Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za ravan trbuh

Za brže gubljenje kilograma i vitku liniju dodajte ove začine u svoju prehranu

shutterstock
03.06.2020.
u 13:56

Osim što potiču rad metabolizma i gubljenje kilograma, ovi začini hrani pojačat će okus..

Približava se ljeto i odlazak na plažu. Prema istraživanjima, sada je vrijeme kada ljudi najviše kreću na dijetu i počinju s vježbanje, sve kako bi skinuli višak kilograma. Iako većina dijeta izbacuje određene namirnice iz prehrane, ove začine trebali biste dodati svojoj hrani za brže gubljenje kilograma i ravniji trbuh, prenosi PinkVilla. Uz to što ovi začini pokreću metabolizam, dodaju dodatan okus hrani, a evo koji su to:

Cimet

Prema raznim istraživanjima, cimet pomaže u pokretanju stanica glukoze te one onda smanjuju inzulin, hormon koji je zadužen za spremanje masnoća nakon jela. Kao što je pokazalo i drugo istraživanje Penn Statea, dodavanje ovog začina obroku s visokim udjelom masti, smanjilo je odaziv inzulina za 20 posto. Također pomaže u smanjivanju razine triglicerida, vrste masti koja može dovesti do srčanih bolesti i moždanog udara, za 30 posto. Kako dodati cimet u prehranu? Možete ga dodati u kavu, čaj, smoothieje,jogurt, zobene pahuljice, vafle i voće.

U videu pogledajte kako napraviti tatarski biftek:

Crni papar

Crni papar, koji se inače i koristi kao začin, bogat je piperinom te pomaže u sagorijevanju dodatnih masti. Čak i jak okus paprike je zbog piperina. Prema članku objavljenom u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, sadržaj piperina prekida stvaranje novih masnih stanica, a u istom procesu započinje i metaboličku lančanu reakciju koja kontrolira masti.

Kurkuma

Ovaj začin u Indiji se koristi od davnina. Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je ovaj začin važan za naše zdravlje. Prepun je vitalnih antioksidansa i ima protuupalna svojstva koja pomažu u mnogim procesima. Također kurkumin, fitokemikalija u kurkumi, izravno djeluje protiv upala u tijelu te pomaže u proizvodnji leptina, hormona koji dovodi do sagorijevanja tjelesnih masti.

Čili u prahu

U sebi sadrži kapsaicin, koji daje poznati vatreni okus, ali i obnavlja metabolizam. Prema jednoj od studija, mala porcija kapsaicina, oko 2,56 mg, po obroku povećava oksidaciju masti u negativnoj energetskoj ravnoteži, odnosno dovodi do sagorijevanja više masti.

Đumbir

Đumbir je još jedan od glavnih začina indijske kuhinje. Može se pronaći u gotovo svim domaćinstvima Indije i drugih azijskih zemalja. Đumbir se oduvijek koristio u ljekovite svrhe, ali jeste li znali da može pomoći u mršavljenju? Prisutnost antioksidansa, uključujući kapsaicin, može privremeno ubrzati metabolizam. Prema jednom istraživanju, đumbir poboljšava toplinski učinak hrane i potiče osjećaj sitosti.

Pogledajte kako održavati težinu nakon 50. godine:

Komentara 1

Avatar Behemot
Behemot
23:28 03.06.2020.

Ništa od toga ne jedem, zato i jesam debeo :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije