocija, ali i neke fizičke, tjelesne reakcije. Naime, kad smo zaljubljeni, razina hormona u našem tijelu raste i ponovo opada - što ne uzrokuje samo čitav niz emocija, već se i očituje i u fizičkim reakcijama poput 'leptirića' u trbuhu ili ubrzanog rada srca.

A premda je malo što tako uzbudljivo, psiholozi kažu da je kad smo zaljubljeni, tanka granica između uzbuđenja i tjeskobe, a jedno i drugo imaju gotovo iste simptome. "Ti se simptomi pojačavaju ako nam je osoba i fizički privlačna ili kad smo od nje fizički razdvojeni", rekla je psihologinja dr. Laura Baker, pa možemo biti toliko zaokupljeni mislima o svojoj simpatiji, da nam tijelo 'ne registrira' neke primarne potrebe, poput potrebe za snom ili hranom.

VEZANI ČLANCI:

Kako tijelo 'brka' zaljubljenost i anksioznost? "Nagli porast dopamina (koji uzrokuju pozitivno uzbuđenje ili anksioznost) i porast kortizola i noradrenalina (dva glavna hormona stresa) uzrokuju nagli pad serotonina (stabilizatora raspoloženja)", objasnila je za Yahoo klinička psihologinja dr. Clair Burley, što objašnjava zašto postajemo 'opsjednuti' svojoj novoj ljubavi.  Ona dodaje i kako zbog takvih reakcija ne treba brinuti, osim naravno ako ne prerastu u konstantni osjećaj tjeskobe i kad nemamo razloga za sumnju u partnera i brigu.

"Ako ste u prošlim ljubavnim vezama imali probleme koje niste uspjeli riješiti, pozitivno uzbuđenje na početku veze lako može prerasti u tjeskobu", objašnjava dr. Baker. Ona dodaje da zaljubljenost utječe i na mozak i na tijelo, a simptomi mogu biti dosta slični simptomima ovisnosti: poput stalnih misli o predmetu žudnje ili euforije kad dobijemo to sredstvo ovisnosti, odnosno kad je partner pokraj nas.

"Ipak, za razliku od ovisnosti, kod zaljubljenosti ti simptomi rijetko traju dulje od 'razdoblja medenog mjeseca', odnosno nekoliko mjeseci koliko u novoj vezi osjećamo euforiju", kaže psihologinja.. A kad 'izblijede' tako ekstremni pokazatelji nove ljubavi, obično nastupe ugoda i osjećaj sigurnosti ii 'uljuljkanost', jer kraj partnera napokon postajemo opušteni, što je svakako jedan od preduvjeta za razvoj 'prave' ljubavne veze. 

Istraživanje pokazalo koje osobine najčešće idu uz 'jutarnji tip' ličnostI!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije